INGEBORG MORÆUS HANSSEN: Bloggen er min megafon

Ingeborg 1

OSLO. I en alder av 85 år har Ingeborg Moræus Hanssen sin egen blogg og podcast, her engasjerer hun seg i samfunnsspørsmål omkring kultur og media, og tillater seg å slå i alle retninger. Hun har meninger om det meste. Men fremfor alt skriver hun om hvorledes mennesker i Den Tredje Alder skal og bør delta i fellesrommet både i arbeidsliv, organisasjonsliv og politikk.

Ingeborg 2.jpg
Ingeborg Moræus Hanssen. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Jeg er en ivrig følger av tidligere direktør for Oslo Kinomatografer, Ingeborg Moræus Hanssens, blogg WWW.INGEBORGMH.NO og gleder meg til hver gang hun kommer med sinn inn- og utspill. Hun har skrevet bøkene “Gretten, gammel kjerring” der hun med ironi og humor forteller om å være gammel kvinne i samtidens Norge og «Alderen», Kinodager, Den siste hustru og Stell pent med mannen.

(Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet Vi over 60 og er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

Selvbiografien Brent av dragen er samtaler med Ingeborg Moræus Hanssen om livets virkelige drama, der hun forteller om sitt liv som kinosjef, om ulykken som brått rammet hennes mann, tidligere Aftenposten-redaktør og Høyre-politiker Kjell Hanssen, og hva som skjer med kjærligheten når hele fremtiden raser sammen. Ektemannen ble i 1994 utsatt for en bilulykke som førte til at han måtte sitte i rullestol.

HER FINNER DU INGEBORG MORÆNUS HANSSENS PODCAST.

- Jeg har skrevet seks bøker, og fant ut at det å blogge ga meg frihet til å mene og formulere uten å være avhengig av salg, antall ord, anmeldere, redaktører og forlag. Blogging er frihet. Til enhver tid kan jeg sette meg ned og skrive.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK.

Værtshuset annonse (2).gif

- Jeg har alltid likt å formidle meg, jeg liker å skrive, jeg har så mange antenner ute og må kommunisere med samfunnet. Jeg reiser land og strand rundt og holder foredrag. Min blogg er noe av det viktigste bindeleddet i denne aktiviteten.

Ingeborg Moræus Hansen hevder at hun ikke har noe spesielt budskap. - Men jeg har et intenst engasjement, jeg har mitt sinne og mine iltre refleksjoner over det fellesrommet som vi eldre kan og bør engasjere oss i. Og så prøver jeg å formidle dette sinnet og engasjementet på en munter måte. Jeg er et politisk engasjert menneske, og det innebærer at jeg må ha litt opprør i meg. Jeg ser urettferdighet og aldersdiskrimineringen og det må jeg gjøre noe med.

- Jeg håper bloggen min hjelper litt på vei, i hvert fall hjelper den på meg, på humøret mitt. Det er så mange i den tredje alder, fra seksti til nitti, som koser seg i hjel, som slutter å engasjere seg og er mest avhengig av rødvin og opphold i Syden. Jeg er ikke noe sånt kosemenneske.

Ingeborg 3.jpg
Ingeborg Moræus Hanssen, om livets virkelige drama - boken hvor hun forteller om sitt innholdsrike og dramatiske liv er utgitt i 2001.

- Den tredje alder en mitt nye korstog. I den tredje alder skal vi være rundt kongens bord og i alle organisasjoner. Vi har ikke alltid rett, men vi skal høres. Bloggen er min megafon…

Jeg er et ressurssterkt menneske, fortsetter Ingeborg Moræus Hansen, - og jeg har et navn som fortsatt kan være av interesse. Da har jeg plikt til å hjelpe frem samfunnet slik jeg mener det skal være. Jo, rikere du er jo mer skal du dele. Jeg snakker ikke om penger i denne sammenhengen, men om de ressursersene jeg har ved hjelp av hodet mitt, det jeg har av kunnskap.

Hvor mange besøkende har du?

Får en feberkurve hver mandag. Det tør jeg ikke se på en gang. Det er folk i samme generasjon. Men jeg får oppmuntrende ord av mine barnebarn. Siden har hatt en posisjon hvor unge damer fulgte kinodamen i sin tid tror jeg nok at jeg får yngre mennesker til å høre på meg.

Ingeborg 4.jpg
Alder - triumf eller tragedie er Ingeborg Moræus Hanssens siste bok fra 2014.

Hvilken pris har eksponeringen?

Har hatt ubehagelige tilbakemeldinger hele livet. Jeg har ofte fått juling. Det er jeg vant til. Jeg er hardhudet. Det hender de skremmer små barn med meg. Det hender jeg får negative reaksjoner på bloggen. Men det er aller helst på facebook og twitter slikt kommer. Mange ganger kan jeg ikke skjønne hvorfor folk ikke er enig med meg. Jeg sier som kong Olav: gi meg de gode nyheten, de dårlige får de andre ta seg av.

Samtidig må jeg jo innrømme at når de krasseste tilbakemeldingene på bloggingen min kommer, blir jeg litt lei meg. Jeg vil jo som alle andre mennesker, bli elsket, båret frem på hender og bli beundret.  

Ingeborg Moræus Hansen 1_editedx.jpg
Ingeborg Moræus Hanssen. Foto: Øyvind Risvik.

Tjener du penger på blogging?

Det har jeg skjønt, at de såkalte rosa bloggerne kan tjene over 200.000 kroner i året. Da jeg begynte å blogge skrev jeg om brodder, sånne til å ha under skoa når det er glatt. Det er ikke noe vits i annonse, det er jo alt for få av oss som bruker slikt.

Hva skal til for at de over 60 skal blogge?

De skal be om hjelp, gjerne av de unge, men ikke be om hjelp fra egne barn. De blir bare sinna. Jeg fikk hjelp av en ung mann som jeg ikke kjente i det hele tatt, og som var ekspert. Altså, gå til de unge og be om råd, men ikke dine egne unger...

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post