GRO BALAS: Om kvinner, menn, natur – og makt

Balas 5x
Margaret Atwood. Foto: Aschehoug forlag.

OSLO. Margaret Atwood har fått en slags allmenn renessanse i disse dager med TV-serien The Handmaids tale etter boken som på norsk heter Tjenerinnens beretning. Femte sesong hadde premiere på HBO Max 14. september. Se serien, men aller helst, les boken først. 18. november fyller Margaret Atwood 83 år. Her kan du les om hvorfor Gro Balas er så glad i Margaret Atwood.

KLIKKANNONSE VI OVER 60

800x400_Viover60u.jpg

 -----

Balas 1.jpg
Gro Balas. Privat bilde.

GRO BALAS OG MARGARET ATWOOD. Jeg er et lesende menneske, sa Gro Balas, som har vært tillitsvalgt, gallerieier, byråd i Oslo for helse og eldre, for barn og utdanning og for finans. Har også sitter i Oslo bystyret i mange år og vært direktør for kommunes kunstsamlinger, for Oslos 1000-årsjubileum, og for Kulturetaten i Oslo. Har også vært kommunaldirektør for kultur og næring og styreleder på Ullevål sykehus.

Gro Balas er et lesende menneske. Derfor har jeg hatt henne med i min serie Bokormen i magasinet Vi over 60.

Uten bøker ville jeg antakelig følt meg mer alene, vært uten andre innsiktsfulle menneskers forskjellige verdensbilder og livserfaringer, og sist men ikke minst vært foruten ordene og setningene, fortsatte hun. - Ordene som de virkelig gode forfatterne med sine særlige evner skaper fabelaktige universer med. 

Balas 2.jpg
Margaret Atwood. Tjenerinnens beretning. Aschehoug forlag.

Forfatteren som har betydd mye for Gro Balas, er den kanadiske forfatteren Margaret Atwood. Hun har fått en slags allmenn renessanse i disse dager med TV-serien The Handmaids tale etter boken som på norsk heter Tjenerinnens beretning.

- Den er skrevet på 1980 tallet og er en dystopi som man kan ane noen trekk av i dagens Amerika, sa hun.  

Boken Tjenerinnens beretning er lagt til en fjern fremtid, i republikken Gilead, sier forlaget. Her lever befolkningen under et strengt, puritansk regime etter lang tid med strålingskatastrofer, sykdommer og skremmende lave fødselstall. Fanatisk religiøse grupper har overtatt makten og innført et patriarkalsk diktatur som har fratatt kvinner alle deres rettigheter.

Her møter vi tjenerinnen Offred, som lever som konkubine med bare én oppgave, å produsere barn. Hvis hun ikke adlyder, vil hun, som andre dissidenter, bli hengt eller sendt vekk for å dø en langsom død. Men selv ikke en undertrykkende stat kan utslette Offreds livsvilje eller hennes begjær til de to mennene som hennes fremtid avhenger av.

- Mange har sett TV-serien, men jeg anbefaler folk å lese boken først, sa Gro Balas. – I TV-serien har fabelaktige Elisabeth Moss hovedrollen som Offred.

SE HER: Trailer sesong 5 The Handmaid`s tale

Balas 7x.jpg

Her spiller hun en av de få kvinnene som fortsatt er fertile. Hun er tjenerinne hos den øverste lederen og er en av flere kvinner som er tvunget inn i seksuelt slaveri, som et siste desperat forsøk på å øke befolkningen i en ødelagt verden.

- Oppfølgeren Gileads døtre kom ut på norsk for et par år siden, sa Gro Balas. - Mye tyder på at dagens USA med Donald Trump som president, kan være årsaken til at den første boken ble så aktualisert.

Balas 9x.jpg
Margaret Atwood: Flommens år. Aschehoug forlag.

- Men Atwood har også skrevet en rekke bøker som er morsomme, mørke, og alltid med et feministisk anstrøk.  Jeg har lest de aller fleste, mange av dem da jeg var adskillig yngre. De har betydd en dypere innsikt i samfunnet som omgir oss. Eller som Margaret Atwood selv sier det: Jeg begynte som en helt og holdent upolitisk forfatter, men begynte å gjøre det alle forfattere og noen poeter gjør; jeg begynte å beskrive verden omkring meg.  

- Margaret Atwoods bøker har på et tidspunkt, da sakene knapt ble diskutert, advart mot en rekke katastrofer, alt fra forbrukersamfunnet, til kvinneundertrykking, fundamentalisme og økologiske katastrofer, spesielt skrevet om i hennes bok Flommens år.

- Forholdet mellom kvinner og menn, mennesker og natur og maktrelasjoner, er temaer i alle hennes romaner. Og, - de er ikke bare dystre. De er faktisk fulle av livets fortredeligheter og lykke, lattervekkende scener, mørk ironi og hendelser som får deg til å føle skadefryd, der det er helt i orden. 

Av bøker med mye av den slags, samt action og humor må jeg nevne Katteøyet og Røverbruden.  Forfatterskapet er blant de lange og regelmessige. Hun har skrevet utrolig mye og har ikke gitt seg.  De aller fleste bøkene hennes kan lånes på biblioteket.

- Du ber meg fortelle om en bok som har gjort spesielt inntrykk på meg, men jeg ender opp med å promotere et helt forfatterskap, sa Gro Balas litt unnskyldende. - Simpelthen fordi det er her inntrykkene sitter så klart igjen.  Jeg må rett og slett holde igjen for ikke å nevne et par forfattere til som er i samme kategori. Bøker som har formet meg, beriket meg og gjort meg klokere.

De bøkene får vi snakke om en annen gang.

Balas 4.jpg
Peter May: Svarthuset. Goliat forlag.

Gro Balas oppdaget den skotsk/franske forfatteren Peter May ved en tilfeldighet. - En gammel skolevenninne oversetter bøkene hans, og det var hun som ledet meg til hans forfatterskap, sa hun. 

- Jeg vil anbefale alle å starte med Lewistrilogien, med bok nummer èn som heter Svarthuset.  De er spennende krimbøker, men de beskriver også natur og kultur på de forblåste Ytre Hebridene på en fascinerende måte. Jeg ble så betatt at turen gikk dit for et par somre siden. Vi kjørte ikke etter kartbok, men hadde romanen som veiviser.

Balas 3.jpg
Astrid Lindgren: Mio, min Mio. Cappelen Damm.

- Jeg kommer ikke utenom min ubestridte favorittbok gjennom barndommen, Mio min Mio av Astrid Lindgren.  Bo Wilhelm Olsson, som ikke har det bra, begir seg ut på leting etter sin virkelige far i Landet i det fjerne.  Han skal gjennom mange skremmende opplevelser og mye redsel i kampen mot den onde Ridder Kato, med et hjerte av sten.

SE HER: Klipp fra Mio, min Mio pluss sangen.

- Men gode hjelpere og en lykkelig slutt, gjør denne vakre og skumle fortellingen til et funn for alle barn. Men aller mest betydningsfull er den kanskje for barn selv har noe å kjempe med. Mio min Mio anbefales på det varmeste som høytlesing i vanskelige tider, hvor de aller fleste møter noe ekstra utfordringer. Det finnes alltid hjelp å få. Vi kommer alltid bedre ut av det i den andre enden. 

- Eller for å si det med Pippi Langstrømpe: Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert!

TEKST: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post