
OSLO. Så lenge jeg kan huske har boken vært min beste venn, min tidtrøyte, min fritid og min lojale reisepartner, sier reiselivsmannen Terje Myklebost. - På nattbordet, i fanget og i reisevesken, alltid har det vært en bok der. – Lars Saabye Christensen er en trollmann med pennen.
KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT


- Hans bøker i Byens spor-serien, er breddfulle av lun humor, nydelige formuleringer, fargerike persongallerier og beskrivelser som setter fantasien i sving, sier Terje Myklebost.

Gjennom en minnenes artikkelserie vil jeg presentere mennesker som gjennom de siste årene har gjort sterkt inntrykk på meg. Terje Myklebost fortjener en hedersplass. Han har i mange mange år vært en av landets fremste reiselivsjournalister - og programleder i radio- og på TV.
- Dessuten er vi jevngamle, fortsetter Terje Myklebost. - Han er fra det samme området av Oslo som meg, Frogner, Briskeby, Majorstuen eller Fagerborg. Jeg kjenner igjen gatenavn, parker, skoler og butikker, ja, til og med noen av personene han gjendikter, tror jeg at jeg kjenner.
- De fire bøkene om familien Kristoffersen, er slike bøker hvor jeg kjenner igjen hver stedsbeskrivelse, og menneskene, fordi jeg vokste opp her på samme tiden. Jeg gikk på Majorstuen skole akkurat som Jesper og Jostein, og jeg kjenner igjen alle karakterene, klesdraktene, væremåten og atmosfæren.
Jeg hadde noen fine uker da jeg leste serien samlet, med Ewald, Maj, datter Stine, sønnen Jesper, kjæresten Trude, kameraten Jostein, Fru Vik, pianisten Enzo Zanetti, et frodig knippe mennesker og en praktfull tidsbeskrivelse.
Hver jul i barndommen hadde mor med seg hjem årets små bokkataloger fra Gyldendal, Aschehoug og Cappelen.
Jeg bladde ivrig i disse og haket av de bøkene jeg ønsket meg. Det var alt fra ungdomsbøker til Hvem, Hva, Hvor. Men ikke Hardyguttene; for de samlet min eldre bror på. Han hadde hele rekken, og jeg fikk aller nådigst låne og lese dem.

- Hjørnestolen i stuen var liksom min, og der krøllet jeg meg sammen med en av julebøkene mens jeg spilte den andre julegaven, årets Beatles LP, på platespilleren.
Hjørnestolen var min lille verden hvor jeg fantaserte og drømte meg bort gjennom bøkene når jeg var ferdig med leksene ved skrivebordet på gutterommet. Her var jeg omgitt av sportsutstyr, Det Nyes midtsider med Doris Day, Kim Novak og Gina Lollobrigida. Det var til hjørnestolen og bunken med bøker jeg søkte når jeg ikke var ute på sykkelen sammen med kamerater.
SE HER: Terje Myklebost i TV-programmet Reiselyst.
I fars bokhyller fant jeg også bøkene til vår motstandshelt under krigen, Max Manus, Det vil helst gå godt og Det blir alvor. Jeg leste om sabotasjer og flukt til langt på. Det var ulidelig spennende for en 12-åring.

Terje Myklebost har problemer med å velge bare tre bøker som har gjort ekstra inntrykk på ham.
Han har trålet bokhyllene mine, eliminert med tungt hjerte, sortert og tenkt, og til slutt havnet han på tre, det vil si tre romaner i serier.
– Jeg velger en an amerikansk serie i bare to bind, «Ungdom i drift» av James A. Michener, som handler om seks rotløse ungdommer fra seks forskjellige land og deres rotløse kulturer.
Her er de i drift, på flukt fra et samfunn de ikke vil godta, på jakt etter normer og opplevelser som gir livet mening.
- De møtes alle tilfeldig i Torremolinos i Spania, som 60- og 70-tallets hotte møteplass for frihetssøkende ungdom. Vi følger dem videre til Marrakech og deres liv i hemningsløs frihet, med sex og narkotika til hissende rytmer og som ender i tragedie og menneskelig fornedrelse.
Jeg kunne vært en av disse. Det var fascinerende bøker for en ungdom som meg, som haiket rundt i verden på den tiden, på søken etter livet og meg selv. Micheners bøker var nærmest som en bibel for oss unge.

Jon Michelets seks bind om krigsseilerne våre er en imponerende tidsbeskrivelse, mener Terje Myklebost.
- En Sjøens Helt handler om handelsflåten som med livet som innsats holdt hjulene i gang under Den Andre Verdenskrig. Og med den unge skogsmatrosen fra Rena, Halvor Skramstad, som hovedperson gjennom alle de seks bindene.

- Disse bøkene gjorde inntrykk på meg av flere grunner. For det første fordi Jon Michelet gjorde en formidabel jobb gjennom meget grundig research hvor han dokumenterer sanne hendelser, autentiske slag og torpederinger og levende beskrivelser av byer som New York, Liverpool og London i en verden i krig.
Det er en meget snedig og effektfull kombinasjon av fakta og feature, hvor den røde tråden er matrosen Skramstad som mønstrer av og på handelsskip og oljetankere, som seiler i konvoier over Atlanterhavet og på fjernere kontinenter.
Han blir angrepet av fiendtlige ubåter og blir torpedert, men søker seg ut igjen. I fem år er han hjemmefra, med nervepirrende opplevelser, lengsler og savn.
- Gjennom alle disse seks store og gjennomarbeidede bindene hadde jeg min egen onkel Frederick i tankene. Som tenåring, som Skramstad, seilte han i handelsflåten. Han fortalte levende om hvordan hans skip ble torpedert, og at han havnet i en livbåt.
Onkel Fredrick, som var en dyktig seiler etter somrene i Norge, tok kommandoen om bord i livbåten, navigerte og seilte mannskapet trygt til sørkysten av Island.
- Han fortalte om nervepåkjenningen om bord hver gang alarmen gikk og tyske fly og ubåter angrep konvoien.
Han fortalte om smellet da de ble truffet, om strabasene med å få livbåtene på vannet, seilasen med skadde om bord og lettelsen da de nådde land. Og alt dette hadde jeg med meg gjennom En Sjøens Helt.

- Jeg kjente Jon Michelet etter å ha hatt ham som gjest i studio i NRK utallige ganger. Og jeg har lest mange av hans bøker om Wilhelm Thygesen opp gjennom årene, også Orions Belte, hans kanskje største suksess inntil han skrev En Sjøens Helt og løftet fram krigsseilerne våre.
SE HER: Traileren til Orions belte.
- Det er en formidabel dokumentasjon, en nydelig og fortjent hyllest til krigsheltene våre og, ikke minst, en fullt fortjent suksess for Jon Michelet.
Han rakk å sette siste punktum i det sjette bindet av En Sjøens Helt før han la ned pennen for godt i april 2018, og jeg felte en tåre da jeg leste bøkenes siste punktumet på min stamkafé i La Napoule i Frankrike noen måneder senere.
TERJE MYKLEBOST
Programsekretær og programleder i NRK i 25 år, fra Sørlandssendinga i Kristiansand til å bygge opp P2 under Richard Herrmanns ledelse. Var også med i Nitime-redaksjonen, Nattradioen og leder for Reiseradioen i fem år. Hadde også serien Reiselyst på nyopprettede TVNorge. Senere redaktør av blant annet magasinene Gründer, Zine og Great Spa&Health. Har besøkt mer enn 100 land som reiselivsjournalist.
TEKST: ØYVIND RISVIK. Private bilder.