JULEHILSEN FRA EN ROSEMALT KISTE: Godt budskap bær jeg eder til

Julesalme 2_edited

DRAMMEN. Jeg fant en gammel salmebok i min avdøde mors rosemalte kiste fra Hallingdal. En salmebok fra 1892. På side 104 fant jeg en ukjent salme av selveste Landstad: Fra himlen jeg kommer her.

 

Julesalme 1_edited.jpg

NU GLÆDEN GJENNOM HIMLEN GAAR. En vakker bok med en yndig svale som lot sangens vinger spre seg ut over forsiden. Salmeboken kom ut i i 1892 og var samlet og utarbeidet av selveste Magnus Brostrup Landstad. På side 104 finner jeg en vakker og for meg en ukjent julesalme.

Julesalme 4.jpg
Magnus Brostrup Landstad.

Fra himlen høit jeg kommer her,

Ny Tidend baade god og kjær,

Godt Budskap bær jeg eder til

Derom det er, jeg synge vil.

Et lidet Barn av Jomfru kjær

Er eder født til Verden her,

En liden fager Søn og fin,

Skal være Lyst og Gleden din.

Julesalmen er på hele femten vers, og det siste lyder slik:

Nu Gud ske Lov for nyt,

Er hændt!

Nu Gud ske lov,

Din Søn har sendt!

Nu Glæden gjennom

Himlen gaar,

Guds Engle synge os godt Aar.

Det var ikke bare den ukjente salmen jeg fant. Jeg fant også et gammelt brev, med brune kanter og svak blekkskrift. Skrevet av min morfar Knut julen 1938. Han sitter på gården Bekkestad og skriver til sin 19 år gamle datter Gunvor. I brevet takker han for de fine julegavene og hvordan de feiret julen på den øde gården øverst i Hallingdal.

Jeg kan se hvordan han sitter og skriver, sakte og med krøllete sirlig skrift. Min morfar var rallar på Bergensbanen og forlot husmannsgården i Skurdalen for å finne lykken langt oppe i åssiden over Strandafjorden.

Håndskriften var sikker, gramatikken riktig. Selv med bare noen få års skolegang, var han full av kunnskap og visdom. Når jeg leser brevet kan jeg se alt for meg. Hvordan min mormor Sissel har dekket det blankskurte bordet på det fattigslige kjøkkenet. På veggen henger det den store amerikaklokken. På hver side smiler både Jesus og kong Haakon myndig ned til oss.

Julesalme 3.jpg

Nede på låvebrua står et lite juletre med blafrende lys. En svart katt lister seg inn i fjøset for å smake på grøtfatet som er satt frem for å få smånissene i julehumør. Morfar skriver at ”mor har stekt en stor svineribbe og den er så god at jeg aldri har smakt maken”.

Jeg leser mellom linjene hvor stolt han er. De har syv flotte barn, 30 geiter, 20 sauer, en hest og en gris som undrer seg over en uventet ensomhet. Mormor har tatt på seg festbunaden. En svart stakk med viltert blomsterforkle. På hodet har hun en stor hette med røde roser på.

Julegavene har de lagt under det lille treet som står ved siden av peisen. Der er det ”så mange pakker at jeg ble helt rørt”. Klokken seks begynte de å dele ut julegavene. En pakke av gangen ble åpnet. De arbeidet seg sakte gjennom det enkle innpakningspapiret. Julaften skulle helst vare lenge.

Slåtten 9x.jpg
Sissel og Knut Bekkestad i sin fineste julestas.

”Mor glemte å ta den kullsorte kaffekjelen av platen på komfyren. Den intense kaffelukten fylte rommet da det kokte over. Jeg tror nesten naboene på gårdene Breie og Reinton kunne merke hvor koselig vi hadde det”.

”Mor fikk så mye tøy at hun kunne åpne systue”, skriver han videre. Blant annet et forkletøy til hverdagsbunaden. Av ham fikk hun en liten lysestake i sølv og nye gardiner til kjøkkenvinduet. Selv fikk han fem lommetørkler og et par nystrikkede votter. Og en kristen oppbyggelesbok av Rosenius.

Klokken seks på morgenen første juledag var han nede i stallen og hentet Blakken for å kjøre til Hol kirke som begynte gudstjeneste klokken ti. Det var kaldt denne julen, mye snø og over en mil å kjøre. De to største brødrene fikk ikke plass i sleden og måtte gå.

Morfar skriver i brevet at det hadde vært en hyggelig julefeiring og at det beste var at ”alle var ved god helse, men vi savner deg”.

Takknemlighet og glede over livet preger morfars brev. Men det var også fullt av ære og stolthet. At rallaren og husmannsgutten hadde fått til et anstendig liv. At han, Store-Knut, og hans kjære Sissel hadde frem til nå levd et levd liv.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.