KJETIL ANDRÈ AAMODT: Gøy å ha det vondt

Kjetil A 1_edited_edited
Kjetil Andrè Aamodt. Foto: Øyvind Risvik.

OSLO. I min karriere så jeg alltid etter løsninger, jeg så aldri problemer. Jeg jobbet hardt, og ga avkall på mye. Fatter`n lærte meg at vondt er gøy. Denne enkle regelen førte Kjetil Andrè Aamodt frem til tittelen som Norges mestvinnende alpinist gjennom tidene.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT. 

Annonse 23x.jpg
 

 -----

Kjetil A 2_edited.jpg
Kjetil Andrè Aamodt. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER.  «Den beste medaljen var alltid den neste» fortalte Kjetil Andrè Aamodt meg da karrieren var over og han han måtte finne andre løyper i livet. Oppskriften han hadde på suksess var såre enkel, men virkningsfull. Det å strekke seg etter det som ligger og venter på ham der foran et sted. Det førte til tittelen som Norges mestvinnende alpinist gjennom tidene.

Han har stått foran mange dilemmaene, den godeste Kjetil Andrè Aamodt. Han måtte tidlig i karrieren tenke gjennom de samme spørsmålene ungdom i dag gjør. Skal jeg velge, TV-program, dataspill, venner, festing, lekser eller trening? Er jeg villig til å legge vekk kortvarig glede for å oppnå suksess?

Han valgte som regel vekk festen til fordel for trening. Og god hjelp fikk han av foreldrene. Et av de viktigste ordene han trekker frem, er ordet kjærlighet.

Kjetil A 3.jpg
Svein Tore Bergestuens bok om konkurrentene Aamodt og Kjus.

- Jeg hadde en lykkelig oppvekst, kanskje fordi jeg hadde foreldre som satte grenser. Det var trygt og forutsigbart. Selv om det ofte kunne være harde grenser de satte for meg. De tilbrakte mye tid sammen med meg og min søster, og viste oss ubetinget kjærlighet. Min far var en hard pedagog. Det var helt greit, bare kjærligheten lå i bunnen. Foreldres ambisjoner er ikke galt. Og det er heller ikke galt av foreldre å leve gjennom sine barn, spesielt når de har kompetanse om det de lærer fra seg.

Det å bli likt og få aksept fra sine medmennesker er spesielt viktig i tenårene. - I tenårene skal du være kul. Senere viser det seg at den som gir blaffen, blir stort sett stående på stedet hvil.

Kjetil Andrè Aamodt tapte mye, slik andre gjør, men han sto aldri på stedet hvil. Han ga seg aldri. «Du vil alltid tape mer enn du vinner», har han sagt flere ganger. - Jeg har tapt omtrent 95 prosent av alle konkurransene jeg har deltatt i. Det var bra. Jeg var aldri misfornøyd med en fjerdeplass om jeg visste at jeg gjorde mitt beste. Men førsteplassen var alltid målet. Og for å nå det målet måtte det forandringer til.

Kjetil A 4.jpg
Jon Gangdals bok om Kjetil Andrè Aaamot.

- Det handlet om å utnytte potensialet, og å forstå at du selv er ansvarlig for de valgene du tar.

Det viktigste er å like det du holder på med. Og Kjetil Andrè Aamodt har alltid likt den veien han valgte. – Du vil alltid få betalt for innsatsen du legger ned, sier han og peker på flaksen som et viktig element i det å lykkes. - Jeg oppdaget at jo mer jeg trente, desto mer flaks hadde jeg.

Vi som har fulgt Kjetil Andrè Aamodt gjennom karrieren, har opplevd mye humor. Fleipete kommentarer til kompisen og konkurrenten Lasse Kjus, latter og kjekke kommentarer var deres kjennetegn. – Vi brukte humoren for å overvinne frykten, sa han. - Utfor er en farlig sport, og vi brukte mye galgenhumor for å holde mye av angsten og nervøsiteten borte.

Trening og blodslit, konkurranser, tap og seire, er oppskriften på suksess. – Fatter`n sier at vondt er gøy, sier Kjetil Andrè Aamodt, og det er jeg enig i. Men det er ikke gøy å ha det gøy hele tiden. Største lykken jeg opplevde, var når jeg var midt oppe i det, når jeg opplevde å være tilstede.

En sportskarriere består av problemer og løsninger. – Jeg ga meg aldri, fortsatte Kjetil Andrè Aamodt, - uansett. Jeg så alltid etter løsninger, jeg så aldri problemer. Jeg jobbet hardt, og ga avkall på mye. Om jeg var skadet eller på toppen av karrieren, jeg jobber videre med meg selv, med teknikken, med motivasjonen. Den daglige mestringen og de daglige målene var det viktigste i livet. 32 år gammel brakk jeg beinet. I ettertid viste det seg å være en lykkelig situasjon. Nå hadde jeg et mål, det å jobbe meg opp mot toppen igjen.

Og den nådde han.

Det norske alpinlandslaget hadde noen uskrevne regler seg imellom, som de hele tiden prøvde å leve etter:

1. Ha en god kommunikasjonskultur. Snakk med, og ikke om hverandre. Gi både ris og ros, og ta ikke ting for personlig. Lær å skille mellom person og sak.

2. Finn kulturbærerne. Det er dem som tar ansvar for å dyrke frem gode holdninger og sunne verdier.

3. Unn andre suksess. Legg Janteloven til side og bruk andres gode resultater som inspirasjon, ikke som kilde til misunnelse.

4. Vis respekt for individuelle behov. Du må tåle forskjellsbehandling og samtidig være lojal.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post