JØRN LIER HORST: Mamma skal kunne lese alt jeg skriver

JLHorst 9_editedx

STAVERN. Jørn Lier Horst har solgt over 10 millioner bøker. Det er 20 år siden Nøkkelvitnet, den første boken om William Wisting, ble utgitt. Siden den gang er det kommet 16 bøker i Wisting-serien, og 7. juni åpnet en utstilling dedikert til den populære krimhelten på Solsiden restaurant i Stavern. Nå i starten av juni har han ferdigskrevet en ny Wisting-historie, Tørt land. Bli med til Stathelle, til en prat mellom mamma Hildur og sønnen Jørn.

Horst 13.jpg
Jørn Lier Horst på sitt Wisting-museum i Stavern, Foto: Bonnier Norsk Forlag.

MINNER OG MENNESKER. Jørn Lier Horst er Norges desidert mest leste krimforfatter. Han har skrevet bøker om førstepolitibetjent William Wisting i hopetall. Den ene mer spennende enn den andre.

(Deler av denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

- Det sies at det er alt for mye vold og spekulative sexscener i dagens krimbøker, sa Jørn Lier Horst. - Da pleier jeg å si at mor også skal kunne lese mine bøker.

- Du spør ofte om det kan bli for mye av det gode, sa mamma Hildur Lier Olsen, - men jeg synes det er akkurat passe. Du har fingerspissfølelse for hvordan jeg vil reagere.

Horst 5.jpg
Mamma Hildur Lier Olsen leser alt sønnen Jørn skriver. Foto: Øyvind Risvik.

- Jeg har lest hver eneste bok Jørn har skrevet, fortsatte mamma Hildur, - de er flotte, spennende og full av overraskelser. Selv er jeg overrasket over at det går an å ha hode til å tenke ut alle mysteriene. Mitt hode henger nemlig ikke alltid med deg, Jørn...

Jeg intervjuet Jørn Lier Horst og moren Hildur for magasinet Vi over 60, i en prat om oppveksten, lørdagsbarnetimen, spøkelseshistorier, den snille gutten Jørn, rettferdighetssansen hans, det levde livet – og mamma som krimkonsulent.

LES OGSÅ: Anne Karin Elstad: Sorgen ble en del av mitt unge liv.

Wisting sesong 3c.jpg
Fra sesong 3 av Jørn Lier Horsts Wisting-serie. Sven Nordin som krimetterforsker William Wisting og Carrie-Anne Moss som FBI-agenten Maggie. Poster fra Wisting-serien.

- At jeg valgte å bli politimann, var et verdivalg jeg hadde med meg hjemmefra, sa Jørn Lier Horst. - Jeg har en velutviklet rettferdighetssans, et menneskesyn som passer godt med det å være politimann. De bøkene jeg skriver har også et blikk på urettferdigheten og skjevheten i samfunnet. Bøkene er summen av et levd liv, og alt som har påvirket meg til den jeg er i dag.

Med sine bøker om politiførstebetjent William Wisting regnes Jørn Lier Horst som en av Nordens fremste krimforfattere.

- Første budet hjemme var at vi skulle være arbeidsomme, nøysomme og ærlige, sa mamma Hildur Lier Olsen. - Jørn arvet masse klær i tillegg til både sykler og ski.

Jørn Lier Horst 9.jpg
Familien Lier Olsen samlet i sofaen. Privat foto.

- Det ble spart på mye hjemme, men det ble ikke spart på lesestoffet, sier Jørn Lier Horst. - Det begynte med Donald, fortsatte med mysteriebøker, Hardyguttene og Frøken Detektiv. Deretter dukket Den sorte serien opp, krimgrøsserne til Andre Bjerke og Jernvognen til Stein Riverton. Disse bøkene kan du finne spor av i bøkene mine i dag.

- Og så var det lørdagsbarnetimen, fortsatte Jørn Lier Horst. - Det var slik jeg begynte å skrive. Jeg lå på gulvet og hørte på skuespillet, men hadde ikke tid til å vente på fortsettelse. Derfor lagde jeg min egen historie. Ofte syntes jeg den var bedre enn barnetimen neste lørdag.

- Jeg hadde ikke noen drøm om å bli politimann eller forfatter. Det var journalist jeg ville bli. Pappa var mekaniker, karosserimaker, og skrudde på biler og busser. Det var ikke meg i det hele tatt.

- Selv var jeg eldst av ni søsken, og da kunne man ikke være mye egoist, sa Hildur Lier Olsen om sin egen barndom, - det vi var opptatt av, var rettferdighetssans. Det var ikke mye trette i mitt hjem. Her hjemme var heller det ingen som kranglet.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 7.jpg

- Jeg husker aldri at mor og far kranglet eller hevet stemmen, sa Jørn.

Jørn var en snill og grei gutt, og utrolig flink til å skremme. Spesielt kusinene når de var på skolevei.  

- Jørn og kusinene skulle en natt ligge i telt i hagen, sa Hildur. - I løpet av natta kom jentene løpende livredde hjem fordi han fortalte så mange spøkelseshistorier.

- Jeg lever av kreativiteten fra barndom og ungdom, og må nok innrømme at jeg skremte vettet av de fleste, smilte Jørn.

Hele familien elsket å være ute i Guds frie natur. - Jeg har sett mye snø, fjell og fosser, ler Jørn.

- Vi dro ham med oss på både to og tre timers skiturer, sa Hildur. - Det var en gang kladdeføre, og så sa han: Når jeg kommer hjem skal jeg hugge skiene til småved. Lever han som fant opp skiene? Det er bra, for han skulle jeg gjerne tatt livet av.

- Det var noen kriminelle tendenser hos ham allerede i barndommen, ler mamma.

Horst 3.jpg
Mamma Hildur og sønnen Jørn. Foto: Øyvind Risvik.

Det var tilfeldig at Jørn Lier Horst ble både forfatter og politimann. - Jeg jobbet som nattevakt på et hotell, og satt en natt og leste avisen. Jeg veltet en kopp og kaffeskvettet rant ut over avisen, og la seg rundt en annonse hvor Politiskolen søkte etter elever. Slagordet deres var: Mennesker som har evne til å tenke annerledes når andres tanker har låst seg. Den slags mennesker de ville ha, appellerte til meg.

- Jeg har sans for mennesker som ikke er A4, fortsatte Jørn Lier Horst. - Jeg har møtt mennesker som kalles både mordere og ranere og voldtektsmenn. Det er navn vi setter på dem ut fra de gjerningene de har gjort. Jeg har sett at det er noe mer hos dem enn handlinger.

- Det som interesserte meg er motivene og årsakene til at et mennesker begår drap. De har følelser, som også jeg kjenner meg igjen i, jeg har også hatt begjær eller vært hevnlysten. Så hva er den tynne linjen som skiller oss og dem? Den dobbeltheten har alltid interessert meg

Horst og Risvik.jpg
Sammen med min favorittkrimforfatter, Jørn Lier Horst.

Jeg kan ha empati for mennesker som har begått forbrytelser, som er noe annet enn sympati.

Da Jørn Lier Horst gikk på Politiskolen, leste han Henning Mankells bok Morder uten ansikt, den første boken om Kurt Wallander. - En slik politimann vil jeg også være, tenkte jeg. Men jeg ville ikke være en gammel sur og kranglete politimann som ham. Det jeg misunte ham, var engasjementet. Jeg tror Henning Mankell staket ut min forfattervei. Han og Sjöwalls politimann Martin Bech. Dette er svenske krimforfattere av beste slaget.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post