OSLO. Det italienske kjøkken inviterer til velvære, livsglede, opplevelse og fellesskap. Gino Valentes kjøkken på restauranten Valentes i Oslo oppfyller alle disse egenskapene. Hans italienske retter hører hjemme til både hverdag og fest. DittNorden har inngått samarbeid med Gino Valente, så fremover blir det mange flotte matreportasjer fra hans velsmakende italienske kjøkken. Her finner du fem oppskrifter med deilig sjømat.
FRA GINO VALENTES ITALIENSKE KJØKKEN. Han skulle bare være tre måneder i Oslo. Han kom som ung og ukjent til hovedstaden i 1962. Siden den gang er Gino blitt superkokk for flere generasjoner nordmenn. Han har gitt oss matglede i seks tiår! Han gir oss det fremdeles.
Gino Valente arbeider fulle dager på sin restaurant VALENTES i Oslo, som han driver sammen med eldstedatteren Marisa.
Adresse: Ruseløkkveien, 0251 Oslo
Telefon: + 47 22 17 44 44
Epost: valentesvika@gmail.com
Bestill bord HER.
Etter Ingrid Espelid Hovig ble Gino Valente vår mest kjente tv-kokk. Med stort og smått har han over 3000 programmer bak seg som kokk på tv.
Og Gino har fått "skylda" for å ha introdusert nordmenn for både paprika, basilikum, squash, aubergine og ikke minst pizza.
Gino Valente er en glimrende formidler av matglede. Han har samarbeidet med en rekke kjente personer i sine TV-program. På veggene i restauranten VALENTES i Ruseløkkveien i Oslo finner vi fotografier, diplomer og utmerkelser fra hele verden.
Disse oppskriftene er et samarbeid mellom Gino Valente og nettstedet DittNorden.
SVEIN BRIMI har tatt matbildene av Gino Valentes italienske retter.
RIGATTONI CON IL CRANCHIO
Rigattoni med krepsehaler og krabbe
500 g rigattoni
50 g smør
2 ss olivenolje
200 g krepsehaler
100 g krabbe
22 brandy
1 dl fløte
½ ts kajennepepper
2 ss finhakket bladpersille
salt og pepper
VINANBEFALING
CA`RUGATE SOAVE CLASSICO SAN MICHEL
En riktig god og fruktig økologisk soave som tåler 2-3 år. Et meget godt kjøp.
Av farge og lukt: Gulgrønn. Lys frukt, ren. Og med en smak som er fruktig med integrert sødme, fin syre, god frukt pen tørrhet og sitrussyrlighet i finishen.
Bruksområde: Pasta, fisk, salater, drikkevin.
Varenummer: 3313801. Pris: 150.00 kr
Slik går du frem når du lager Rigattoni med krepsehaler og krabbe: Smelt smøret i en kjele og ha i krabbe og krepsehale. Rør forsiktig. Tilsett brandy og fløte. Smak til med salt og pepper og la det koke i ca 2 minutter på svak varme. Kok pastaen al dente i lett saltet vann.
Sil av vannet, tilsett olivenolje og bland godt. Ha pastaen på et stort serveringsfat og helle sausen over.
Dryss over finhakket persille. Serveres gjerne med en god salat ved siden av.
RISOTTO
Risotto på Capri maner med blåskjell, reker og akkar
300 g ris – langkornet
300 g blåskjell
300 g akkar
2 fedd hvitløk
200 g pillede reker
6 ss extra virgin olivenolje
4 ss finhakket persille
Slik går du frem: Varm opp olivenoljen i en dyp gryte. Stek hvitløken gylden. Akkaren skjæres i ringer, tilsettes i pannen og stekes på svak varme i ca 5 minutter. Ha deretter i ris og kokende vann som dekker ca 1 cm over risen. La det koke til risen er nesten ferdig. Tilsett blåskjell, reker og hakket persille. Hvis det skulle bli for tørt tilsettes mer væske. Server med masse frisk persille over.
ZUPPA DI VERDURA CON SCAMPI
Grønnsaksuppe med scampi
1 kg grønnsaker
squash
grønne asparges
løk
spinat
purreløk
gulrøtter
neper
1 liter grønnsaksbuljong
8 scampi eller kongereker
salt og pepper etter smak
Slik går du frem: Skjær grønnsakene i pene biter, unntatt spinaten. Varm opp grønnsaksbuljongen i en dyp gryte og la grønnsakene koke i ca 5 minutter. Pensle scampiene med litt olivenolje og stek de gylne på begge sider. Server suppen i en dyp tallerken og legg scampiene oppi. Server med ciabattabrød til.
SCAMPI ALLA GRIGLIA AL BASILICO
Grillede scampi med basilikum
12 scampi
2 gule paprika
10 blader basilikum
2 sitroner
6 ss extra virgin olivenolje
Slik går du frem: Pensle scampiene med olivenolje og legg på grillen inntil de har fått en fin rød farge. Det samme gjøres med paprika skåret i strimler. Anrett paprika og scampi på en pen tallerken og pynt med blader av basilikum. Like før servering heller du litt extra virgin olivenolje over og serveres sammen med 1 sitron.
SPAGHETTI CON LANGUSTINE E ZUCCHINE
Spagetti med krepsehaler og squash
400 g spaghetti
100 g krepsehaler
1 squash
4 blader basilikum
4 ss olivenolje
salt og pepper etter smak
chilipepper etter ønske
1 fedd hvitløk
Slik går du frem: Varm opp olivenoljen med hvitløk og chilipepper. Del squashen, skrap ut innmaten. Skjær den så i kalvmåner. La den kose seg sammen med hvitløken i 5 minutter på svak varme. Tilsett så basilikum og krepsehaler, de skal bare varmes – ikke koke. Kok spaghettien al dente, hell over sausen og server med en gang.
TEKST: ØYVIND RISVIK. OPPSKRIFTER: GINO VALENTE. MATBILDER: SVEIN BRIMI.