
OSLO. Han skulle bare være tre måneder i Oslo. Nå har 80 år gamle Gino Valente gitt oss matglede i seks tiår. Hans restaurant Valentes i Vika er verd et påskebesøk. Bruk tiden sammen med familien, kjærestene eller bare sammen med deg selv, og få en flott opplevelse med italiensk mat og italienske viner – og legenden Gino og datteren.

SPIS SAMMEN MED LEGENDEN GINO VALENTE. I 1970 så Oslos første Italienske restaurant dagens lys. Den 28 år gamle Gino Valente ble raskt hovedstadens mest eksotiske innslag med nyheter som pasta, pizza og cappuccino på menyen.
I over 50 år har Gino lært nordmenn mye om det Italienske kjøkkenet gjennom en lang karriere i restaurant og TV bransjen. Ginos mattips på TV Norge gikk hver dag frem til 2006. Nå er Valentes tilbake i bybildet. Sammen med sin eldste datter Marisa driver de nå spisestedet Valentes i Vika i Oslo.
Vikaterrassen, Ruseløkkveien 3, 0251 Oslo
Telefon: + 47 22 17 44 44

Onsdag hadde Aftenposten en oversikt over restaurantene de mener vil gi en fin opplevelse i påsken. Til min store forskrekkelse finner jeg ikke Gino Valentes legendariske restaurant Valentes på den listen. Det er til å bli fornærmet av, på den suverene kokken Gino Valentes vegne.
Derfor presenterer jeg de to siste rettene vi spiste hos Gino Valente på Valentes, og anbefaler et besøk i både påskehelgen og etterpå.

CARBONARA
4 pers
400 g pasta
4 egg
150 g pecorino
100 g bacon
Slik går du frem: Pastaen kokes al dente. Bland 4 egg i en bolle blandes, Bland inn Pecorino, halvparten gjemmer til toppingen ved servering. Bacon sprøstekes i strimler og legges i bollen. Alt blandes godt. Tilsett 2 ss av pastavannet. Sil pastaen og bland alt godt sammen.
100 g bacon sprøstekt i strimler legges i bollen Fordel på tallerkener og tilsett resten av osten og grovmalt pepper.

GINOS FETTUCINE
4 pers
350 g fettucine
1 chili
1 boks finhakket tomat
1 beger creme fraiche
150 krepsehaler
1 ss bladpersille
Slik går du frem: Fettucine kokes al dente. Finhakk tomatene. Bland inn creme fraiche og finhakket chilli. Sil av fettucinen og la dette surre i stekepanne. Tilsett mot slutten krepsehaler. Bland godt.
Fordel på tallerken og pynt med hakket frisk bladpersille.
Gino Valente serverte sin egen førsteklasses egenimporterte rødvin til.

VINANBEFALING
COLLI AMERINI ROSSO UMBRIA
Dette er en vin som er laget av druer i Umbria-området i Italia. Høstet av lokale vinbønder.
Det er en deilig vin til Ginos pastaretter, en vin som han selv har «komponert». Vinen har en hint av røde bær, med en sterk, men bløt smak.
Passer til pasta, både hvitt og rødt kjøtt, sjømat og lagrede oster.
-----
Vi anbefaler disse 5 smakfulle lunsjrettene på Gino Valentes restaurant Valentes.
Carbonara. Serveres som i Italia - ingen fløte, men godt med bacon, egg og pepper
Ginos fettuccine. Fettuccine med rosa saus, krepsehaler og et hint av chilli
Spaghetti alle vongole. Hjerteskjell, olivenolje, peperoncino og hakket persille
Penne all`arrabbiata. Sterk tomatsaus, parmesan. Skikkelig sinnatagg
Risotto. Med asparges, krepsehaler, havets frukter og sort trøffel. Husk at en god risotto lages ”a la minute”. Det tar ca 20 minutter, men den er verdt å vente på.
Prøv disse 5 Gino-dessertene, også. Du vil ikke angre.

Ginos berømte tiramisu. En lett og luftig versjon av den Italienske klassikeren
Affogato al caffe. Vanilla iskrem og hot coffee.
Nancy's applecake. Nancy's hjemmelagede epleterte. Serveres varm med italiensk gelato.

Panna cotta. Italiensk fløtepudding med skogsbær og crumble
Tartelette di limone. Hjemmebakt terte med lemon curd
TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK