KÅRE WILLOCH: Ikke alle forstår min form for humor

Kåre 3

OSLO. Jeg møtte Kåre Willoch i Stortingets kantine. Og oppdaget fort at han er en høyt elsket mann. Vi nøt en enkel tallerken med grønn salat. Men det var ikke så enkelt å spise. Han var på hils med alle, smilte høflig og delte politiske historier så fort han fikk anledning. De var det mange av.

Kåre 1_edited.jpg

MINNER OG MENNESKER. Alle lyttet når han åpnet munnen. Fra kantinedamer til politiske rivaler. Kåre Willoch er blitt en legende – i levende live – en mann som alle hører på.

I disse Trump-tider var alle opptatt av hvordan Donald Trump oppførte som president,

(Dette intervjuet er et lite utdrag av en større sak som tidligere har stått på trykk i næringslivsavisen Dagens Perspektiv, er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

- Donald Trump er et eksempel på en person som så vidt jeg kan skjønne, har veldig tro på det han for øyeblikket mener, sa han alvorlig. – Det ser ut som han ikke er særlig interessert i å lytte til motforestillingene.

Kåre 8.jpg

- Og så har han en annen eiendommelig egenskap. Det han mener i dag kan svært ofte være det stikk motsatte av hva han mente i går. Det hindrer rasjonalitet. 

- Dessuten er de meninger han har, hans oppfatning av årsak og virkning ofte så gale at det blir til stor skade. Det gjelder i stor grad økonomien, men det gjelder også i utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk.

Vi snakket videre om å få en kreftsykdom, om barnebarnet Philip og at han lett blir misforstått når han førsøker å være morsom - og om hvordan foreldrenes oppdragelse ev den gutten Kåre var. De oppdaget fort at han hadde politiske ambisjoner.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

Annonse a.jpg

- Min foreldre var meget interessert i politikk, men min far drev ikke med politikk. Han var i motstandsbevegelsen under krigen, han var spion. Dessuten, rett før krigen hadde han startet sin egen virksomhet. På den måten fikk jeg se hvor viktig og krevende det er at samfunnet legger forholdene til rette, for dem som starter for seg selv og ofrer mye tid og krefter for å skape nye arbeidsplasser.

- Etter krigen opplevde jeg hvor håpløst villedende forestillingen om at nær sagt alt skal bestemmes av staten var. Hvor vanskelig det var for en som skulle få en ny virksomhet til å lykkes. Min far lyktes, men det var voldsomt krevende. Jeg er redd for at han slet seg ut.

Kåre 5.jpg
Kåre Willoch skrev et utall bøker. Strid og samarbeid er en av de viktigste han skrev.

- Under krigen måtte far flykte, og var i marinen i England. Mine brødre dro også over til England og gikk inn i marinen, og til slutt måtte min mor og jeg flykte til Sverige. Det oppholdet var meget interessant. Det var en overveldende støtte og oppmerksomhet i Sverige for den norsk innsatsen under krigen. Dette var etter Stalingrad, og da visste jo alle hvem som ville vinne krigen.

- Flyktningetiden i Sverige, som ikke var så lang, var positiv. Vel, å kalle oss «flyktninger» er nok litt misvisende, så bra som vi hadde det der.

Jeg spurte: Burde politiske partier forresten ta flere innvandrere og fremmedspråklige inn i arbeidet?

- Jeg må få gjenta et gammelt uttrykk: «for mye og for lite forderver alle ting!» Hvis du ser litt historisk på personer som har spilt en positiv rolle i Norge, ser du at mange er av familier som kom fra andre land, flest fra nordlige områder av Europa.

- Generelt kan innvandring være verdifullt. Men «alt med måte», som Sokrates sa det.

Kåre 10.jpg
Kåre Willochs barnebarn, Philip (t.v.), har Downs syndrom. Philip er en gutt han beundrer.

Kåre Willoch takket sin kone for at det måtte gjøres noe i full fart da han ble syk for noen år siden. - Og full fart ble det, fortalte han, - både i sykebil og i mottagende sykehus. Heldigvis gikk det veldig bra. Egentlig skulle jeg vel vært død for lenge siden, jeg.

- Hadde ikke min kone stått på, hadde det blitt en mer tidkrevende prosess. Og den tidkrevingen kunne vært ødeleggende.

Du har det godt på hjemmebane?

- Den gode hjemmebanen har utvilsomt svært stor positiv betydning. Men la meg få legge til, viktig er også de erfaringer jeg har høstet i mitt barndomshjem. Der praktiserte de min farmors lære at barn ikke skal tie i forsamlinger. Jeg følte at mitt hjem ga rike muligheter for å lære. Jeg husker godt alle diskusjonene. Og så var jeg veldig heldig med skolene – hele veien.

Kåre 2.jpg
Mitt møte med Kåre Willoch er noe jeg aldri vil glemme. En mer reflekter hedersmann finnes det knapt.

Jeg er ikke sikker på om du svarte på spørsmålet mitt?

- Det var ikke hensikten heller, ler Kåre Willoch.

Kåre Willochs barnebarnet, Philip, har Downs syndrom. Philip er en gutt han beundrer. Hele familien har det rett og slett veldig bra sammen. – Det handler om å håndtere det uventede, sa bestefar Kåre. - Tiden sammen med Philip er veldig verdiskapende.  Hele familien får en innsikt i problemer den gruppen mennesker har. I tillegg kommer alle de positive sidene og den bredere samfunnsforståelsen han gir meg.

Har du noen tanker om meningen med dette livet?
- Du må unnskylde meg, jeg vil ikke gi meg inn på slik filosofering. Kanskje når jeg blir 100, men ikke foreløpig.

- Jeg må understreke, siste setningen var en spøk, smiler Kåre Willoch lunt, - jeg har erfart at det ikke alltid er alle som forstår mine forsøk på humor.

FOTO: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK, PRIVAT OG STORTINGET.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.