JULIUS I KRISTIANSAND: Rampegutten som ble verdensberømt

Julius 7_editedx
Julius med en av sine mange venner. Foto: Dyrehaven i Kristiansand.

KRISTIANSAND. 19. mai for akkurat 40 år siden sang Terje Formoe for første gang sin sang om det som etter hvert ble Dyreparken i Kristiansands store kjæledegge, ja hele Norges kjæledegge. Vår lille datter, Thea, fikk allerede sommeren to år tidligere være med på et hemmelig møte med den da ukjente Julius.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 2d.jpg

-----

Thea og Juliusxxx.jpg
Thea, mamma, Julius og Julius-pappa Edvard Moseid. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG SJIMPANSER. Ingen måtte vite at familien Moseid hadde hatt en babysjimpanse på barnerommet i vel et års tid. Hva hadde vel dyrevernet og helserådet sagt? Men Thea fikk møte denne lille nysgjerrige, sjarmerende og frekke tassen med gul strikkejakke og bleier i buksa og rampete blikk i øynene. Året etter ble Julius sluppet løs på det norske folk, og han ble en hel nasjons kjæledegge.

DYREPARKEN I KRISTIANSAND

Adresse: Kardemomme By, 4609 Kristiansand

Telefonnummer: - 47 970 59 700

Åpnet: 25. juni 1966. Grunnlagt: 1964

Julius 10_edited.jpg

Sangen om den lille sjimpansen ble en kjempehit som de fleste voksne og barn nynner på den dag i dag. Men Terje Formoe, som skrev tekst og melodi en vårdag i 1983, var slett ikke forberedt på at sangen skulle få et så langt og minneverdig liv.

HØR HER: Juliussangen og Terje Formoe.

Våren 1983 var Julius blitt tre år, og Dyreparken forberedte en storstilt åpning av parkutvidelsen Fritidsparken i mai. Visesanger Terje Formoe tok kontakt med daværende direktør Edvard Moseid og tilbød seg å lage en kassett med sanger fra Dyreparken.

Moseid takket nei, men sa: «Du kan skrive en sang om Julius». Som sagt, så gjort. I løpet av to timer laget Terje Formoe ferdig tekst og melodi, og innspillingen ble klar akkurat i tide til å komme med i fjerde og siste program i NRKs populære TV-serie om Julius.

Da Fritidsparken åpnet 19. mai 1983 stod Terje Formoe på scenen i Kjuttaviga i Dyreparken og fremførte sangen «Her kommer Julius» offentlig for første gang.

HER KOMMER JULIUS

(Tekst og melodi: Terje Formoe, 1983)

Refreng:

Her kommer Julius som alle vil se,

Han svinger seg i toppen av et tre.

Vi hører han og vet han er på vei,

åh, Julius, vi venter på deg!

 

Det ligger et lite land

like utenfor Kristiansand.

Her fins det både leker og dyr,

Men først vil vi se en gøyal fyr.

 

Vi har ikke sett ham før,

men vi kjenner`n som TV-sjarmør.

Det koster mye å bli populær!

Er det noen som vet hvor stjerna er?

 

Vi hører at mange ler,

Han må være der tingene skjer.

Han ha`kke tid til å sitte i bur,

nå jubler vi for en kjent figur!

Jeg har fulgt denne rampete fyrene i snart en menneskealder. Sjimpansen Julius i Dyreparken i Kristiansand. Jeg har gitt ham Stomperudprisen, Norsk Ukeblads høythengende ærespris, som bare kongelige og superkjendiser har fått. Han ble tatt med i samme gjengen som Kong Olav, Toralv Maurstad, Leif Juster og Henki Kolstad.

Jeg har rett og slett utnevnt ham til æresborger av kongeriket Norge. I et anfall av humoristisk sans ga redaksjonen meg hjernen til Julius tilbake. Så på en måte må jeg jo ha lykkes.

Etterpå har mine barnebarn, lille Victoria og Martin og Nelle og Alva og jeg selv fått møte Julius sammen. Thea som nå er mamma til Victoria og Martin, fikk gi den helt ukjente Julius en forsiktig liten klapp på kinnet for 42 år siden Et halvt år etter eksploderte Julius-hysteriet. Julius ble verdensberømt. Sirkelen var på en måte sluttet når jeg tar med barnebarna på besøk.

Julius 2 (2)x.jpg
Jeg har også vært med på å plukke ut Dyrehagens nye sjarmør, lille Bastian, Julius` halvbror og stefar, til rampeguttens etterkommer, til en ny Norgesyndling. Foto: Tor T. Gulliksrud.

Jeg husker jeg skrev en av mange artikler om Julius. I 1987 var han blitt tenåring og hadde begynt å tenke på jentene. I Sverige, i Øland Djurpark, fant de den den utkårede. Ved grensen fikk hun stempel i passet og hjemme i Kristiansand ventet Julius spent. I sjimpansenes verden er Bibelens bud gyldig: Kvinnen er mannen underdanig.

Det smalt fra første sund. Det som så ut til å bli et nært, varmt og kjærlig forhold utviklet seg til å bli blodig alvor. «Dama» ble oppfattet som en frekk inntrenger. De hadde de finnet et godt koneemne, ei snerten snelle, en uvanlig pen dame. Nå så alle frem til at Edvard Moseid skulle bli bestefar. Men det var ikke lett…

Alle var lettet da Julius skjønte at ting la seg til rette. «Hun har lagt seg ned, hun har underordnet seg», ropte Edvard Moseid begeistret. Julius var endelig herre og hersker. Forlovelsestiden var inntrådt og det første barnet meldte seg etter en tre års tid.

- Selv om de ikke alltid sitter i solnedgangen og holder hverandre i hendene, ser vi at de trives meget godt sammen. Nå gleder viss oss til den førstefødte av Julius`ætt, fortalte Edvard Moseid meg.

Det ble mange barn på Julius etter hvert, med vidt forskjellige «koner»…

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: DYREPARKEN I KRISTIANSAND.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post