KLOKKERGÅRDEN PÅ RØDØY: Nordnorsk smakfullt i havgapet

Klokk a_edited
Klokkergården på Rødøy. Foto: Øyvind Risvik.

RØDØY. I en av de luneste vikene på Helgelandskysten, og på min vakre øy, Rødøy, ligger Klokkergården. Dette gjestgiveriet er kjent for sine klassiske velsmakende retter, fra kamskjell til kveitebiff og kompott av bær og multekrem, som sjefen sjøl, Malin Arntsen, har plukket rett utenfor kjøkkenvinduet.

aa.jpg
Malin Arntsen. Foto: Øyvind Risvik.
5n.gif

REISEBREV FRA KLOKKERGÅRDEN PÅ RØDØY: Rødøy er en av de vakreste øyene på Helgelandskysten. Med fjellet Rødøyløva som et kjent og populært landemerke. Det ligner en 440 meter høy egyptisk sfinks, som har som sin viktigste oppgave å holde vaktsomt øye med skipsfarten som kjører slalåm mellom over tusen øyer, holmer og skjær.

KLOKKERGÅRDEN

Klokkergården Kystturisme AS
N-8193 Rødøy
Telefon: +47 405 96 000
E-post: malin@klokkergaarden.no

I en av de luneste vikene ligger Klokkergården, en gang skolestua på øya, renovert til å bli en av perlende langs denne vakre, men ofte ugjestmilde, kyststrekningen. Her regjerer Malin Arntsen, en propell av en kvinne, som bestemte seg for å skape et under på Rødøy.

- Jeg er alltid nysgjerrig på hvordan gjestene har det, på hvordan de kan få det beste ut av oppholdet, og hva slags bakgrunn de har. Klokkergården skal være som å komme hjem til bestemor, med alle de gode luktene, den god maten og de trygge, men spennende, omgivelsene.

Rødøyløvab.jpg
Rødøy med det karakteristiske fjellet Rødøyløva.

Ryktene fortalte at fisken var noe av det aller beste på gjestgiveriet Klokkergården, på den lille øya Rødøy på Helgelandskusten. Menyen er enkelt, men smaksrik. Og blir gjerne bestemt av hva som er kommet inn til fiskemottaket i løpet av natten.

Malin Arntsen, som altså eier og driver Klokkergården, står selv på kjøkkenet og rører i grytene, renser fisken, åpner kamskjellene, lager fiskesuppe, fiskegryte, multekrem og en kake som det går gjetord om.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

Annonse 22k.jpg

Hun sørger for at rettene som gjerne er inspirert av rektorfruen på den gamle skolestua står på menyen. Og restauranten, som en gang var fjøs, er blitt vakre hjemmekoselige rom med gamle møbler, malerier og restene av et styrhus til det som en gang var en fiskeskøyte på Helgelandskysten.

I Skolestua, som nå er restaurant med plass til ca. førti personer er det liv nesten hver eneste kveld i sommersesongen. I tillegg kan man også nyte et godt måltid i Edvardas kjøkken som har plass til åtte personer, eller i glass-stuen med utsikt over haven og havna. Her er det plass til ti gjester.

Klokkergården har bygd opp sine menyer basert på gamle tradisjoner, og gode lokale råvarer. Så her er det mange godbiter.

Planke_edited.jpg
Kveite på planke. Foto: Øyvind Risvik.

KVEITE PÅ PLANKE

1 – 1,2 kg kveite

Smør

Salt og pepper

4 planker eller fjøler til servering.

Vin 2.jpg

VINANBEFALING

RENE CLEMENT CHABLIS BONNE BOUTEILLE CHABLIS 2017

Chablis på plastflaske. Dette er en typeriktig chablis med sitrus og kalk på duft. Fin fylde, sitrende syre og smak av sitrus og eple med streif av smør. Topp til fisk, blåskjell og skalldyr.

Varenummer: 10076401. Pris kr 189,90

Slik går du frem når du lager kveite på planke: Skjær ut ryggstykket av kveiten. Det er det beste kjøttet på fisken. Beregn 200-250 g ferdig renset fisk pr person. Krydre fileten med salt og pepper, og stek den i smør i stekepanne på begge sider til den er gyllen og fin. Fisken skal serveres på planken.

Saus: 6 dl fløte, fiskekrydder, hakket hvitløk, revet muskat.

Slik går du frem: Kok opp fløte og tilsett krydder. Jo lengre det koker, jo bedre blir det. Har du det travelt, kan du spe sausen med hvetemel til den får en fin konsistens. Du kan også bruke smeltet smør i stedet for saus.

Potetstappe: 8 store poteter, smør, salt og pepper, revet muskat.

Slik går du frem: Skrell potetene og skjær dem i små terninger. Kok dem møre i lettsaltet vann, og sil av vannet. Mos potetene med en stapper. Tilsett smør, salt, pepper og revet muskat. Spe med melk hvis den blir for tykk. Bruk en kakesprøyte og sprøyt fine topper som en ramme på hver av plankene.

Til servering: 4 gulrøtter, 1 brokkoli, 2 tomater, hakket persille, 80-100 g bacon i terninger, 4 skiver sitron.

Slik går du frem: Legg kokte gulrøtter i skiver, kokte brokkolibuketter og en halv tomat på hver planke. Krydre tomatene med salt og hakket persille. Legg fisken i midten. Stek det i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter til potettoppene er gylne. Stek bacon, og fordel på toppen. Pynt med sitronskive og server.

Kamskjell.jpg
Gratinerte kamskjell. Foto: Øyvind Risvik.

GRATINERT KAMSKJELL

8 kamskjell

smør

salt

sitronpepper

Slik går du frem: Åpne og rens skjellene. Stek kamskjellmuskelen i stekepanne og godt smør, salt og sitronpepper, ca 1 minutt på hver side. Legg muskelen tilbake i det vaskede skallet.

Saus: 1 ½ dl fløte, karri, hvitløkspulver, ½ dl hvitvin, ost i skiver.

Slik går du frem: Kok opp fløten og smak til med karri og hvitløkspulver. Hell på hvitvinen og kok opp. Hvis sausen blir for tynn, visper du inn litt meljevning. Hell sausen over den ferdige stekte muskelen. Fordel to skiver ost på toppen av hver. Velg den osten du liker. Klokkergården bruker gaudaost, den er ren i smaken. Gratiner skjellene i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter til osten smelter og blir gyllen. Server med ristet loff og godt smør.

Meny 4_editedx.jpg
Skogsbærkompott. Foto: Øyvind Risvik.

SKOGSBÆRKOMPOTT

1 l bær

½ l vann

1 dl sukker

vaniljesukker

2 ss potetmel

½ dl vann

3 dl fløte

Slik går du frem: Her kan du bruke alle typer bær. Klokkergården bruker stikkelsbær, solbær, rips, blåbær og bringebær. Kok bærene opp med vann. Tilsett sukker og gi det et oppkok. Ha i litt vaniljesukker. Rør potetmel ut i vann og spe med jevningen til en passe kompott. Sett til avkjøling. Server kompotten med fløte og en liten kremtopp på.

PRØV OGSÅ KLOKKERGÅRDENS GRATINERTE FISKEGRYTE

Fiskegryte_edited.jpg
Gratinert fiskegryte. Foto: Øyvind Risvik.

Denne retten har Klokkergården hatt på menyen i over 20 år. Det er en av Klokkergårdens signaturretter.

KLOKKERGÅRDENS FISKESUPPE

Fiskesuppe.jpg
Klokkergårdens fiskesuppe. Foto: Øyvind Risvik.7

KLOKKERGÅRDENS KAKE
Kakex.jpg
Klokkergårdens kake går det gjetord om. Foto: Øyvind Risvik.

OG KLOKKERGÅRDENS MULTEKREM

Multekrem.jpg
Multekrem med bær fra Rødøy, ekte Rødøymultekrem. Foto: Øyvind Risvik.


 
Klokker 11.jpg
Klokkergården på Rødøy. Foto: Øyvind Risvik.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post