GJØL KRO: Den berømte ålekroen - og fiskerne

Fiskerne  tvx

GJØL PÅ JYLLAND. For vel noen år siden satt jeg første gang på trappen utenfor den maleriske og berømte ålekroen fra 1902, Gjøl Kro ved Limfjorden i Danmark, og leste debutromanen Fiskerne av Hans Kirk fra perm til perm. Om de dønn triste, kristne, livsfornektende fiskerne fra vestkysten som møtte de glade og frilynte grundtvigianerne østpå. Nå, i september 2024 har jeg et gjensyn med den unike serien på dansk tv.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 2j.jpg

-----
Gjøl 8_edited.jpg

DANMARKSMINNER. Når jeg kjører inn i Gjøl på Jylland i Danmark ser jeg med en gang de gamle ålerusene og brønnene hvor fiskerne tjæret sine ruser.

iden vi besøkte Gjøl Kro har de fått nye eiere: Lone Pedersen og hendes makker Kim Koch Nielsen.

GJØL KRO

ligger nord for Limfjorden på Jylland

Fjordgade 18 Gjøl, 9440 Aabybro,

tlf: + 45 98277014, 

Gjøl 2_edited 1x.jpg
Scene fra den danske tv-serien Fiskerne.

Og kanskje fiskerne også fikk denne hilsenen som ønsker oss velkommen med når vi ankommer kroen. Over inngangsdøren står det skrevet:

Min ven cyklist og vandrer stands dit jag

Kom indenfor og sæt dig paa din bag

En time eller to – i ro på Gjøl kro

Og drik en dram og gør det ærligt

Saa glemmer du hvad der er besværligt

Inne i krostuen ventet spesialiteten på meg, fersk pannestekt ål med fløtestuede poteter og sur agurk. De må ha spist denne retten, fiskerne, da de kom til landsbyen Gjøl for å søke lykken.

Ikke langt fra Gjøl kro ligger Gjøl kirke som har en av Danmarks vakreste altertavler og der ute i havet ligger øya Flyndersø. Der bodde Ålekongen.

Gjøl Kro_edited.jpg
De som regjerte i Gjøl Kros kjøkken da jeg var besøk, var Ernst Fisher og Kjøkkensjef Henrik Christiansen. Foto: Øyvind Risvik.

Slik er legenden om Ålekongen: en natt skjedde det noe helt spesielt; åleteinen ved Flyndersø mølle. Ålekisten som de kalte den, var blitt helt full og folk sto klare til å tømme den. Plutselig fikk de øye på en krusning på vannoverflaten. Det var som om noe stort boltret seg. Nede i vannet oppdaget de en ål på flere meter. Den var så tykk som en mann om livet, og hadde en rød, heldekkende manke.

Ålekongen la seg i ålefellen, over de andre ålene. Folkene forsøkte å lempe den ut av teinen, men det var helt umulig. Kjempeålen hogg etter dem og bet rasende. De skjønte det var best å ligge unna. da kom en skytter med en ordentlig muskedunder til stedet. To ganger skjøt han på ålekongen, men uten resultat. Den begynte bare å slå om seg. Snart var hele ålekisten ødelagt og all ålen rømte.

Etter dette fikk de aldri mer ål i denne ålekisten. Å skyte på ålekongen var ikke det lureste de hadde gjort…

Tilbake til Fiskerne og Hans Rudolf Kirk, som var en dansk forfatter som debuterte i 1928 med kollektivromanen Fiskerne, som skildrer en koloni av indremisjonske vesterhavsfiskere som bosetter seg ved en østjysk fjord, og deres møte med den grundtvigianske befolkningen.

Romanen er en miljøstudie av høy rang, og regnes som en klassiker i dansk litteratur. Boken ble filmatisert i 1975–76.

Gjøl kro 3.jpg

Hans Kirk besøkte misjonsforeningen i Gjøl flere ganger for å bli inspirert, og det kom som et sjokk da han i 1928 kom ut med boken, Fiskerne.

En bok om de dønn triste, kristne, livsfornektende fiskerne fra vestkysten som møtte de glade og frilynte grundtvigianerne østpå, hvor det meste var lov. Det går alltid galt når fundamentalister møter folk som ser lyst på livet.

Og slik skrev Hans Kirk om fiskernes første møte med Gjøl: Kvinnene sto i forstavnen og stirret mot det fremmede landet. Mot syd var bakkene delt opp i grønne og gule åkerlapper.

Og mot nord lå landsbyen med sine store gårder. Hjemme var landet øde, havgufset slo inn over sanddynene og den harde vinden svidde kornet svart.

Her i Gjøl lå gårdene mellom høye, grønne trær og på åkrene sto kornet gult og tett…

Hans Kirk bodde på Gjøl kro i 1925, og på kvistværelset hans henger det fremdeles et bilde hvor det står "Gud ser alt". Selv den mest fromme kan bli skremt av en slik setning.

Nå sitter jeg og ser på dansk tv, den danske TV-serien Fiskerne som på slutten av 1970-årene ble sendt på norsk TV? Om disse fiskerne fra vestkysten som kom til Gjøl for å søke lykken, og for om mulig å komme enda nærmere sin Gud?

Jeg var fascinert da jeg så fjernsynsserien første gang, og er like fascinert nå i 2024. Jeg kjente meg så veldig igjen. Oppvokst i en frimenighet som jeg er.

Gjøl 5.jpg
Stekt ål med stuede poteter. Foto: Øyvind Risvik.

STEKT ÅL MED STUEDE POTETER

6-8 ål, ca 400 g

2 egg

mel

grilljermel

salt

smør

Slik går du frem: Rens ålen og skjær den i stykker på 5-7 cm. Dypp stykkene i pisket egg, la dem dryppe av og vend dem i en blanding av mel, grilljermel. Varm olje i en frityrgryte og brun stykkene i det varme fettet. Dryss på godt med salt, og la ålen steke ferdig i smør i en stekepanne, eller i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter.

Stuede poteter

3 ss smør

4 ss mel

5 dl melk

salt og pepper

7-8 kokte poteter i skiver

Slik går du frem: Smelt smøret og pisk i melet. Tilsett melk og la stuingen koke opp under omrøring. Spe med potetvannet om stuingen stuingen skulle bli for tykk. Vend inn de kokte potetene. Dryss med persille før servering. Server med sitron, sur agurk og litt stekesmør.

KOKT ÅL

1 kg ål

1 l vann

3 ts salt

5 hele hvite pepperkorn

løk, purre, gulrot, dill og persille og laurbærblad

eddik – om du vil fjerne litt av den fete smaken.

Slik går du frem: Rens og vaske ålen. Skjær den i 3-4 cm brede biter. Kok opp vann, salt, grønnsaker og eddik og la koke i 5-10 minutter slik at smaken blir god. Legg bitene av ål i laken – den må dekke fisken helt – og la den småkoke i 15-20 minutter.

Server ålen varm eller kald med kokte poteter, frisk salat eller kokte grønnsaker. Bruk gjerne en rømmesaus eller pepperrotkrem til.

RØKT ÅL

1 kg ål

80 g smør

Vann eller øl

Salt

Slik går du frem: Vask den røkte ålen og børst den med lunket vann. Skjær i 3 cm store stykker. Kok ålen så vidt mør i svakt saltet vann eller øl (ta vare på kraften). Stek ålen deretter helt mør i stekepanne i lett brunet smør.

Anrett med forskjellige grønnsaker som blant annet spinat eller blomkål. Server med brunet smø med sitron eller Sauce Robert.

Sauce Robert

1 løk

100 g smør

Paprika

1 ½ dl hvitvin

½ dl kraft

1 ts sennep

Sitronsaft

1 ts sardelsmør – smør blandet med med sardiner.

Slik går du frem: Finhakk løken og brun den lett i smøret. Hell på vin. Når alt er innkokt til det halve, tilsettes kraftsausen. La den trekke i 15 minutter. Tilsett sennep, sitron og sardelsmør.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. FOTOS FRA TV-SERIEN FISKERNE.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post