LASSE ÅBERG: En svenskes Mikke Mus-galskap

Selskapsreisen 1x_edited

STOCKHOLM. Jeg fikk en musematte av den svenske skuespilleren Lasse Åberg da jeg møtte ham i Stockholm for mange Herrens år siden. En musematte skapt av ham selv, og med en litt surrealistisk Mikke Mus-figur på.

Lasse Åberg musematte_edited.jpg
En musematte med en litt surrealistisk Mikke Mus-figur på. Takk for gaven, Lasse. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. I disse vår-tider er det ikke annet å gjøre enn å rydde opp i kjellerbua. Og der, i en brun pappeske, innerst i et hjørne, fant jeg en original Lasse Åberg-musematte, en herlig litografi nr 154 av 500 eksemplarer. Det viste seg at den svenske skuespilleren er en lidenskapelig Mikke Mus-elsker/kjenner. Og det har gitt seg til kjenne i et utall underlige kunstverk.

Jeg fikk et av disse kunstverkene da jeg møtte ham i Stockholm for mange Herrens år siden. En musematte med en litt surrealistisk Mikke Mus-figur på. Takk for gaven, Lasse.

SE HER: Traileren til den første Selskapsreisen.

Selskapsreisen 5.jpg
Lasser Åbergs utvalgte kvekkevenner.

Du har vel ikke så dårlig hukommelse at du ikke husker den legendariske Lasse Åberg? 

Lars «Lasse» Gunnar Åberg, som her i Norge er mest kjent for sin rolle som Stig-Helmer Olsson i filmer som Selskapsreisen, Selskapsgolferen, Helsereisen og The Stig-Helmer Story sammen med Jon Skolmen. Jeg har sett alle filmene.

Selskapsgolferen1.jpg
Selskapsgolferen Lasse Åberg sammen med Jon Skolmen. Foto: TV2.

Det var altså derfor jeg skulle treffe ham i Stockholm. At hans skulle fortelle om sine underlige og lettere barnslige filmer, som skulle gå på TV en gang på 80/90-tallet.

SE HER: Traileren til Selskapsgolferen.

At intervjuet for det meste skulle dreie seg om hans lidenskap, Mikke Mus` verden, var jeg ikke forberedt på.

Selskapsreisen1.jpg
Selskapsreisen Lasse Åberg sammen med Jon Skolmen. Foto: TV2.

Jeg tror jeg lærte det meste om hans Disney-venn og hans venner, Mikke Mus & co denne dagen. Om Minni Mus og hans beste venn Langbein, om nevøene Tipp og Topp. Om hunden av ukjent rase som heter Pluto.

SE HER: Traileren til The Stig-Helmer Story.

Selskapsreisen 3.jpg
Lasse Åbergs museglass.

Om detektivene Mikke og Langbein som jobber sammen med blant annet Politimester Fiks og mesterdetektiven Bein-Holmsen. Dette yrket har skaffet Mikke en rekke fiender. Blant de mest kjente finner vi Spøkelseskladden, Svarte-Petter, Skaftetryne, Mikro-Midas, Farlige Fiffus og Ørnulf Ørn.

I ettertid er har jeg til tider vært sammen med Mikke og Langbein på steder der de fleste, eller kanskje ingen, aldri har vært. Dit hadde jeg aldri blitt invitert om det ikke var for Lasse Åberg. Hans interesse for denne lille musa var på grensen til galskap. En galskap som jeg deler fremdeles.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. FILMBILDER: TV2.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post