JØRN LIER HORST: Ruslekrim med William Wisting

Horst 1_edited

DRAMMEN. Det som er Jørn Lier Horsts styrke, er hans kunnskap om hvordan det daglige livet på en politistasjon leves. Dette er ikke et heseblesende liv som i en amerikansk krim. Her rusles det av sted i et tempo som gjør at leserne av hans bøker henger med. Slik er det i hans siste bok, Grenseløs.

Horst 2.jpeg
Jørn Lier Horst.

JØRN LIER HORST OG GRENSELØS. Jørn Lier Horst har skrevet en av sine mest stillferdige bøker. Men den er ikke uspennende av den grunn. Sakte og stille kommer løsningen, uten dramatikk og heseblesende konklusjon. I tillegg anbefaler jeg en unik TV-serie om The Beatles siste album, Let it Be, kinofilmen Kampen om Narvik, diktet Tilegnelse av Andrè Bjerke, en sjøkrepsoppskrift av Lars Erik Underthun og en bok du for all del må skygge unna, Jernulven.

 

5x.gif

GRENSELØS

En William Wisting-krim

Strawberry Publishing 2021

 

Slik åpner Jørn Lier Horst sin krimroman Grenseløs

"E-posten dukket opp på skjermen klokken 15.37, fredag 8. desember.

William Wisting ventet svar fra tingretten. Han hadde brukt det meste av dagen på et fengslingsmøte. Politiadvokaten hadde bedt om fire uker varetekt, og han var spent på utfallet.

Meldingen på skjermen gjaldt noe annet".

 

Horst 4.jpg

Dette mener nettmagasinet DITTNORDEN

Øyvind Risvik

Jørn Lier Horsts William Wisting er en dyktig norsk krimetterforsker som er på jakt etter sannheten. Boken Grenseløs er en snedig historie fra Larvik, Spania og sammen en rekke folk på nettet.

Jørn Lier Horst har studert det litt hemmelige livet på nettet. Hans litterære virkemidler, nettkunnskaper og lett udramatiske overblikk og kontroll på figurene sine, imponerer.

Historien om familien Arcander vokser til et skjebnedrama, hvor vi er med på både det ytre og indre livet til en familie.

- At jeg valgte å bli politimann, var et verdivalg jeg hadde med meg hjemmefra, sa Jørn Lier Horst da jeg intervjuet ham flere Wistingbøker siden. Han har ikke forandre konseptet sitt.

- Jeg har en velutviklet rettferdighetssans, et menneskesyn som passer godt med det å være politimann. De bøkene jeg skriver har også et blikk på urettferdigheten og skjevheten i samfunnet. Bøkene er summen av et levd liv, og alt som har påvirket meg til den jeg er i dag.

Med sine bøker om politiførstebetjent William Wisting regnes Jørn Lier Horst som en av Nordens fremste krimforfattere.

Det forundrer meg over hvor gode de er, Jørn Lier Horst krimbøker om krimetterforskeren William Wisting. 17 bøker har han skrevet om den litt slitne krimetterforskeren. De kan virke litt gammeldagse, kanskje, men suverene i plot og fremdrift. Og uten så mye blod og perverse tilbøyeligheter som så mange krimbøker kretser rundt for tiden. Nei, hvorfor skal jeg lese dagens særdeles blodige og lett uforståelige krimforfattere, hvor jeg burde ha vært psykolog for å klare og henge med i svingene, når jeg kan oppklare sammen med Wisting?

Det som er Jørn Lier Horsts styrke, er hans kunnskap om hvordan det daglige livet på en politistasjon leves. Dette er ikke et heseblesende liv som i en amerikansk roman. Her rusler det av sted i et tempo som gjør at leserne henger med. Vi er med på etterforskningen, i stedet for å stå på sidelinjen og føle oss litt utenfor det som skjer.

Jørn Lier Horst tar ikke på intrigen med en slapp harelabb. I boken Grenseløs blir vi tatt med inn i et litt amatørmessig miljø på nettet hvor mennesker forsøker å samarbeide om å løse krimgåter, helt på siden av politiets eget arbeid eller mangel på engasjement. For den som er ukjent med begrepet, kalles det «crowdsolving».

William Wisting får en E-post fra Spania, med forespørsel om å hjelpe til med å løse en drapsgåte i den lille turistbyen Sant Joan de Palamos og samtidig spore opp en kvinne fra Stavern, Astri Arcander, med kallenavnet Astria. Hun blir funnet drept, ikke langt unna familiens sommersted i Stavern.

Astria forteller sitt miljø på nettet at hun er i ferd med å nærme seg en løsning på drapet på Ruby Thompson. Så blir det brått stille fra henne. Litt uvillig setter William Wisting kursen mot Spania for å forta en uortodokse etterforskningen. Han blir trukket inn i det som skal vise seg å være en kriminalsak der forbindelseslinjene er mange, men litt utydelige. Det synes William Wisting, også.

Og dermed er Wisting, datteren Lena og kollegaen Maren i gang med å nøste opp i forsvinningens hemmelige bakteppe, i en norsk families grumsete fortid.

Som vanlig er, binder Jørn Lier Horst trådene sammen før boken avsluttes, etter at leserne er blitt tatt med gjennom noen hektiske dager i en krimetterforskers hverdag. Sakte og stille kommer løsningen, uten dramatikk og heseblesende konklusjon. Mord er mord, mysterium er mysterium og etterforsking er ettforsking. All ære til Jørn Lier Horst for at han klarer å formidle det på en troverdig måte.

Horst 15.jpg

WISTING Sesong 2

Viaplay

En beryktet seriemorder klarer å flykte fra Larvik-politiet, godt hjulpet av en mystisk medskyldig som har lurt politiet i årevis. William Wisting og hans team må nå stoppe begge, før flere liv går tapt.

Den nye sesongen er basert på de bestselgende bøkene Illvilje og Nattmannen av Jørn Lier Hors og sendes eksklusivt på strømmetjenesten Viaplay..

Sven Nordin er tilbake som den erfarne politimannen William Wisting, og returnerer sammen med sentrale skuespillere som Thea Green Lundberg og Mads Ousdal for å oppklare mordgåter i Larvik.

 

Horst 5.jpg

SKYGG UNNA

Siri Pettersen:

Jernulven

Gyldendal

Jernulven er en underlig roman om svindlere som fråtser i folks frykt for penger og makt. Om en familie som trues av noe som kalles vardari, de uhyggelige varige som aldri eldes, en mørk hemmelighet som en gang forandret verden, og kan gjøre det igjen.

Ei lita jente tvinges til å glemme at hun har sett djevelen. En udødelig må drepe for å skjule en gammel urett. En ulvesjuk forråder en elsker for å oppnå evig liv.

Et mystisk urverk begynner å tikke etter seks hundre år. En hemmelighet som har blitt voktet i generasjoner, er på avveie.

Med andre ord: dette er så banalt som det går an å bli. Skygg unna boken Jernulven. Det finnes andre fantasibøker å fylle livet med.

Verken detaljer og genuine observasjoner gir den rette stemningen. det er mangel på liv og lyst. Språkkunstneren er ikke til stede og figurene virker rimelig tamme og livløse.

Romanen Jernulven er ingen pageturner, selv om en har en viss sjarme. Uansett, det er ikke en bok jeg plasserer fremst i bokhylla. Den lever farlig og kan nok ende sine dager i køen av de fort glemte..

 

6.png

HØR HER

The Beatles: Get Back.

Newzealandsk dokumentar i tre deler

Disney+

Jeg husker ikke hvor jeg var da Brå brakk staven, men jeg vet hvor jeg var de jeg hørte The Beatles` A Hard Days Night. Jeg hadde ventet hele natten på at Radio Luxemburg skulle spille den nye Beatles-låta.

Og så kom den, klokken fire om natten, 10. juli 1964, gjennom en liten blå transistorradio, med dårlig lyd som kom og gikk, under puta for at foreldrene ikke skulle våkne og kjefte.

Horst 7.jpg

Så gikk det fem år og opprinnelsen til The Beatles siste album skulle filmes. I mai 1970 kom den 80 minutter lange filmen Let it be, og gruppas siste konsert med Get Back på taket av Apple-bygningen i London.

Nå i 2021 er Beatles-begivenhetene seks ganger lengre, etter å ha gått gjennom 60 timer med film. har Peter Jackson satt det hele sammen til en seks episoderserie som er helt unik.

LYTT HER: Get Back trailer.

Hvilken åpenbaring av en filmserie det er blitt. Som viser ukjente sider ved både Georg, Ringo, Paul og John. De var så uenige i planlegging og fremdrift, at det er som et pophistorisk under at både film og plate er blitt noe av.

LYTT HER: Get Back - takkonserten

Blandingen av kreativ galskap, kjegling og tull og tøys og fire talenter som har gått inn i pophistorien som noe helt spesielt, er nesten uforståelig. Aldri vil det komme en slik popgruppe tilbake, aldri vil vi få så mange geniale låter.

LYTT HER: Let it be

Og når Paul McCartney fremfører Let it Be, er det til å gråte en skvett av. Og det er ikke bitre tårer, det er lykkelige tårer.

Horst 9.jpg

PÅ KINO

Kampen om Narvik

Hitlers første nederlag

Premiere 25. desember 2021 (pga pandemien er premieren noe usikker)

April 1940. Den gryende krigen i Europa virker fjern for nordmennene, men verdens øyne er allerede rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for a° holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april krenkes Norges nøytralitet og tyske soldater går i land. Bykommandanten overgir Narvik uten kamp, men ikke alle er villige til a° legge ned våpnene. Et kompani på 200 norske soldater bløffer seg ut av byen og tar opp kampen.

SE HER: Kampen om Narvik trailer

Blant soldatene finner vi den unge korporalen Gunnar Tofte, som får sin ilddåp i kamp mot de profesjonelle, tyske alpejegerne i fjellene. I Narvik blir Royal Hotell, der hans kone Ingrid Tofte jobber som stuepike og tolk, tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

Horst 12.jpg
Foto: Dag Jenssen/ Det Norske Teatret.

PÅ TEATER

Slåttekar i himmelen

Edvard Hoem

Det Norske Teatret. www.detnorsketeatret.no

Siste spilledag: 23. februar.

Boka om forfattaren Edvard Hoems eigen oldefar, slåttekaren Nesje, har nådd ein stor lesarskare. No er historia blitt teater på nynorskteatret Det Norske Teatret.

Mellom 1825 og 1920 valde ein betydeleg del av den norske befolkinga, nærare bestemt 800 000, å reise til Amerika. Edvard Hoem har villa sjå nærare på kva som dreiv dei som drog, kva som gjorde at andre blei verande, og kva dette gjorde med familiane som blei splitta. Heldigvis hadde han historia om sin eigen familie og oldefaren Nesje.

Ei forteljing som ikkje berre er ei skildring av forfedrane til Edvard Hoem, men også eit stykke norsk historie.

Horst 13.jpg

Teaterframsyninga er basert på den første romanen i serien som følgjer Nesje-slekta frå Rekneslia i Molde til prærien i Amerika på midten av 1800-talet. Slåttekaren Nesje er enkemann og har ein son å ta seg av. Han finn kjærleiken på ny med Serianna. Gjennom eit liv med hardt arbeid og store val, blir ungeflokken større. Det same blir bekymringane. Kvardagen er eit slit for å skaffe familien eit verdig liv, som hos så mange småkårsfolk langs Romsdalsfjorden.

Draumen om ein ny start gjer at mange vel å selje ut, bryte opp og setje kursen over til det lova landet i vest. Gjertine, søstera til Serianna, drøymer om å dra, sjølv om ho berre er ei ungjente. Det begynner å kome brev frå utvandrarar som fortel om ein frodig, men også ugjestmild prærie som skal bli til gardsbruk og heim.

Horst 10.jpg
Foto: Det Norske Teatret.

KLASSIKEREN

Torborg Nedreaas

Av måneskinn gror det ingenting

Det Norske Teatret og Aschehoug

Horst 11.png

Ragnhild Hilt dramatiserte Torborg Nedreaas' Av måneskinn gror det ingenting på Det Norske Teatret. Her spilte hun selv den eneste rollen.

Samme rollen gjentok hun tilsammen tre ganger, første gang i 1982, deretter i 1996 og til sist ble det hennes avskjedsforestilling i 2014. Ikke lenge etterpå døde Ragnhild Hilt, 25. juni 2014.

Der satt vi, på rad fire. Vi var så nære henne at vi nesten kunne ta på henne.

Av måneskinn gror det ingenting ble en skremmende høytidsstund sammen med Ragnhild Hilts tilstedeværelse på scenen og Torborg Nedreaas` sterke roman.

I romanen forteller en kvinne i løpet av en natt om sitt langvarige, ulykkelige kjærlighetsforhold til en mann, noe som resulterer i gjentatte illegale og selvpåførte aborter, skildret realistisk og i blodig detalj.

Romanen har lenge vært en kultbok, både fordi den skriver om en kvinnes seksuelle begjær og om den til da uhørte skildringen av blodige aborter. Den er riktignok ofte blitt feillest.

Bokens budskap er ikke først og fremst «fri abort», men at kvinner må ha rett og mulighet til å få de barna de har unnfanget og ønsker.

Ragnhild Hilt imponerer som en storyteller av rang. Det er kraft og intensitet over hennes alenehet på scenen. Jeg er glad jeg tok meg tid til å se teaterstykket – og lese boken om igjen.

Takk Ragnhild Hilt og Torborg Nedreaas for opplevelsene dere har gitt oss, både på scenen og i bok.

Horst 8.jpg

POESIPERLER

Andrè Bjerke

Samlede dikt 1/ Syngende jord

Aschehoug

Andrè Bjerke debuterte i 1940 med diktsamlingen Syngende jord, som ble antatt av Aschehougs konsulent Arnulf Øverland.

TILEGNELSE

Til deg som aldri ågret med deg selv

og aldri samlet rentes rente sammen

til trøst og glede i din livets kveld.

 

Til deg som ødela alt. Men ikke gav

til den som tigget om en ussel bite.

fordi du ikke orket gi så lite!

 

Til deg som lot din ungdoms vilje hende

og ikke fryktsomt pustet ut din ild,

men alltid hadde råd til å forbrenne.

 

Og derfor gikk til grunne i din sjel

og ikke råtnet stykke eller stykke,

Men døde hel!

Horst 6.jpg
Lars Erik Underthun.

GLAD I MAT

Lars Erik Underthun

Mat for venner.

Dette er snacks for en fiskehandlersønn. Sjøkreps var ikke noe jeg trodde fantes i 60-åra. Nå er det noe av det beste jeg vet. Og sjøkrepsen får jeg hos Jacobs.

Lars Underthun 1b.jpg
Lars Erik Underthuns sjøkreps. Foto: Øyvind Risvik.

STEKTE SJØKREPSHALER (ELLER SCAMPI) MED APPELSIN; KORIANDER OG INGEFÆR.

12 sjøkreps (eller 20 scampi)

4 appelsiner

50 g usaltet smør

1 ss hakket, frisk koriander

10 hele korianderfrø

1 ts revet, frisk ingefær

Olivenolje til steking

Salt og hvit kvernet pepper.

Slik går du frem: Rens sjøkreps. Ta ut tarmen. Legg sjøkrepsen på en stor tallerken/fat. Krydre med salt og pepper. Stek halene bare på den ene siden (ryggsiden ned i pannen) i olivenolje. Steketiden er bare ca 1 minutt. Legg halene over på stekeovnsbrett.

Press saften ut av appelsinene og ha den over i en liten kjele. La den koke inn (reduseres) til en tredjedel, sammen med koriander. Pisk inn usaltet smør i klatter. Tilsett friske korianderfrø og revet ingefær. Smak til med salt og pepper.

Sett halene inn i varm stekeovn ca 1 minutt. Anrett sausen i dype tallerkener. Legg på sjøkrepshaler og server dem med det samme.

TEKST: ØYVIND RISVIK.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.