
OSLO. Vi dro på pizzabesøk til Grefsenkollen, med sin suverene oversikt over Oslo. Om pizzaen på terrassen er Norges beste, kan diskuteres. Likevel, vi er som i eventyrlandet med utsikt mot alle blåner...
KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT



PIZZA PÅ GREFSENKOLLEN. Her oppe på Holmenkollhøyden er vi hevet langt over storbyens mas og jag og bråkete biler og Norges dårligste luftkvalitet. Grefsenkollen er som et lite eventyrslott på toppen av Oslo.
Grefsenkollveien 100, N-0490 Oslo
E-post: booking@grefsenkollen.no
DE HISTORISKE HOTEL & SPISESTEDER er en samling av sjarmerende restauranter og hoteller i Norge. Her finner du herregårder, herskapshus, trehotell i sveitser- og jugendstil og mye mye mer.
Vi har snirkler oss oppover, sving etter sving, og når vi når Grefsenkollen er det som å komme inn i et maleri av Thomas Fearnley eller Peder Balke.
-----
Vi setter oss ned på terrassen, med en utsikt som gjør oss svimmel og som er det beste stedet å være når vi skal få en oversikt over hovedstaden, ut Oslofjorden i kjølvannet av danskebåten som ble svenskebåt som igjen er blitt danskebåt igjen med kurs mot Danmark, pannekakelandet.

Grefsenkollen er laftet tømmer, historie og tradisjon, nydelig mat og drikke, fantastisk natur, og enda flottere utsikt over byen og fjorden. Blir vi lovet på nettstedet deres. Grefsenkollens ambisjon er at vi skal komme hit ofte.
Pizzamenyen faller litt igjennom. Utsikten tilsier at vi kommer igjen.

Menyen gir oss ikke store valgmulighetene. Den byr på pizza og pizza og kanskje en liten østers eller skagentoast. Kult at de serverer italiensk pizza med elg og reinsdyr og varmrøkt spekeskinke. Men de kunne ha lagd en liten fotnote hvor de norske råvarene kommer fra.
Egentlig ikke noe å mase om, men det hadde vært fint å få vite hvor fokuset deres egentlig er når resten av pizzaen er italiensk og full av mozzarella, jalapenos, pesto, artisjokk, ananas, oregano og timian.

Det er veldig gode enkeltsmaker, men vi savner litt helhetstanken. Det er jo festlig at de har limepai og softis, som er bedre om vi tar en tur innom Lierkroa i Drammen, hvor de har verdens største og beste sofis. Vi betalte totalt 1057 + mineralvann og hadde nok forventet noe bedre enn dette.
Vår pizzameny består av
Sterk elg med mozzarella, elgsalami, rødløk, jalapenos og oregano
Reinsdyr med reinsdyr, tyttebær, frisk timian
Spekeskinke med mozzarella, ruccola, tomat og parmesan.
Limepai med krem.
Softice med krumkake.
Det er tøff pizzakonkurranse i hovedstaden, men hos Grefsenkollen husker vi bedre utsikten enn maten.

Grefsenkollen sportsstue ble bygget som serveringssted av Ringnes Bryggeri i 1926. Dørene ble åpnet for første gang 10 mai 1927. Bygningen er av laftet tømmer og teknikken som ble benyttet var spesiell fordi tømmeret var særlig grovt og alt ble hugget ut med øks.
KLIKKANNONSE VI OVER 60

Vei til toppen kom først i 1930, så stien som i dag er kjent som Akebakken ble ryddet og tømmer og materiell fraktet til toppen med hester. Likevel ble Grefsenkollen bygget på kun 10 måneder!
I 1930 ble restauranten gitt i gave til Oslo kommune- mot at det bare skulle serveres produkter fra Ringnes Bryggeri. Grefsenkollen ble raskt et populært utfartssted og det var folkevandring til toppen på søndager og helligdager.

Det ble arrangert danseaftener flere dager i uken for ungdommen som brukte kjelke for å komme seg ned igjen om kvelden. “Disse turene har ned gjennom årene ikke minst vært populære blant byens unge, forelskede par”, står det i boka “Oslomarka” fra 1938.

5 utvalgte retter fra Terrasse-menyen pr august 2025:
Østers naturell. Med hjemmelaget tabasco, sitron og mignonette.
Ost og spekemat. Spekemat fra Ask, norske oster, oliven, brød og aioli.
Skagentoast. Skagenrøre på ristet brød med salat.
Blåskjell. Dampede blåskjell med hvitvin, løk, hvitløk og persille.
Softis i krumkake. Med skogsbær.

5 kulturarrangement på Grefsenkollen
8. oktober: Fløgstad, Reiersrud, Stalsberg & Weiss.
10. oktober: Emil Solli-Tangen.
22. oktober: Erika Fatland/ Sjøfareren.
29. oktober: Arve Tellefsen, Knut Buen & Håvard Gimse.
20. november: Jonas Fjeld.
-----
Lag din egen pizza med reinsdyrbiff fra Jotunheimen.
.jpg)
PIZZA MED REINSDYRBIFF
Hva med en skikkelig digg pizza til helgen med snøfrisk, rødløk og reinsdyrbiff? Her har vi toppet den med knasende granateple og friske urter!
1 ts einebær
1 boks snøfrisk naturell
1 stk. pizzabunn
1 håndfull revet ost
1 stk. rødløk
100 g flatbiff av reinsdyr
1 håndfull grønnkål
1 ss granateple
1 håndfull frisk oregano
Slik går du frem: Forvarm ovnen til 220 °C.
Knus einebær i en morter til det er finmalt.
Rør snøfrisk og einebær sammen, og smør utover pizzabunnen. Dryss over revet ost.
Skjær rødløk og reinsdyrbiff i tynne skiver, og fordel utover pizzabunnen.
Legg over grønnkål og stek i ovnen i ca. 15 minutter.
Fordel granateplekjerner og frisk oregano over pizzaen før servering.
TEKST: ØYVIND RISVIK OG GREFSENKOLLENS HJEMMESIDE. FOTO: GREFSENKOLLEN/ DE HISTORISKE HOTELLER OG MATPRAT.