JETTE FRÖLICH: Julens danske dronning

Jette F 2_edited_edited

KØBENHAVN. Du elsker ikke Danmark hvis du ikke kjenner til Jette Frölichs julepynt. 6. november inviterer konferansehotellet Lysebu til stemningsfullt julearrangement for store og små, hvor de får besøk av Lysebuvenn og juledesigner Jette Frölich.

 KLIKKANNONSE VI OVER 60.

800x400_Viover60w.jpg

-----

jette Frölich 1x.jpg
Jette Frölich.

MINNER OG MENNESKER. Jeg har intervjuet Jette Frölich flere ganger og hvert år har vi sett utstillingene hennes, enten i Tivoli i København eller på handlesenteret Illums på Strøget eller Lysebu i Norge. I løpet av noen få sekunder var vi i julestemning.

LYSEBU

Adresse: Lysebuveien 12, 0790 Oslo, Norge

Telefon: + 47 21 51 10 00

SØNDAG 6. NOVEMBER 2022 KLOKKEN 13.00: Åpning av Jette Frölichs juleutstilling på Lysebu.

Velkommen til offisiell åpning av Jette Frölichs juleutstilling på Lysebu

I over 30 år har den danske juledesigneren, og Lysebuvennen, Jette Frölich, pyntet Lysebu klar til jul med sine vakre dekorasjoner. Tradisjonen tro har Lysebu gleden av å invitere til åpning av årets juleutstilling, søndag 6. november, klokken 13.00. Det blir bålpanne på tunet med servering av gløgg og pepperkaker, julemusikk og salg av julevarer fra utstillingen.

Muligheter for servering av danske smørbrød til lunsj.

Velkommen til en hyggelig og tradisjonsrik julehandel på Lysebu!

Jette Frölichs eventyrlige historien startet for over 40 år siden. Hun skulle slå ihjel noen kveldstimer sammen med barna. Hun fant frem papir og saks. I dag pynter millioner av mennesker over hele verden sine hjem med det som ble hennes vakre julefigurer.

- Meningen med julen er at det skal være fred på jord og at vi alle skal være gode mot hverandre, det tror jeg mine gjenstander forteller, fortalte den danske julekunstneren.

Jette F 4x.jpg

- Jeg hadde et litt anstrengt forhold til min mor, fortalte Jette Frölich. - Men heldigvis opplevde jeg en mormor som elsket meg uforbeholdent. Hun var et frodig og varmt menneske. Et menneske som var selve symbolet på julen, på glede og fred. Min mormor var mitt ett og alt.

Noe av det første Jettes mormor sa til henne var: Jette, du skal lære så mye her i livet. Og det viktigste er at du skal glede andre. Fem år gammel lærte hun seg å brodere og sy, og året etter hadde hun sydd sin første duk, en korsstingsduk med tegnet mønster. - Åtte år gammel sydde jeg de fineste ting, minnes hun. - Hvem skulle tro at millioner av mennesker i dag gleder seg over min julepynt.

Jette Fx.jpg
Jette Frölich tar en titt på juleutstillingen sin på Lysebu.

I over 40 år har den danske papirkunstneren Jette Frölich tegnet kremmerhus, stjerner og uroer og tusenvis av andre vakre julegjenstander. Hun er en av Royal Scandinavias mest populære designere og folk strømmer i tusenvis til Illum Bolighus i København sentrum for å oppleve hennes julepynt.

Det er ikke bare i Danmark man er begeistret for hennes arbeider. Hun har hatt en rekke gjesteutstillinger over hele verden, og har hatt oppdrag for institusjoner som UNICEF, Røde Kors, Verdens Naturfond og SOS-barnebyer. I tillegg er hun en flittig brukt dekoratør for Holmegaard Glasværk og Royal Copenhagen porselen. Spesielt Holmegaards glass og akevittkarafler er blitt samleobjekter både i Danmark og Norge.

JF 4x.jpg

- I mitt barndomshjem startet vi julefeiringen allerede i august, fortalte hun. - Hvem skal vi inviterer i år? Hvilken gave skal tante Marie få? Min mor var glad i julen, derfor forbinder jeg alltid noe positivt med julen. Da følte jeg den nærheten til henne som jeg manglet resten av året. Jeg lagde så mange gaver som mulig til henne. Disse julegavene sydde jeg selv, jeg strikket, broderte, malte og flettet alt selv. Jeg lærte tidlig at det å glede andre er den beste måten å glede seg selv på. Jeg fant ut at det er bedre å gi enn få.

Jette 10x.jpg

- Min barndomsdrøm var å redde noen fra døden. At jeg skulle ende med å lage juleklipp var uventet, lo Jette Frölich.

Fred og frihet på jord er derfor et av mange budskap i hennes figurer. - Jeg ønsker å få frem varmen og omsorgen hos mennesker. Selv de som er sure og sinte på hverandre, har noe godt og positivt inne i seg, noe de kan dele med andre. Med mine figurer håper jeg at jeg kan inspirere til det gode.

- Derfor er det noe helt spesielt når julefreden senker seg. Da får vi endelig tid til å tenke over vår egen situasjon, til å tenke på våre medmennesker, på å gjøre godt.

Jette 06x.jpg

I tillegg til å gjøre godt ville Jette Frölich røre ved barndommens strenger. Hun har lagd en helt spesiell julekalender for voksne. Den har 24 luker formet som hjerter. Her gjemmer det seg små julepåminnelser. I en av lukene står det: Kyss den du elsker blidt i nakken. I en annet: Fortell om din barndoms jul. Et annet sted: Holde mamma i hånden, eller: Gi en juleblomst til en du er glad. - Den påminnelsen alle burde lytte til er: Sett ut et julenek til fuglene, sier hun, - og ikke minst: Kjenn duften av et juletre.

- Min største juleglede er å gå ned på Strøget i København sentrum og se på aktivitetene, trekker inn den deilige duften av julegran og appelsiner. Jeg er en juleromantiker. Det første jeg gjør julemorgen er å se ut av vinduet og nyte synet frosten. Da er det som jeg ser engler. Jeg er ikke spesielt religiøs, men når hele menightene synger julesalmer i kirken, da rører det noe dypt i meg.

Jette 05x.jpg

I 1966 fant Jette Frölich frem saks og papir for å lage en liten julestue for barna. Det ble mange timer sammen med glade barnerop, saks og papir. - Jeg ønsket å gi mine barn en glad og god oppvekst, hvor de fikk den kjærligheten jeg selv ikke fikk oppleve, sa hun.

Jette Frölich elsker julen og spesielt pyntingen av juletreet og julebordet.

– Jeg mener at grenene på treet ikke skal synes på grunn av all pynten, sier hun. - Alt skal med, ny og gammel pynt. Pynten har ofte gode minner fra tidligere år. Og det er viktig med gode jultreminner. Jeg vil se på julepynten og kunne si: husker du den gang? Hjemme hos oss dekorerer vi juletreet bare med pynt mine barn har laget opp gjennom årene.

left3j.jpg

For Jette Frölich er julen den store forventningens tid. - Jeg viste nøyaktig hva jeg fikk ti dager før jul, forteller hun. - Jeg syntes det beste ved gavene var å kunne få sikkerhet om at jeg ville få det jeg ønsket meg. Søren Kierkegaard sier det så fint: Forventningsgleden er den største glede.

- Vi er forpliktet til å gjøre noe positivt for den verden vi lever i. Jeg tror jeg er med på å videreformidle min egen glede når mennesker opplever mine utstillinger. Når jeg selv ser på alle de vakre figurene, blir jeg varm innvendig, varm om hjertet. Med den varmen inne i meg kan jeg ikke gjøre det onde. Og etterpå tenner jeg et stearinlys og setter jeg meg ned og tenker gode tanker. Bare gode juletanker.

Jette f 1x.jpg

JETTE FRÔLICHS YNDLINGSSALME

Julen har bragt velsignet bud,

nu glædes gamle og unge.

Hvad englenes sang i verden ud,

vil alle små børn nu sjunge!

Grenen fra livets træ står skønt

med lys som fugle på kviste,

Det barn, som sig glæder fromt og skønt,

skal aldrig den glæde miste.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: JETTE FRÖLICH.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post