KNUT «KUPPERN» JOHANNESSEN: Livet mot de 90 blir de mest spennende

Kuppern 3_edited_edited

OSLO. Da Knut Kuppern Johannessen fylte 80, spurte jeg ham: Hvordan tror du livet ditt vil arte seg når du ser ti år frem i tid? I dag, 6. november, fyller han 88 år. Det er bare to år igjen før han runder det magiske tallet. Uansett, gratulerer med både 88 og at du nærmer deg 90, Knut.

Kuppern 2_edited1.jpg

MØTER OG MENNESKER. – Jeg elsker fjellet og sjøen, sa han. - Når jeg i dag sitter i hytteveggen og ser 180 grader rundt meg, klyper jeg meg i armen og sier: ”Dette er ditt, Kuppern!” Jeg nyter livet aller mest 1200 meter over havet.

Her er det ikke innlagt vann eller strøm. Det skal jeg ikke ha som 90-åring, heller. Hele familien trives med dette. – Jeg har en drøm om å legge ut på fjellturer, selv som 90-åring. Og jeg vil som gammel tømrermester alltid snekre på hytta, det er alltid noe vedlikehold som må gjøres.

(Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet Vi over 60, er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

Han innprenter ikke dette med helse og friluftsliv i sine fire barnebarn, men alle er friluftsmennesker, så han tror han må ha gjort noe riktig. Håpet hans er at de styrer unna de største problemene, at de får seg en utdannelse og at de vil rope: ”Bestefar, kom og hjelp meg”. Å være bestefar er det triveligste han vet. Han har jo levd noen år lenger enn dem og har noen erfaringer å gi bort.

Knut 4.jpg
Knut Kuppern Johannessen, foran, sammen med sine gamle skøytevenner, i regi av magasinet Vi over 60, på Bardøla Høyfjellshotell på Geilo: Sten Stensen. Roald Aas, Kurt Stille, Per Willy Guttormsen, Fred Anton Maier, Svein-Erik Stiansen og NRKs Knut Bjørnsen.

– Det blir satt så mye fokus på problemene med å bli gammel. Vi pensjonister har det jo så godt. Betaler bare noen få kroner på trikken og har pensjonistforeninger som ikke vet hva godt de kan gjøre for oss. Jeg skulle ønske alle hadde gjort som meg, få seg en pensjonsforsikring. Det gjorde jeg allerede som 20-åring. Det er jeg takknemlig for i dag. 12 kroner måneden betalte jeg, nå har jeg en sikker pensjonisttilværelse. Jeg vil derfor ha det bra som 90-åring.

Knut Johannesen har en god venn på sykehjem. Når han besøker ham, blir han unektelig litt engstelig.

– Refleksen er at jeg blir enda mer opptatt av å ta vare på helsen min. Når jeg får opp pulsen føler at jeg lever. Treningen er min investering for å få et godt liv som 90-åring. Jeg setter treningen inn i min egen Helsebank. Det er ikke sikkert jeg blir eldre av den grunn, men jeg gjør mitt til for å møte alderdommen. Kommer jeg på institusjon, vil jeg gjøre alt jeg kan for å trene. Om jeg så blir sengeliggende, kan jeg løfte på en arm eller et bein, sier han og håper at han har opparbeidet seg en sterk vilje og hjulpet hjertet til å tåle en trøkk.

– Er Kuppern redd for å dø?

– Ja. Jeg har det nemlig så bra og er redd for å forlate det som kona Anne-Lise og jeg har bygd opp sammen. Min mor ble 94 år. En stund før hun døde, spurte jeg om hun var redd. Men når man er 94 er man ikke redd for å dø. Slik vil også jeg dø. Livet har stelt pent med meg. Og livet fram til de 90 skal bli de mest spennende.

KUPPERN SKRID I SQUAD VALLEY

Av Olav H. Hauge

Kuppern skrid i Squaw Valley

Eg har òg teke premi på skeisor, eg vart

nummer fire i eit skulerenn

då eg var åtte, etter han Leiv.

Men dei hine hadde stålsette skeisor,

og eg berre jarn.

 Eg hadde kjøpt mine hjå urmakaren,

 eg tok dei som hadde

 største snablane.

Men no skrid Kuppern i Squaw Valley!

Eg har ikkje tenkt å gå nokon 10 000 m,

men ordi fær ein djervare sving,

og ho mor grip fastare um staven.

 

Kupperns personlige rekorder

500 m 42,3. Februar 1960. Squaw Valley. Vinter-OL 1960

1 000 m 1.31,0. Februar 1954. Davos. Internasjonalt løp 1954

1 500 m 2.09,4. Februar 1963 Karuizawa. Allround-VM 1963

3 000 m 4.28,7. Februar 1964. Bislett stadion. Internasjonalt løp 1964

5 000 m 7.37,8. Januar 1963. Bislett stadion. Landskamp NOR-URS 1963

10 000 m 15.42,9. Januar 1964. Bislett stadion EM 1964

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.