HANK VON HELVETE ER DØD: Livet var en kronglete vei å gå

Turboneger_edited

ARENDAL. Hans-Erik Dyvik Husby, kjent under artistnavnet Hank von Helvete, er død, 49 år gammel. Han var en av Norges mest markante rockeskikkelser. Jeg intervjuet ham sammen med faren for vel fem år siden. Vi snakket om døden, livet, matglede og oppveksten. Det ble et varmt, intens og annerledes opphold i Arendal med faren Hermod og sønnen «Hank».

Hank 1.jpg
Hans-Erik og faren Hermod.

MINNER OG MENNESKER. Hans-Erik Dyvik Husby er mest kjent som mangeårig vokalist og frontfigur under aliaset «Hank von Helvete» i rockebandet Turboneger.

(Intervjuet har tidligere stått på trykk i magasinet Vi over 60, er mer enn ett år og kan inneholde utdaterte opplysninger.)

De siste årene var han soloartist og skuespiller. Han fikk braksuksess i musikalen «Jesus Christ Superstar» på Det Norske Teatret, og spilte siden hovedrollen som Cornelis Vreeswijk i den svenske filmen med samme navn og han hadde sitt eget Johnny Cash-show. Han ga også ut sine egne kokebøker.

Slik artet min samtale med Hans-Erik Dyvik Husby og faren Hermod seg.

Vi gutta måtte lære å lage mat da mor gikk bort, sa Hans-Erik Dyvik Husby. - Matgleden kom som en dyd av nødvendighet, sa den fargerike multikunstneren.

Hank 7.jpg
Et intervju med Hans-Erik Dybvik Husby uten å ta en selfie, var uaktuelt. Foto: Harald Gautneb.

Hans-Erik Dybvik Husby mistet moren da han var seks år gammel. - Familietragedien skjedde i en tid hvor det å være alenepappa var en sjeldenhet. Noe det ble snakket lite om. Vi måtte på egen hånd finne ut hvordan livet skulle bygges og leves. Det ble både prøvet og feilet.

- Det ble en kronglete sti å gå, for å si det pent, sa faren Hermod Husby.  - Det fantes ingen bruksanvisning. Vi var nødt til å klare det.

- Jeg har lært av far er at alle gjør så godt de kan når problemer oppstår, fortsatte Hans-Erik stille. - Det finnes ingen bruksanvisning, bare en haug med folk som prøver å svømme og å holde hjulene i gang.

Det er her matgleden kom inn i bildet.

- Matlaging ble en sånn guttegreie i familien. Både far, min bror Kaare og jeg er svært opptatt av å lage mat.

Hank 6.jpg
Hans-Erik sammen med pappa og bror.

- Vi hadde en viktig person i familien, og det er min mor, sa pappa Hermod Husby. - Hun var flink til å involvere meg og sønnene på kjøkkenet.

- Uansett hvor vi har bodd i landet, har vi kunnet ringe henne hjemme i Å i Lofoten og spørre: jeg står fast med noen rødbeter og jeg skjønner ikke… Hun kunne sitte i telefonen å lære meg å lage brun saus. I tøffe tider har mat vært en måte å koble av på. Når hverdagen var som verst hadde jeg evne til å koble den helt ut ved å bruke to tre timer til å handle og lage mat. I de timene var sinnet mitt normalt.

Det er en kjent historie at Hans-Erik Dyvik Husby var på knærne på grunn av narkomisbruk og mentale problemer. Livet var mer enn turbulent. Og det var i de verste øyeblikkene han koblet av med mat.

Hank 14.jpg
Hans-Erik Dybvik Husby som den svenske trubaduren Cornelis Vreeswijk.

- Før var mat mental meditasjon og avkobling, sa Hans-Erik, - nå er det blitt et gledesprosjekt. Det er en sann fryd å kokkelere på kjøkkenet sammen med lykkelige barn og en kone som setter pris på det. Vi har et godt liv hvor bordets gleder står i front.

- Mange av de største kokker har hatt utfordringer i livet som de har løst ved å gi seg hen til bordets gleder, sier han.

- Vi har en utfordring i vår familie, fortsatte Hermod Husby, - vi er vant til kvalitet, og vi er ekstremt kresne i valg av fisk. Den skal være fersk og feit og skal ha levd et godt liv. Vi nøyer oss ikke med frossenfisk i vår familie, nei.

Da Hans-Eriks mamma døde var den viktigste jobben å få til et liv som kunne være med på å gjøre guttenes liv og situasjon tryggere. Det var ikke en lett oppgave.

Hank 8.jpg
Kokebokforfatteren Hans-Erik Dyvik Husby.

- Vi gjorde valg som jeg i ettertid ser ikke var av de klokeste, sa Hermod Husby. - Vi prøvde å etablere et liv med en slags form for mamma, pappa og familie. Det ble noen eksperimenter som ikke var vellykket. Guttene opplevde dødsfall, stefamilier, feil vennekrets og skilsmisser Det ble for mange tilfeller med mine, dine og våre barn. Derfor måtte mye repareres i etterkant.

Vanskelighetene var mange. Sønnen Hans-Erik havnet på kjøret med heroin og kokain og det som verre var. Det påvirket resten av familien. - Tristhet var den sterkeste følelsen jeg hadde i den tiden, sa Hermod Huseby, - men jeg hadde også et sinne i meg. Men det var ikke Hans-Erik jeg skulle være sint på, det var meg selv. Jeg skjønte hvor selvopptatt jeg hadde vært i ulike sammenhenger.

Turboneger.jpg
Hans-Erik Dyvik Husby som Hank von Helvete i Turboneger.

- Jeg måtte slutte å være sint på pappa, fortsatte Hans-Erik. - Han kunne ikke forandre meg, og jeg kunne ikke gjøre noe med ham. Vi måtte begge gjøre noe med oss selv. Vi måtte forsone oss. Vi måtte akseptere at fortid er fortid og at en fremtid måtte skapes. Vi fant begge gleden i musikken, maten og felleskapet.

- Vi har overlevd de gode øyeblikkene, når vi kunne ta fram gitaren eller sette lutefisken i ovnen. De siste fem årene har jeg gjenerobret denne verdien, som har med fars positiv ressurs å gjøre.

- Hva finner du av deg selv i Hans-Erik?

- Jeg ser det kreative, sa Hermod Husby, - jeg ser sang, musikk og teater.

- Hva med ulikhetene?

- Jeg er nok mer rastløs enn far, og mye mer ambisiøs, sa Hans-Erik. - Far har en ydmykhet som jeg til tider mangler. Jeg har en freidighet som kaster meg ut i viltre situasjoner, som igjen får uante konsekvenser. Jeg tenker stort og legger listen alt for høyt, mens far er nøktern og moderat.

Hank 17.jpg
Hans-Erik Dyvik Husby som Jesus i Det Norske Teatrets oppsetning Jesus Christ Superstar.

- Hva med far da det sto på som verst med Hans-Erik?

- Jeg måtte koble ut tanken på det verste for i det hele tatt å kunne fungere i jobben og livet, sa Hermod Husby. - I perioder, når han var litt i beit for penger, tenkte jeg, skal jeg eller skal jeg ikke sende ham penger. Jeg visste hva de gikk til. Det hendte jeg tenkte OK, og så sendte jeg ham noen kroner. Jeg ønsket å hjelpe ham med det lille jeg kunne.

- Gjennom alt følte jeg et stort ansvar for far, fortsatte Hans-Erik. - Uansett hvor kaotisk og tåkelagt livet mitt var, uansett hvor mange utenforliggende faktorer jeg skyldte på, visste jeg at det er noe som var sant og løgn, at jeg levde med løgnen.

- Jeg er glad Hans-Erik er ute av det som var løgnen hans, sa pappa Hermod. - Vi har alltid hatt en god tone når vi har vært sammen. Det har aldri vært krig mellom oss. Jeg har aldri vært pågående moralistisk.

Helvete 9.jpg
Hans-Erik Dyvik Husby i sitt rette element, som en helvetes god grillkokk.

- Og jeg har åpenbart hatt en trygghet i far, repliserte Hans-Erik. - Til tider har det vært flaut å ringe ham. Nå er jeg heldigvis kvitt denne skammen, det er ikke særlig produktiv å bære på skam.

Hermod Husby er glad for alt sønnen har fått til. - Jeg er mektig imponert og stolt over at han har så mange kreative sider. Jeg er trygg på at han endelig kan stå på egne bein, at han har en familie som betyr veldig mye for ham, og at han kan tjene på karrieren sin.

- Jeg har overlevd, sa Hans-Erik, - det viktigste i livet er å overleve.

Hank 4.jpg
Hans-Erik Dyvik Husby og faren Hermod.

- Har far og sønn gode råd de kan gi hverandre?

- Stå på, sa Hermod Husby. - Trives du med det du holder på med, har du forutsetning for å lykkes.

- Og mitt råd til deg far er: vær din egen beste rådgiver, sa Hans-Erik Husby. - Stol på magefølelsen!

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK, MORTEN BENDIKSEN/ HELVETES GOD GRILLMAT, DET NORSKE TEATRET/ FREDRIK ARFF, PRIVAT OG PROMOTION.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.