TRAVELXPO 2023: Fra Ludvig og Solan til naken-spa og skjærgårds-romantikk

ØR OG SOLAN_edited_edited
Sammen med legendariske Solan Gundersen på reiselivsmessa TravelXpo.

OSLO. Reiselivsmessen TravelXpo 2023 bød ikke på de store overraskelsene. Men noen godbiter fant jeg. Fra mitt møte med Aukrustfiguren Solan til den vakre og romantiske Tjømeperlen Engø Gård til musikkspelet Elden på Røros til nyrenoverte Danebu Kongsgaard i Valdres, aristokratiske Dalen Hotel ved Telemarkskanalen, Sundvolden Hotel ved sagnomsuste Krokskogen, mateventyr på Gaustablikk - og nakenspa på The Well.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

ANNONSE 21h.jpg

 -----

Engø Gård_edited.jpg
Ksenia Levy er hotellsjef på Engø Gård på Tjøme.

ENGØ GÅRD

Gamle Engøvei 25
N-3145 Tjøme

Tlf: + 47 33 30 31 00 
Epost: post@engo.no

Velkommen til Norges mest sjarmerende badehotell med over 100 års tradisjon og erfaring med gjester fra hele verden, sier den nye hotellsjefen på Engø Gård på Tjøme, Ksenia Levy.

- Hver søndag kan du booke vår Lazy-pakke med både Afternoon Tea og 2-retters middag. I tillegg kan du nå også booke Lazy Stay 3.-5. april i påsken. Ta med deg familie og venner på en hyggelig opplevelse hos oss.

 Vi har også Afternoon Tea hver lørdag og søndag for ikke-boende gjester som ønsker å komme på besøk.  

Engø 15_edited.jpg
Velkommen inn til romantiske Engø Gård. Foto: Øyvind Risvik.

6. april er det i år igjen duket for DJ Thursday med god mat og drikke, og 7. april kan du oppleve vår tradisjonsrike 3-retters jazzlunsj.

​Sommelier By Signe ønsker dere velkommen på vinsmaking av musserende viner, akkompagnert av lokale østers den 21. april.

Nasjonaldagen nærmer seg, og tradisjon tro feirer vi 17. mai på Engø. Vi serverer en velsmakende brunsjbuffet med underholdning av DJ, samt en 17.mai-meny med 5 serveringer på kvelden.

​Velkommen til oss!

Classic hotels_edited.jpg
Yngve Strand hos Classic Norway Hotels. Foto: Øyvind Risvik.

REFSNES GODS

WWW.CLASSICNORWAY.NO

I 250 år har gjestfrihet og omtanke for gjestene stått i sentrum hos Refsnes Gods, sier Yngve Strand hos Classic Norway Hotels. - I idylliske omgivelser, et steinkast fra Oslofjorden, ligger Refsnes Gods på vakre Jeløy ved Moss.

Refsnes Gods er et lite og intimt hotell, og med kun 61 rom har hus- og hjerterom nok til å ta godt vare på gjestene. De trives godt i historiske omgivelser. Enten besøker godset for en pause i hverdagen eller for å feire store og små anledninger er den anerkjente personlige service alltid tilstede. De legger stor stolthet i å skape den perfekte rammen rundt ditt arrangement.

Refsnes 14.jpg

Mange kommer hit for å nyte roen, men de har masse aktiviteter dersom du ønsker det. Hva med en kunstomvisning av den unike samlingen av nordisk samtidskunst? Eller en privat vinsmaking i den premierte vinkjelleren?

Refsnes Gods er stolte av å kunne presentere Refsnes Gods kunstbok som viser en unik samling av norsk samtidskunst. På Refsnes Gods er det rundt 400 originale verk av både ny- og veletablerte kunstnere.

I kunstboken kan du lese mer om 90 kunstnere og deres kunstverk.

Flåklypa_edited.jpg
Daglig leder Hilde Bergebakken ved Huset Aukrust, Elida og Elvin Maana Sandeggen og han Reodor Felgen himself. Foto: Øyvind Risvik.

HOS SOLAN OG REODOR FELGEN PÅ HUSET AUKRUST

WWW.AUKRUST.NO

Jeg må innrømme det, fram til jeg var 60, var jeg mest det nervøse pinnsvinet Ludvig, han du veit som synes alt er så inmari fali. Etter de fylte 60 identifiserer jeg meg mer med privatdetektiven Solan. Denne breiale, elegante kjekkasen som er håndlangeren til Reodor Felgen. Denne antropomorfe skjæra med lav moral og som er en av verdens mest verdensvante.

Denne opportunistiske eksemplaret av hakkespettslekten som ble ruga ut av egget i et ospetre nær Glåma. Denne evige optimisten som alltid har filttøfler og strikkeskjerf på seg, og liker ikke å følge verken lover eller regler.

Solan og Ludvig1.jpg
Ludvig, Solan og Reodor Felgen.

Denne karen som flyktet i sin tid fra Glåmatraktene etter en litt uheldig opplevelse med en bonde og ei hagle. Derav replikken «kjem'n te Tynset, trivs'n overalt».

Ifølge egne utsagt har det verdensvante fjærkreet ført sitt skip over Bermudatriangelet og seilt over de sju verdenshav. Derom hersker ingen tvil.

Foruten Aukrusts tegninger inneholder Huset Aukrust mange av Kjell Aukrusts fantasifulle tekniske innretninger, som en modell av «Il Tempo Gigante», bilen som er kjent fra filmsuksessen Flåklypa Grand Prix, sier daglig leder Hilde Berghagen.

I Flåklypasalen finner du vår egen kinosal, hvor du kan se filmene fra Flåklypa. I Huset Aukrust kan du se bilder og bakomfilmer, være redaktør av Flåklypa Tidende og lage sjokolade i Reodor Felgen sin egen sjokolademaskin.

Røros_edited.jpg
Eivind Biong og Hans Viktor Pedersen på Røros Hotell. Foto: Øyvind Risvik.

MUSIKKSPELET ELDEN OG RØROS HOTELL

WWW.ROROSHOTELL.NO

Hos oss kan du nyte avslappende dager på fjellet, og på en 7 minutters spasertur befinner du deg midt i sentrum av den gamle gruvebyen hvor det bugner av nisjebutikker og trivelige spisesteder, sier salgs- og markedssjef Eivind Biong og salgssjef Hans Viktor Pedersen.

Enten du er på vei sør- eller nordover så anbefaler vi en stopp i vår vakre Bergstaden Røros. Her finner du alt fra historie, kultur, fantastisk lokalmat, flotte natur for turer enten til fots eller sykkel. Røros Hotell er ideell for store og små og tilbyr innvendig lekeland, samt flotte bademuligheter inne og ute. Kommer du med bil så har vi gode parkeringsmuligheter og mulighet for lading av el-bil.

Elden.jpg
Fra musikkspelet Elden.

Musikkspelet Elden foregår midt i verdensarven Røros og spilles 26, 27, 28, 29 og 31. juli og 1, 2, 3, 4 og 5. august.

Året er 1718. Den store nordiske krig raser. I Jämtland feirer Ellen og Kalle midtsommeren og kjærligheten. Så kommanderes Kalle ut i krigen, Trondheim skal erobres. Ved juletider inntar Kalles regiment Røros.

I denne ”förfrusna stad” møter de rakryggede kvinner. Forbudt kjærlighet spirer. Da kommer meldingen: kong Karl XII er skutt; krigen er over.

General Armfeldt tar en skjebnesvanger beslutning – svensk retrett over Tydalsfjella.

I en nådeløs vinterstorm fryser 3000 soldater i hjel.

Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug skrev manus og musikk allerede i 1980. Stykket er i stadig endring med nye regissører og musikalske ledere. Krigens brutalitet, sivilbefolkningens frykt og kjærligheten er alltid med!

Danebu_edited.jpg
Malene Tuv Sandvik på Danebu Kongsgaard. Foto: Øyvind Risvik.

FJELLPERLEN DANEBU KONGSGAARD

WWW.DANEBU.NO

Danebu Kongsgaard er et nyrenovert boutique hotell midt i Valdres sitt nydelige fjellandskap med en lun og innbydende atmosfære, sier daglig leder Malene Tuv Sandvik.

Vi er et sted der du kan nyte vakker natur og nydelige matopplevelser fra lokale råvarer. En fjellperle der du kan lande og lade med en privat atmosfære hvor du får lyst til å invitere venner, familie eller kollegaer til feiring, samtale, jobb eller bare være sammen.

Danebu 4.jpg
Danebu Kongsgaard i Valdres.

Valdresfjellene byr ikke bare på et vakkert ytre, men gjør også noe med ditt indre. Stillheten, luften og fargene gir ro til å tenke de lange tankene. Og lese de tykke bøkene. På kjøkkenet tilbereder kokkene lokale matspesialiteter med smak av naturen du har rundt deg.

Danebu er et sted å lande og et sted å lade. Når blåtimen senker seg, har skuldrene gjort det for lengst. Ta en tur ut og se på stjernehimmelen før du sovner. Ikke bli overrasket hvis du våkner som et nytt menneske.

Velkommen til gards.

Dalen_edited.jpg
Direktør Filip Åbom (tv) og salgssjef Eirik T. Andersen på Dalen Hotel. Foto: Øyvind Risvik.

EKSOTISKE DALEN HOTEL

WWW.DALENHOTEL.NO

Opplev Dalen Hotel - En reise tilbake i tid, sier direktør Filip Åbom. - Opplev Dalen Hotel slik det er ment til å oppleves, med kjøkkensjefens spesialutvalgte fire-retters meny med en nøye utvalgt vinpakke tre glass, pianokonsert og historiefortelling, a la carte frokost før hjemreise påfølgende dag. Vi ønsker å tilby deg muligheten til å "reise tilbake i tid" og oppleve Dalen Hotel i sitt rette element.

Dalen 3.jpg
Dalen Hotel. Foto: Dalen Hotel.

Turiststrømmen til Dalen var stor allerede på 1800-tallet på grunn av Telemarkskanalen, men Dalen manglet et luksushotell for de rike og prominente gjestene. Med inspirasjon fra blant annet stavkirker og vikingtiden ble hotellet oppført i 1894. Hotellet ble kjent over hele Europa og det engelske aristokratiet kom hit. Kong Oscar II var gjest her, det var også keiser Wilhelm av Tyskland og kong Leopold II av Belgia. Hit kom også kong Haakon VII og dronning Maud med daværende kronprins Olav.

Hotellet fikk i 2000 verneorganisasjonen Europa Nostras høyeste pris – sølvmedalje – for bevaring av hotellet som et unikt kulturminne. Riksantikvaren har beskrevet Dalen Hotel som det mektigste, mest storslåtte og best bevarte av alle de gamle sveitserhotellene.

Nergarden_edited.jpg
Eva Molberg (th) og Monica Henriksen på Negarden 1897. Foto: Øyvind Risvik.

LA BELLE ÈPOQUE PÅ NEGARDEN 1897

WWW.NEGARDEN-SOLOR.NO

Et opphold på Negarden1897 er som en reise tilbake til «La Belle Époque» – den skjønne tiden, navnet historikerne gav perioden fra slutten av 1800-tallet og fram til utbruddet av første verdenskrig, sier daglig leder Eva Molberg. - Perioden var preget av optimisme, vekst, sorgløshet og framtidstro. Nye oppfinnelser og store framskritt både på vitenskapens og kulturens område gjenspeilet positive samfunnsendringer. Oppfinnsomheten blomstret, dansende linjer, utsøkte detaljer og vakre farger preget både kunst, arkitektur og design.

I kunsthistorien ble denne gullalderen kalt «Art Noveau», eller ny kunst. De bølgende linjene skulle i størst mulig grad etterlikne naturen og dens symmetri og bevegelser, og gjorde seg gjeldende både innenfor arkitektur, skulptur, kunsthåndverk, maleri, interiør, grafikk, smykkekunst og ikke minst til trykk av plakater og bøker, både for omslag og illustrasjoner. Perioden var gjennomgående en bærer av stemningsfull nostalgi.

Hvem har ikke en gang fortapt seg i Gustav Klimts gullglitrende «Kysset», sett seg ør på Alfred Muchas vakre kvinner omslynget av blomster, eller Henri Toulose-Lautrecs plakater av de vovede danserne på Moulin Rouge, ønsket seg et nydelig smykke designet av René Lalique, og drømt om å spasere blant alle de fornemme gjestene på Verdensutstillingen i Paris i året 1900.

Sundvollen_edited.jpg
Bato Sehovic og Christina Slåtto ved Sundvolden. Foto: Øyvind Risvik.

VISDOM PÅ SUNDVOLDEN HOTEL

WWW.SUNDVOLDEN.NO

Ved inngangsporten til sagnomsuste Krokskogen ligger et av Norges mest tradisjonsrike hotell – Sundvolden Hotel, sier Bato Sehovic og Christina Slåtto. - Vi er stolte av å tilby et hotell som inneholder det beste av det som en gang var, samtidig som vi kontinuerlig utvikler oss for å ivareta behovene til dagens gjester. Vi ønsker å gi våre gjester en minneverdig og annerledes opplevelse. Vår visjon er å være "elsket av våre gjester og beundret av våre konkurrenter".

Sundvolden 1.jpg
Sundvolden Hotel. Foto: Sundvolden Hotel.

For å lykkes med det, må vi drive bærekraftig utvikling med en stor grad av egenproduksjon, et godt arbeidsmiljø og fokus på ivaretakelse av vårt eksterne miljø. Vi håper at du henter visdom i møtesalene, trener i treningssenteret, koser deg i våre unike festlokaler og søker stillheten og avslapningen i spa. Senk skuldrene og unn deg det lille ekstra her hos oss.

The Well 2_edited.jpg
Senia Alperin (tv) og Christina Dahle hos The Well. Foto: Øyvind Risvik.

BOHEMIAN PÅ THE WELL

WWW.THEWELL.NO

Hver mandag på The Well kan du oppleve Bohemian Monday, sier salgssjef Senia Alperin. - Utforsk nye sider ved deg selv, le og bli fylt med energi og glede. Vi har latt oss inspirere av Hippiebevegelsen på 60- og 70-tallet, musikalen Hair, kulturfestivalen Burning Man, alt dette for å lage en dag som er ulik alle andre dager på The Well.

Bohemisme er en livsstil. Det står for de frie åndene som lever et liv borte fra den vanlige hverdagen, stresset og presset, et liv der vi skjuler våre egne følelser og personlighet for å passe inn i dagens samfunn og dets idealer.

The Well 7.jpg
Bohemian spa på The Well. Foto: The Well.

Mens vi gjør alt dette, er det lett å glemme talentene og drømmene våre - og vårt sanne jeg. Vi glemmer de tingene som faktisk gjør oss glade og lykkelige. Bohemians lever det livet de ønsker å leve, de er deres sanne jeg, klarer å leve ut drømmene sine og flytte sine egne grenser.

Vær stolt av den du er og omfavn kroppen din. Bohemer er komfortable med nakenhet fordi de er komfortable i egen kropp. Tenk deg hvor mye lykkeligere vi alle ville vært hvis vi bare kunne akseptert kroppen vår slik den er og se den som det vakre skaperverk den er.

For å leve livet fullt ut, må du være villig til å ta en risiko en gang iblant. Ha mot og vit at risikoen er verdt det.

Maarud Gjestegaard 1.jpg
Jørn A. Jensen på Maarud Gjestegaard. Foto: Øyvind Risvik.

MAARUD GJESTEGAARD

WWW.MAARUDGAARD.NO

Senk skuldrene, ta inn naturen og kjenn på hjertero, sier Jørn A. Jensen som sammen med Claudia Debrunner driver Maarud Gjestegaard.

Vi holder til midt i skogen, et fellesskap der vi daglig henter inspirasjon fra skogen og alt som lever i den, dyr og planter. Miljøet er raust, usnobbete og inkluderende.

Vi inviterer gjestene våre til å være aktive og kreative, til å jobbe uforstyrret og ha samtaler som fører til varig endring. Våre tanker rundt delekultur, inkluderer naturen og mennesket som lever i den.

Maarud Gjestegaard 2.jpg
Maarud Gjestegaard.

Her får du tid til den gode samtalen, tid til å bli bedre kjent med hverandre. Frisk luft og naturlig lys gir gode stampfer. Hos oss kan du dyrke fellesskapet uten avbrytelser. Helt mobilfritt om du vil.

Naturen gjør oss roligere, mer avslappet. Hos oss får du hvile og sover uforstyrret i små trehus mellom furukronene midt i skogen.

Noen kilometer inn på skauen tilrettelegger vi for overnatting i tre lavvoer på vårt eget leirsted.

Vi gir deg raus, kortreist og smakfull mat, ujålete og nedpå. Vi er opptatt av naturlige smaker i mat og drikke. Vi vektlegger solid håndverk og prioriterer hjemmelaget og bærekraftig mat. Maten og drikken vår har en tydelig referanse til naturen rundt oss og tradisjoner.Booking manager 

Gaustadblikk 1.jpg
Booking manager Shila Aakre på Gaustablikk. Foto: Øyvind Risvik.

STJERNEKOKKER PÅ GAUSTABLIKK RESORT

WWW.GAUSTABLIKK.NO

Gaustablikk ønsker noen av de beste kokkene fra Sverige og Norge velkommen til tre kulinariske kvelder denne vintersesongen, sier booking manager Shila Aakre. Her vil hver enkelt kokk presentere en smaksmeny som representerer hver enkelt av dem.

20. januar kommer Håkan Thörnström, 22. og 23. februar Jonas Svensson og 18 mars Christian André Pettersen.

Alle tre kokkene er internasjonalt anerkjente og har vunnet og mottatt utallige priser innen sitt felt. De har også suksessrike restauranter hvor de lever ut drømmen og lidenskapen for mat hver dag.

Gaustadblikk 3.jpg

Gaustablikk har to nye restaurantkonsepter. Arbeidet med fornyelsen av menyer og gastronomiske konsept er del av et langsiktig samarbeid med den prisbelønte kokken Melker Andersson.

Restaurant Bjørk er restauranten der det tilbys frokost og kveldsmeny med fokus på klassiske norske råvarer av høy kvalitet med moderne smaker.

Blikk Raw & Grill har en internasjonalt inspirert meny som i globetrotteren Olav Svartdals ånd nysgjerrig henter impulser fra såvel vestover som østover.

Gaustablikk 4x.jpg

Stova er en av Gaustablikks mer folkelige restauranter, og er det nye navnet på tidligere Gausta Food Court. Fra Januar 2023 serverer de BBQ meny med alt du kan ønske deg fra grillen hver torsdag og fredag. Hver lørdag kan du nyte en klassisk Fondue Bourguignonne.

På fredager blir det Amerikansk aften på Stova, med musikk og BBQ. De langtidsrøyker og griller oksebringe, spareribbs, kylling, pølser og en rik chili.

En fondueaften har inspirasjon fra Alpene, med en herlig buljong som gjestene dypper biter av biff, hjort, lam og grønnsaker. Til dette serveres ulike sauser, surdeigsbrød og salater. Middagen avsluttes med en himmelsk dessert.

PRESENTASJON: ØYVIND RISVIK. TEKSTEN ER BASERT PÅ DESTINASJONENES HJEMMESIDER.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post