GUNVOR HOFMO OG RUTH MAIER: Om to kvinner forelsket i livet – og hverandre

Hofmo 2_editedx

OSLO. 8. mai er det 78 år siden fredsdagen 1945. Elsa Kvammes film "Ingen hverdag mer" vises på NRK2 kl 23.05 8. mai 2023. Filmen er en historie uten de tradisjonelle krigsheltene, men om de unge kvinnene Gunvor Hofmo og Ruth Maier.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK 

Annonse banner 980x300z.gif

-----

Hofmo 2_edited.jpg

INGEN HVERDAG MER. Ingen hverdag mer ble første gang vist på Nasjonalbibliotekets utstilling "Gunvor Hofmo 100 år" 21. oktober 2021. Frigjørningsdagen 8. mai kl 23.05 vises den igjen på NRK2.

Ruth Maier var en av 100 «kvoteflyktninger» som i 1939 fikk midlertidig oppholdstillatelse i Norge. Tre år etter blir hun arrestert, deportert og drept. Hvordan kunne dette skje, og hvorfor blir hun fortsatt husket?

Hofmo 3.jpg

"Ingen hverdag mer" er en historie uten de tradisjonelle krigsheltene, men to unge kvinner som var forelsket i livet, verden og hverandre, og, som Gunvor Hofmo sa i ettertid: «Ikke visste at sånn ondskap fantes». Idag fremstår de som moderne mennesker, som kjempet for å ta vare på og beskytte kjernen i det å være menneske, men til en høy pris.

SE HER: Klipp fra filmen Ingen hverdag mer.

Jeg går tilbake til 1971. Jeg hadde oppdaget en beskjeden liten lyrikksamling av Gunvor Hofmo som het Gjest på jorden.

Hofmo 5.jpg
Gunvor Hofmo. Gyldendal forlag.

Det var der alt sammen. Flakkende stearinlys, gitar med slitte nylonstrenger, kapodasten, fløyelsbukser og pannebånd, busserull og munnharpe, visesang og diktopplesning.

Vi leste åndfulle ting av Olav H Hauge, Inger Hagerup og Astrid Tollefsen. Lyrikere som fikk oss til å dukke ned i våre sanselige sinn. Vi var på grensen til ungdomsdepresjon.

SE HER: Gunvor Hofmo - samtaler med Gud

En dag kom jeg jublende glad. Jeg hadde funnet svaret på livets underlige gåte. Jeg hadde funnet henne. Jeg bladde meg gjennom en skittenbrun diktsamling skrevet av nettopp Gunvor Hofmo.

Og jeg leste til øyet ble stort og vått. Ordene filleristet meg. Jeg tok del i universets store mysterium. Livet ble liksom ikke det samme etter å ha lest hennes dikt Gjest på jorden:

Gunvor Hofmo 5 x.jpg

Gjesten som venter,

Urørlig, dypt i Hans skjønnhets myldrende rum,

Urørlig, som måker ved klipper,

Dypt i Hans skjønnhets solhvite rom…

Da hun i 1971 utga Gjest på jorden, var det som om hun debuterte på nytt, og hun rakk å gi ut 15 diktsamlinger før hun døde i 1995. Hun ble så treffende kalt mørkets sangerske i norsk lyrikk. Det blåser ødslige vinder gjennom hennes vers. Her er tomhet og hjemløshet, men likevel håp:

… se deg om blant rosene på veien

Sier hun videre i diktet. Og jeg fulgte hennes oppforing, og fant en blomstereng.

Gunvor Hofmo hadde meldt seg ut av verden. Hun svarte ikke på hendelser om intervju. Men jeg var en av de få heldige som fikk en liten korrespondanse med henne.

Jeg fikk et koselig brev tilbake, fra Dikemark: Det er alltid hyggelig å vite at ens dikt når en annen, skrev hun. Ha det godt! Vennlig hilsen Gunvor Hofmo.

Hun hadde en håndskrift som et usikkert barn.

Hofmo 1.jpg

Tilbake til Elsa Kvammes film om Gunvor Hofmo. Ruth Maier var Gunvor Hofmos kjæreste og samboer. Hun var en av 100 «kvoteflyktninger» som i 1939 fikk midlertidig oppholdstillatelse i Norge. Tre år etter blir hun arrestert, deportert og drept. Hvordan kunne dette skje, og hvorfor blir hun fortsatt husket? ¨

- "Ingen hverdag mer" er en historie uten de tradisjonelle krigsheltene, sier Elsa Kvamme, - men to unge kvinner som var forelsket i livet, verden og hverandre, og, som Gunvor Hofmo sa i ettertid: «Ikke visste at sånn ondskap fantes». Idag fremstår de som moderne mennesker, som kjempet for å ta vare på og beskytte kjernen i det å være menneske, men til en høy pris.

- I denne dokumentaren går vi i deres fotspor, fortsetter hun, samtidig som vi retter søkelyset på ideene bak Hitlers rasestat, og noen av ytringene og handlingene som medvirket til at Ruth Maier ble arrestert og deportert. 

Hofmo 4.jpg
Jan Erik Volds bok om Gunvor Hofmo og Ruth Maier.

Gunvor Hofmo skrev siden: "Og om vi i glemsel går, det er asken deres vi trår." Hennes skjebne ble nettopp ikke å glemme, men å prøve å omsette smerten til poesi, og å ta vare på Ruth Maiers dagbøker for ettertiden.

Dokumentaren "Ingen hverdag mer" berører mange nivåer som fortsatt er sørgelig aktuelle: Hva en rasistisk tankegang kan medføre i ytterste konsekvens, dersom de som mener det får makt og hvilke konsekvenser innføring av diskriminerende lover kan få. Den handler også om hvordan en flyktning som Ruth Maier prøver å bevare egen integritet ved å beskrive det som skjer med egne ord, og et tidsvitne som Gunvor Hofmo prøver å gi mening til et traume.

Hofmo 2.jpg

Styrken til denne dokumentaren er at man kjenner historiens fasit, og at den bygger på ubestridelige fakta i forhold til konsekvensene av et regime bygget på raselover og at noen er mer verdt enn andre. - I dagens debattklima ser vi at det trengs stadig nye vinklinger for å skape diskusjoner rundt dette, sier Elsa Kvamme. - Vi er oppvokst med mytene om at det i liten grad fantes nazister i Norge, og at disse holdningene forsvant i 1945. 

Filmaviser fra okkupasjonen viser at mange nazisamlinger var svært godt besøk. Det blir også stadig mer fokus på at også mange ikke-nazister trodde på raseteoriene, og at historien om massakren på de norske jødene lenge ikke var en del av den nasjonale fortellingen om krigens ofre, noe som gjorde at Gunvor opplevde seg alene med sin smerte og indignasjon. 

Sett i lys av økende fremmedhat og konspiratoriske ideer, er det interessant å sette søkelyset på dette både gjennom denne filmfortellingen, og ved å invitere flere til å delta i debatten, avslutter Elsa Kvamme.

Hofmo 6.jpg

INGEN HVERDAG MER

Manus, og regi: Elsa Kvamme

Foto: Kjell Vassdal, Nils Petter Lotherington, 

Klipp: Marius Smit

Logging/prodass: Helene Kvale

Sminke/maskør: Veslemøy Fosse Ree

Musikk: Henning Sommerro

Skuespillere: Julia Schacht, Ingvild Holthe Bygdnes, Nina Woxholt m.fl

Lyd: Bernt Syversen

Online/fargekorrigering: Nordisk film Shortcut

TEKST: ØYVIND RISVIK. Bilder fra filmen Ingen hverdag mer.

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post