KJELL KARLSEN: En hylles til Storband-kongen

Kjell K 3_edited

OSLO: Onsdag 25. januar 2023 kl 20.00 i Oslo Konserthus. Denne kvelden hyller vi en av storband-Norges bautaer - musiker og orkesterleder Kjell Karlsen. Storbandkongen døde i mai 2020, og endelig skal vi bli med på en musikalsk reise gjennom hans univers, med flere av hans mest kjente og kjære låter.

KLIKKANNONSE VI OVER 60. 

800x400_Viover60t.jpg

 -----

Kjell K 1_edited.jpg
Kjell Karlsen. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Kjell Karlsen er kjent for folkekjære slagere som; “Kom Sol, Kom Regn”, “Lena”, “Titten Tei” og “Ante”. Kåre Conradi skal lede oss gjennom konserten som kveldens konferansier, og fantastiske Håvard Fossum Big Band levendegjør musikken på nytt, sammen med aldeles utmerkede solister og sangere. 

(Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Vi over 60, er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon. Kjell Karlsen døde i 2020.). 

Kjell K 9.jpg

Tretten år gammel oppdaget Kjell Karlsen jazzen. Da var han solgt.

- Jeg kunne ikke se at det var synd for en metodistgutt å spille jazz, fortalte han meg.

Han skrev den kjente melodien til Titten Tei og filmen Ante pluss musikken til seks helaftens spillefilmer, en mengde kortfilmer og arrangementer til et utall av plater. Kjell Karlsen var kongen av de gode melodiene.

HØR HER: Kjell Karlsen og Finn Eriksen: Ingen bok er meg så kjær.

- Jeg har en intens glede av å kunne spille musikk. Jeg vil glede, jeg vil stå til tjeneste for andre med min musikk. Og så vil jeg være med på å hjelpe andre musikere og sangere. Det er utrolig mange som har vært innom meg, og jeg kan nevne i fleng: Karin Krog, Ray Adams, Odd Børre, Grynet Molvig, Laila Dalseth, Lise Botts, Dag Spantell  -  og datteren min WeBe.

Kjell Karlsen var rett og slett en legende i norsk musikk - verden. Og den legenden var han i nærmere 70 år.

Kjell K 2_edited.jpg
Kjell Karlsen og kona Lill-Louise. Foto: Øyvind Risvik.

Men det var i Metodistmenigheten i Sarpsborg det startet.

- Mor og far var aktivt med i menighetens musikkmiljø, fortalte han. - Jeg var med i menigheten helt siden jeg var et par år gammel. Jeg satt inne i alterringen og lyttet på musikken. Det første musikkminnet mitt var da mor sang Ingen bok er meg så kjær. Foreldrene mine var glade mennesker, de lo mye og hadde det hyggelig. 

HØR HER: Kjell Karlsen og Finn Eriksen: Lappland.

- Da jeg var elleve år, døde min mor. Jeg husker jeg gikk rundt i gatene og gråt. Det å gå på kino var synd, men en dag ga mormor meg en tokroneseddel. Gå på kino, du gutten min sa hun, og prøv å slappe av litt. Jeg trodde ikke mine egne ører.

Kjell K 5x.jpg

- Jeg holdt min første gudstjeneste da jeg var tretten år. Jeg øvde mye på kirkeorgelet, og kunne ikke unngå å eksperimentere med akkorder som låt flott i mine ører.

Tretten år gammel oppdaget Kjell Karlsen jazzen for alvor. En musiker spilte Nat King Cole og Count Basie for ham. Da var han solgt.

- Jeg kunne ikke se at det var synd for en metodistgutt å spille jazz, fortalte han.

HØR HER: Kjell Karlsen og OL-floka

23. juli 1950, på Skansen i Oslo, traff han sin utkårede Lill-Louise. En jente som også kom fra et kristent miljø, Baptistmenigheten. Hun var 16 år og han var 18. For fire år siden feiret de diamantbryllup. – Hun er min store kjærlighet, sa Kjell Karlsen. - Jeg hadde aldri hatt noen karriere i musikken uten henne.

Kjell K 6.jpg
kjell Karlsen, her sammen med Odd Børre, Finn Eriksen og datteren We-Be.

I 1968 spilte han i bryllupet til dronning Sonja og kong Harald, og ikke lenge etterpå skrev han den kjente melodien til Titten Tei og filmen Ante pluss musikken til seks helaftens spillefilmer, en mengde kortfilmer og arrangementer til et utall av plater.

HØR HER: Kjell Karlsen og Odd Børre: Lena.

Det skjedde noe dramatisk i Kjell Karlsens liv. - Jeg ble lagt inn på sykehus med store magesmerter etter en tidligere slankeoperasjon. Det var så pass alvorlig at sykehusoppholdet varte i åtte måneder. Det ble mange operasjoner. Jeg lå fire uker i koma, uten at jeg visste om hva som skjedde.

Det ble en masse operasjoner på Kjell Karlsen, hele åtte stykker. - Jeg lå på sykehuset i åtte måneder og måtte lære å gå igjen.

Kjell K 4.jpg

- Da fikk jeg tid til å tenke, fortsatte han. - Hvis jeg kommer på benene igjen har jeg lyst til å lage en «skole» for å lære folk mer om jazz. Det andre jeg gjorde, var å arrangere Edvard Griegs musikk i jazzversjon.

- Takk til Lill-Louise, for jeg vet ikke hvordan det hadde gått uten henne, sier han stille.

HØR HER: Kjell Karlsen og Down by the river side.

- Kjell lå på et eget rom på sykehuset, fortalte konen Lill-Louise. - Jeg besøkte ham hver eneste dag. En dag åpnet en sykepleier og sa: Nå skal vi få Kjell ut av komaen. Datteren vår Tone-Lill hadde tatt med plate av Take 6, den kassetten satte vi i gang, og hva skjedde?

- Kjell hørte musikken, han slo opp øynene, så rett på oss og sa: Nå blir jeg frisk!

- Det første jeg gjorde da jeg kom ut av sykesengen, var å lære å gå igjen, sa Kjell Karlsen. - Og nå sitter jeg her.

Kjell K 10.jpeg
En svært omstridt plate hvor Kjell Karlsen jazzer opp Edvard Grieg.

Familien, troen, musikerne og publikum har alltid kommet først i Kjell Karlsens innholdsrike og lange liv. – Jeg håper de husker meg for musikken min, sier han. I tillegg har jeg hele tiden hatt troen, og tvilen, med meg. Skulle jeg velge mellom å tro på det onde eller det gode, så velger jeg det gode. Det er jeg sikker på.

HØR HER: Kjell Karlsen og I dovregubbens hall.

- Når folk sier at jeg ser godt ut, skyldes det kanskje at jeg gjennom hele min karriere, har hatt med unge mennesker å gjøre, sa Kjell Karlsen.

Kjell K 7_edited.jpg
Kjell Karlsen var en av mine store jazzhelter. Han formet tidlig min interesse for de blå jazztonene. Han skapte glede i hverdagen. Det er ikke lenge siden jeg intervjuet ham. Det ble nesten som et avskjedsintervju. - Når jeg en gang står foran Sankt Peter, vil jeg at jeg skal huskes for gleden, takknemligheten og kvaliteten, sa han. Kjell Karlsen døde i 2020.

Jeg spurte: Hva bringer fremtiden en gammel storbandmusiker?

- Jeg tenker daglig på fremtiden, sier Kjell Karlsen stille. - Flere artister vil at jeg skal skrive for dem. Nå skal jeg lage arrangement på melodier fra før krigen, som trenger å bli tatt opp igjen. Min mor sang alltid: Jeg har vandret med Jesus i hele min liv. Den skal jeg omskape med jazzvals.

- Jeg har alltid villet prøve å gjøre så godt jeg kunne. Og at det jeg gjorde skulle ha kvalitet. Når jeg en gang står foran Sankt Peter, vil jeg at jeg skal huskes for gleden, takknemligheten og kvaliteten.

Kjell Karlsen ble født 23. juli 1931 og døde 5. mai 2020.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post