DRAMMEN. Jeg synes det er en ære å stille ut ett nytt Månedens bilde hver måned på Spiralen Restaurant & Cafe. Måneden oktobers bilde heter Høst og viser frem Drammen på sitt aller vakreste. Vi kan oppleve et nytt maleri av John Erik Johnsen hver måned på Spiralen.
JOHN ERIK JOHNSEN STILLER UT SINE MALERIER PÅ SPIRALEN RESTAURANT & CAFE. Som kunstner betyr farger alt, sier John Erik Johnsen. - Det er på den måten jeg kan uttrykke meg. Høsten er en vakker tid. Som en Tyrkisk poet en gang sa det; Høsten er kunst, vinter, vår og sommer er årstider.
SPIRALEN CAFE & RESTAURANT & SELSKAPER
Spiraltoppen 1
3021 Drammen
Tlf + 47 92021481
Velkommen til oss, til julebord – private selskaper – firmafester – møter/seminarer – jubileum – bryllup og minnesamvær.
Drammenselva har betydd veldig mye for meg, som blant annet ung roer i Drammen roklubb. Som byboer og over middels interessert i historie, er ælva hovedpulsåren i Drammen.
John Erik Johnsen har en månedlig salgsutstilling på Spiralen Café og Restaurant, på et av Drammens mest trivelige spisesteder, med en fantastisk beliggenhet på toppen av Drammen, med en rikholdig meny som frister sultne gjester som kommer på besøk. Her er det også plass til selskap fra 25 til 100 personer.
Motivet til John Erik Johnsens oktobermaleri heter Høst og er fra Landfalløya, mellom Landfalløybrua og Landfalløya legesenter. Buståsen og Ørenkollen ligger i bakgrunnen. Bebyggelsen bak er Bråtan.
Buståsen ligger mellom Kastanjesletta, Øren og Underlia, og kan nåes på stier fra alle de tre områdene. Ørenkollen ble bygd av Drammens Ballklubb og ligger i vestskråningen av Buståsen ovenfor Øren skole. Bakken ble åpnet i 1923, fikk flomlys i 1938 og var i drift inntil 1958. Rennene samlet hele Norges hoppelite, bl.a. Thorleif Haug og Arnfinn Bergmann. Bakkerekorden er 56,5 m, og i 1952 etter OL var det Skotselv- jenta Aud Borgevad som åpnet bakken.
Ytterst på Spiralen er det en panoramautsikt som er viden kjent, og der nede ligger den blå elva som kan ta pusten fra de fleste. Som nærmeste nabo ligger Drammen friluftsmuseum. Spiraltoppen er et godt utgangspunkt for skiturer, skogvandring og perfekt for en god lunsj på Spiralen Restaurant & Cafe.
Spiralen Restaurant & Cafes nærmeste nabo har en spennende historie, en kanon som i sin tid var en del av batteriene i Bragernesåsen, som gikk inn i det såkalte posisjonsartilleri opprettet som en mobil styrke i 1902.
Alt vi vet er at den ble ombygget fra hestetrekk til motorisert skyts en gang på 30-tallet og ca. 1950 ble den plassert i strandkanten ved en hytte i Onsøy kommune. Her sto den til Forsvarsmuseet fikk den som gave.
Da Forsvarsforeningen overtok kanonen i 1979 var den i en heller sørgelig forfatning, nedrustet og stygg der den sto med sine 3000 kg. Her ble den sandblåst, primet og malt i sin originalfarge. Målet var den gang å ha alt klart til markeringen 7. juni 1980: 75-års dagen for unionsoppløsningen. Gaven står nå på Spiraltoppen.
Hvem er så denne John Erik Johnsen?
- Jeg hadde malt siden jeg var 17 år, men hadde liten tro på meg selv som kunstner, sier han. - Bildene ble enten gitt bort eller stuet vekk på loftet. Tilfeldigvis fant min franske kone, som jobber i Den Haag i Nederland, noen av mine tidligste arbeider nedstøvet på loftet. Hun blåste støv av arbeidene og ga meg det "sparket bak" som fikk fart på malepenslene.
- Det å reise opp og ned mellom Drammen og Den Haag kan virke slitsomt, men det er som å skifte mellom kulturer, til tross for at Nederland er ikke så fjernt, fortsetter John Erik Johnsen. - Alt er mer intenst. Vekslingen mellom å sykle til strendene og i neste omgang besøke de mest berømte galleriene er spennende.
Når John Erik Johnsen er hjemme i Drammen sykler han i Drammensmarka. - Jeg elsker marka. I Den Haag besøker jeg japanske hager, parker gallerier, museer og koser meg ved havet. Det er store kontraster som gir enorm inspirasjon.
- Vinter i Drammensmarka har alltid vært eventyrriket, fortsetter han. - Helt siden jeg var liten ble jeg "dratt" med på skauen av fatter`n. Han likte å brøyte løype, som vi kalte det. Det var stas å være den første " innaforre". For 15 år siden hadde jeg en stor operasjon i høyre fot, med skruer, bolter og plater, og det gjør sitt til at jeg ikke har den nødvendige balansen på ski lenger. Derfor blir det heller mange turer over Garsjø og inn til Svarthavna som er temmelig ukomplisert med tanke på bakker og staup, i løpet av vinteren.
Hvorfor viser du frem dine malerier på Spiralen Restaurant & Cafe?
- Jeg forventer ingen ting annet enn at jeg synes det er morsomt å stille ut på steder som jeg liker. Jeg setter pris på eierne Anka og Marius Tanberg for deres vennlighet og driftighet. Jeg digger kreative mennesker. Stedet er unikt og fortjener å ha drivere som ser potensialet og gjør noe med det. I og med at min svigerfar var god venn med Paul Bocuse, en fransk kokk og kokebokforfatter som regnes som en av de beste kokkene i nyere tid og som var en sentral eksponent for såkalt nouvelle cuisine. Paul Bocuse var en av de første kokkene som fikk kjendisstatus og var med på å løfte kokkene inn i rampelyset. Det uoffisielle verdensmesterskapet i matlaging, Bocuse d’Or, er oppkalt etter ham.
- Jeg har jeg opplevd gastronomi på øverste hylle. Jeg forventer ikke at noen i lille Drammen kan legge seg på det nivået, men Spiralen Restaurant & Cafe strekker seg for å gjøre det beste ut av sine forutsetninger. Derfor synes jeg det er en ære å stille ut ett nytt "månedens bilde" hver måned på dette stedet.
TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.