LENA MARIA KLINGVALL: Derfor ønsker jeg ikke å bli frisk

Lena 6_edited
Lena Maria Klingvall. Foto: Johnny Lindgren/ Me3dia

STOCKHOLM. Lena Maria en av de jentene jeg beundrer mest. Hun er født uten armer og med ett ben, men med et utall OL-medaljer i svømming i bagasjen, en mor som trodde alt var mulig og en sangstemme som en lerke. Vi besøkte henne i Stockholm for 35 år siden, og ble mer enn imponert. Lena Maria var ei jente å bli glad i.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 24o.jpg

-----

Lena M 1.jpg
Lena Maria lik vi traff henne for 35 år siden, da hun var bare 20 år gammel. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Lena Maria, som het Johanson da vi traff henne 35 år siden, og som nå bærer det klingende navnet Klingvall, fortalte: Det tok meg tre uker før jeg fant ut hvordan jeg skulle legge opp maskene med tærne. Nå klarer jeg de mest kompliserte strikkemønstrene, jeg tegner og maler, spiller piano og gitar og syr klærne mine selv. Det er godt gjort det, når jeg mangler ett ben og begge armene. Ikke sant?

SE HER: En presentasjon av Lena Maria Klingvall.

(Denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

Lena 2.jpg
Lena Maria var en kløpper med strikkepinnene og strikket sine egne gensere, med føttene. Foto: Øyvind Risvik.

Lena Maria har et utall OL-medaljer i svømming i bagasjen, en mor og far som trodde alt var mulig og en sangstemme som en lerke. Vi besøkte henne i Stockholm for 35 år siden.

SE HER: Lena Maria Klingvall synger You raise me up i programmet Så ska det låta.

Utenfor inngangsdøren var det et skilt, et skilt som nesten gjorde meg religiøs igjen: Herren er min hyrde, jeg savner ingen ting. Og så hun da, som skulle ha grunn til å savne det meste...

Mer om Lena Maria, klikk deg inn på hennes hjemmeside – www.lenamaria.com

Anja, Thea og Lena Maria.jpg
Lena Maria sammen med våre døtre Anja og Thea. Foto: Øyvind Risvik.

De enkle ordene står i dyp kontrast til Lena Marias litt kompliserte livssituasjon. – Hvordan skal jeg kunne mangle noe, jeg som aldri har hatt noe? Slo hun fast. – Jeg vet jo ikke hvordan det er å ha armer, derfor kjennes det ikke ut som om noen har tatt noe fra meg. Helt siden jeg ble født, har jeg lært å klare meg selv.

SE HER: Lena Maria Klingvall presenteres i TV-programmet Sånger på bryggan.

Lena Marias kom til verden i 1968. – Først tre dager etter fødselen fikk foreldrene mine lov til å se meg, fortalte hun. – Legene var redd for hvordan mamma og pappa ville reagere. Men da de viste meg frem, syntes de jeg lo høyt og hjertelig. Da bestemte de seg for å beholde meg. Selv om legene hadde anbefalt at jeg settes bort til fremmede.

Lena 5.jpg
Lena Maria med sin lillebror. Privat bilde.

- Jeg var ikke et thalidomidebarn. Det er ingen som vet hva som skjedde med meg under svangerskapet. Kanskje mamma fikk i seg en slags miljøgift?

- Men jeg tror Gud visste hva gjorde med meg. Jeg føler at han har gitt meg en mening med livet. Han vet nemlig hvorfor jeg lever. Han har aldri sagt til meg: Tro, og du skal bli frisk! Han har nemlig bruk for meg slik jeg er. Derfor vil jeg ikke frisk.

Lena M 2.jpg
Lena Maria Klingvall - 35 år senere. Foto: Johnny Lindgren/ Me3dia

- Du spør om fremtiden? Jeg ser den lyst i møte. Jeg tror Gud vil jeg skal bli sangerinne. Jeg vil bli en berømt sangerinne. Men for sikkerhets skyld utdanner jeg meg til sangpedagog. Dessuten leker jeg med en liten drøm. Jeg vil så gjerne kjøre en lang trailer gjennom Tyskland.

Lena 4.jpg
Lena Maria Klingvall. Foto: Øyvind Risvik.

Da jeg møtte Lena Maria for 35 år siden studerte hun ved Musikkhøyskolen i Stockholm, og hadde to år igjen av utdannelsen for å bli jazz- og gospelsanger.

En dag besøkte Lena Maria en barnehage for å fortelle om det å være handikappet. – Barn er så naturlige å være sammen med, fortalte hun. – En liten fireåring satt og så at jeg spiste med tærne. Så sa hun: Skal jeg mate deg? Ja, svarte jeg. Og så satt hun og matet meg. Vi ble så gode venner og fikk en fin prat sammen.

HØR HER: Lena Maria Klingvall synger How Great Thou Art

- Voksne derimot, de blir så engstelige. De viker unna. Noen klemmer meg når vi møtes, noen sier bare hei. De fleste vet ikke hva de skal gjøre når de strekker ut en hånd og får en fot tilbake.

Lena 11.jpg
Lena Maria Klingvall. Foto: Johnny Lindgren/ Me3dia.

- Jeg har alltid hatt det fint hjemme og på skolen, fortsetter Lena Maria. – jeg er aldri blitt mobbet. Jeg har nemlig aldri syntes synd på meg selv. Jeg bryr meg ikke om det er noen som erter. Merker de det, slutter de fort. Det er liksom ikke så morsomt lenger.

- Jeg er takknemlig over at jeg aldri er blitt overbeskyttet hjemme. De har nok forsøkt å tipse meg om hjelpemidler for å gjøre det lettere for meg å leve. Men jeg har alltid takket nei. Jeg vil bevise at jeg klarer meg selv. Jo flere hjelpemidler jeg venner meg til, jo mer sårbar blir jeg.

HØR HER: Lena Maria Klingvall synger Låt kärleken slå rot i TV-programmet BingoLotto.

Lena Maria hadde en lekker liten bil, som har ført til mange festlige episoder. – Det morsomste jeg vet er å sitte i bilkø og vente spent på øyeblikket når føreren i nabobilen oppdager at jeg styrer med bare den ene foten. Da vifter jeg en glad hilsen med tærne før jeg kjører videre.

- Jeg elsker å kjøre bil, helst i Stockholm sentrum i den mest trafikkerte tiden.

Lena 10.jpg
Lena Maria i konsert. Privat bilde.

- Og så elsker jeg å svømme. Tre år gammel tok mamma og pappa meg med på svømmeskole. Jeg lærte en metode som het Halliwick-metoden, en teknikk hvor man flyter uten hjelpemidler. Da jeg var fem, hadde jeg lært meg den. Men første i 1983 begynte jeg med handikappsvømming.

Da jeg møtte Lena Maria hadde hun vært med på landslaget og tatt flere VM-gull. Året før var hun med under de olympiske handikapplekene i Seoul, men det ble bare en fjerde, femte og sjetteplass.

Lena Maria er en dyktig maler. – hun bruker bare munnen og foten og behersker det meste.

Jeg klarer å leve uten større problemer, sa hun. – men skulle jeg være så uheldig å brekke benet, ja, først da ville jeg bli handikappet.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG JOHNNY LINDGREN/ ME3DIA.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post