LEIPH I SNART 50: Vi blir aldri for gamle

Leiph Knut 70 3x_edited

DRAMMEN. Vi er en ”guttegjeng” som har holdt sammen i snart 50 år. Vi kaller oss Leiph, er vokst opp i samme frikirkemiljø, selv om noen av oss er mer bortkomne får enn andre, har de fleste av oss nådd middagshøyden og er på god vei inn i ettermiddagen. Problemet er at vi er blitt så glemsk. Det gjør ingen ting. Var det forresten ikke formann Knuts 70 års dag vi nettopp feiret?

Leiph Knut 70x.jpg
Leiph feirer formann Knuts 70 års dag. Fra venstre: Arild, så jubilanten Knut, for anledningen i grå genser, Anker, Kjell, Ingar, Tor, Harald og Øyvind. Eldstemann Odd, kjent under navnet Gus, har tatt en tur til Bergen for anledningen.

LEIPH OG VENNSKAPET. Det er en utfordring at vi Leiphene er blitt så glemske. Eller rettere sagt, det er vel egentlig alderen det er noe i veien med. Når en av oss forteller den samme historien om og om igjen, forstår jeg at det vi som er på vei til å bli litt for gamle.

Hør her, vil dere høre en god historie, er et spørsmål som blir stilt hver gang vi er sammen. Vi er like ivrig hver gang eldstemannen Odd, eller Gus vi som regel kaller ham, drar pusten. Nå kommer det en god historie fra ”gamle dager”. Han har vært prest og vet å dra de gode historiene. Vi er like forventningsfulle hver gang og spisser ørene i troen på at det er noe nytt og originalt som kommer. Det er det sjelden. I beste fall har vi hørt historien før. I verste fall kan vi den utenatt.

Leiph Knut 70 2x.jpg
Vi er ofte på tur til Roma og er aldri sure. vår kjære Gunnar, bakerst, er dessverre ikke lenger blant oss. Vi savner deg, Gunnar.

Nå skal dere høre, sier Gus. Har dere hørt om den gangen vi hadde vært på vekkelsesmøte og var blitt så skremt at vi bestemte oss for å slutte å synde på flekken? Det vil si å slutte og røyke. Vi kastet tobakkspakka over rekkverket på broen og rett ned i elva. Men på den andre siden av brua lå det en kiosk og de solgte sigaretter…

Ja, det holder, ler vi, den har vi hørt ti ganger. Og nå er du i gang med den ellevte runden. Vi orker ikke mer.

Det siste sier vi ikke høyt, det er unødvendig å legge mer stein til byrden. Har jeg virkelig fortalt den så mange ganger?

Vi repeterer poenget for at Gus skal stole på at vi snakker sant.

Leiph Knut 70 4.jpg
Smilet og latteren er en del av Leiphs hverdag, her har vi inntatt Stordammen på Konnerud utenfor Drammen.

Javel, sier han og blir litt molefonken. Vi forsøker å muntre ham opp med å be ham fortelle om den gangen han var predikant i Nord-Norge og trodde at Vårherre kom tilbake slik han hadde lest i Bibelen. Gus hadde nemlig aldri sett det vakre bølgende nordlyset før, og bibelordet. ”Han skal komme i skyen” raste illevarslende gjennom hodet hans.

Hvorfor holder vi på slik, vi som er kommet oss over middagshøyden? Hva er det som foregår oppe i hodene våre? Hvordan har det seg slik at vi husker så godt det andre glemmer, men glemmer det som andre husker?

For ikke å gro helt fast i gamle historier, har vi i Leiph løst problemet ved at vi begynner en god historie med dette spørsmålet: Dere, har jeg fortalt om den gangen...?

Som dere skjønner blir spørsmålet som regel besvart med ja. Det er faktisk en veldig bra regel, men som alle andre spørsmål har den sine unntak.

De kommer når historiene handler om meg selv og mine egne opplevelser. I slike tilfeller regner jeg med at interessen er så stor at Leiphene tåler å høre dem mer enn en gang, mer enn ti ganger...

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK (turoperatør).

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post