GRETHE KAUSLAND: Lille Hildes sommerglade møte med Lille Grethe

Grethe Kausland 4_edited

KRISTIANSAND. Dette er en av de hyggeligste opplevelsene i min Norsk Ukeblad-tid.  Jeg går tilbake til en sommerdag på midten av 80-tallet. Reker og vin hadde vi tatt med selv, velkomsten sto Lille Grethe for, latteren, historiene og den høye sommersolen, også. Det ble en drømmedag sammen med Anne, Lille Hilde og lille Grethe Kausland, i den sørlandske skjærgården.

Grete Kausland 1.jpg

MINNER OG MENNESKER. Grethe Kausland ble født i dam 3. juli, for 76 år siden i dag. Hun ble 60 år gammel. Som sagt, det ble vel mye av det gode. Med vin, mye sommervin, sommerreker og sommerloff. Det ble en dag med enda mer sol og dobbelt så mye Lille Grethe.

Vi gjorde sånn i ukepressen før i tiden, inviterte på det beste vi kunne finne på. Jo mer dessto bedre.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 2g.jpg

Derfor fikk lille Hilde, som led av en særdeles sjelden form for benskjørhet, som hadde hatt 130 beinbrudd, som veide bare tyve kilo og som hadde et komplisert liv ut over det normale, møte Grethe Kausland.

Det ble et møte vi aldri glemmer.

Grethe Kausland 3.jpg

Grethe Kausland tok imot lille Hilde med varme, glede og alt hun eide av sjarme. Og den var det mye av, det boblet hele tiden, selv i solsteika på sørlandskysten.

Og om kvelden dro vi alle på Grethes sommerrevy på Caledonien i Kristiansand. Hvor vi danset til langt ut i de små timer, med lille Hilde på armen. Hun hadde en glede over livet som var stor, og en sjenanse som var liten.

SE HER: Grethe Kausland og Jon Skolmen: Teddyen min.

Husker du ikke Grethe Kausland, sier du?

Kausland ble landskjent allerede som barn under artistnavnet «lille Grethe». Som åtteåring gjorde hun sin første plateinnspilling på bakgrunn av en radiooverført amatørkonkurranse. Sangen var «Teddyen min» som solgte i over 100 000 eksemplarer

Grete Kausland 2.jpg

Hun hadde hovedrollen i filmen Selv om de er små med Henki Kolstad (1957) og i Ivo Caprinos første spillefilm Ugler i mosen fra 1959. Hun spilte også i flere av de danske familiefilmene om Far til fire.

Grethe Kausland hadde i mange år et nært samarbeid med revygruppen Dizzie Tunes og spilte inn flere spillefilmer og TV-serier. Sammen med Dizzie Tunes representerte hun også Norge flere ganger i Montreux, og vant blant annet både gullrosen og bronserosen.

SE HER: Dizzie Tunes og Grethe Kausland.

I 1972 representerte Kausland Norge i Eurovision Song Contest med sangen «Småting» sammen med Benny Borg.

Kausland gjorde seg også bemerket i både Norge og Sverige med sine imitasjoner, blant annet av Sammy Davis jr., Diana Ross, Lill Lindfors, Dag Frøland, Tina Turner, Billie Holiday mfl.

SE HER: Grethe Kausland som hooligan.

I 1993 opptrådte hun i Robin Archers og Rodney Fischers show, A Star Is Torn, hvor hun portretterte ni tragiske kvinneskjebner innen populærmusikken: Bessie Smith, Helen Morgan, Billie Holiday, Edith Piaf, Judy Garland, Marie Lloyd, Marilyn Monroe, Dinah Washington og Janis Joplin.

16. november 2007 døde Grethe Kausland av kreft, 60 år gammel.

KLIKKANNONSE VI OVER 60

800x400_Viover60qqq.jpg

Hilde Markussen fikk seg to nye venner denne sommeren 1983. I løpet av noen få hektiske sommertimer fikk Hilde Markussen oppleve mer enn hun hadde gjort i sitt 21-årige liv.

SE HER: Grethe Kausland og Hege Schøyen.

Først fant hun og sjimpansen Julius hverandre i en hjertelig sommerflørt på benken bak apeburet i Kristiansand dyrepark. Sammen med denne superkjendisen og TV-sjarmøren, fortalte dyreparkdirektør Edward Moseid om hans oppvekst hjemme hos Moseids familie.

Deretter fikk Hilde møte sin store favoritt gjennom mange år, Grethe Kausland.

«Lille Hilde vil gjerne møte Lille Grethe», skrev hun i et brev til Norsk Ukeblad.

SE HER: Grethe Kausland som Lill Lindfors.

 

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300...gif

Og på terrassen på hytta som Grethe Kausland bodde på mens hun var med i sommerrevyen «Å, hvilke herlige roser» på hotell Caledonien i Kristiansand, ble vi presentert for Hildes livshistorie. Det var en historie om et lite menneske som hadde akseptert en livssituasjon der andre ville ha blitt bitre.

Men heldigvis var det ikke langt mellom gledesutbruddene hos Hilde. – Julis og jeg lignet på hverandre, fortalte hun og satte i en hjertelig og selvironisk latter, – dessuten er jeg sikker på at Julius er en damenes Jens. Tror du ikke han var frekk nok til å løfte på skjørtene mine.

Da håper jeg du ga ham en smekk på fingrene, sa Lille Grethe og lo hjertelig tilbake.

SE HER: Lille Grethe reklamerer for egg.

Joda, kontakten mellom Hilde og Grethe var i orden. Men bare noen minutter tidligere sa hun: Jeg har aldri tidligere fått møte en så kjent person, sa hun, – jeg er så nervøs og har så mange sommerfugler i maven at jeg nesten tror jeg skal lette.

Om kvelden dro vi alle på Grethes sommerrevy på Caledonien. Hvor vi danset til langt ut i de små timer, med lille Hilde på armen. Hun hadde en glede over livet som var stor, og en sjenanse som var liten.

Jeg vet at vesle Hilde, Anne og jeg og hele Norge savner deg, Grethe...

En statue av Grethe Kausland ble for noen år siden avduket på Torvet i Horten. Finn Schjøll, som var en god barndomsvenn av Lille Grethe, sto i spissen for en innsamling til bysten som er laget av kunstneren Marit Wiklund. Den er det på tide å foreta en liten pilegrimsreise til. For å møte igjen Norges aller største smilehull og spilloppmaker.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: TOR T. GULLIKSRUD.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post