LISE KLAVENESS : Hylles verden rundt - og av Peer Gynt

Lise Klaveness 2_editedx
Lise Klaveness. Foto: Øyvind Risvik.

ULLEVÅL STADION. Lise Klaveness kritiserte både FIFA og VM-arrangørene da hun tok til orde om menneskerettighetene som blir brutt under forberedelsene til Fotball-VM i Qatar. Det skapte reaksjoner. Nå har hun fått hedersutnevnelsen Årets Peer Gynt 2023.

 KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

ANNONSE 21d.jpg

----- 

Klaveness 5_editedx.jpg
Lise Klaveness. Foto: Øyvind Risvik.

MINNER OG MENNESKER. Stortingsrepresentantene har stemt fram Lise Klaveness som Årets Peer Gynt 2023. Hun kommer for å motta prisen under Peer Gynt-festen i nye Vinstra Park 8. august 2023.

- Lise Klaveness er en meget verdig vinner av Årets Peer Gynt. Med stort mot gikk hun på talerstolen i Qatar, og kritiserte både FIFA og VM-arrangøren i forbindelse med diskriminering og brudd på menneskerettighetene rundt arrangementet. Hun er en modig og viktig internasjonal stemme i arbeidet for likestilling, mangfold, menneskerettigheter og demokrati. Lise Klaveness sier fra der andre ikke tør, og hun baner vei for at alle kan få muligheten til å leve trygge liv, sier Rune Støstad, leder i Nominasjonskomiteen for Årets Peer Gynt.

For få år siden møtte jeg denne dyktige kvinnen i Fotball-Norge, den gang utnevnt som elitedirektør. Siden har hun bare steget i gradene, og er nå fotballpresident, Norges første for øvrig. Vi snakket om fotball, kvinner og fotball, individualister og fotball, om det å få barn, om meningen med livet og om de å lede en gjeng med individualister i Fotballforbundet.

(Deler av denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon). 

For vel et år siden satte hun verdens fotball-ledere nesten sjakk matt med sine utspill. Fotballpresident Lise Klaveness rettet nemlig sterk kritikk mot FIFA for tildelingen av VM til Qatar. - I 2010 ble verdensmesterskap tildelt av FIFA på uakseptable måter med uakseptable konsekvenser, sa Lise Klaveness.

Hun snakket videre om rettigheter for homofile og fremmedarbeidere som har mistet livet i Qatar. - Det er ikke plass til arbeidsgivere som ikke sikrer VM-arbeidernes frihet og sikkerhet, sa hun. - Det er ikke plass til ledere som ikke kan være vertskap for kvinnefotballen. Det er ikke plass for verter som ikke lovlig kan garantere sikkerheten og respekten til LHBTQ+ (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interseksualitet). sa Lise Klaveness fra talerstolen.

- Vi kan ikke ignorere ropene om endring. FIFA må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling og demokrati – fotballens kjerneverdier – var ikke i startoppstillingen før mange år senere, sa Lise Klaveness.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

Annonse 5.jpg

Kamper er noe Lise Klaveness ikke er redd for. Hun hadde fått spørsmålet mange ganger, og var blitt lei det. Spørsmålet om respekten for kvinnelige fotballedere, kommentatorer og spillere.

- Jeg var fotballekspert i TV 2 i 2004, og var første kvinne både der og noen andre steder etterpå. Den eneste gangen jeg tenker på dette nå til dags, er når jeg snakker med dere i media. 

- Enten har verden gått videre eller så er jeg så mye inne i oppgaven nå at jeg ikke senser motkreftene, sa Lise Klaveness. – Det har ikke skjedd en eneste gang siden jeg ble ansatt at jeg har vært bevisst at det skulle være noe annerledes å ha denne jobben for meg som kvinne enn det ville vært for en mann. Jeg har ikke tenkt tanken at jeg må oppføre meg annerledes enn mennene, eller at det stilles andre krav til meg. Det opplevde jeg mye mer som fotballekspert i starten av karrieren. Da måtte jeg kjempe mye mer for å oppnå en normal respekt, en normal anerkjennelse.

- Publikum kunne si: kan hun i det hele tatt noe om fotball? fortsatte Lise Klaveness. - Det var merkelige opplevelser etter å ha holdt på med dette, med masse lidenskap og dedikasjon, i femten år.

- Eller det kunne være forsøk på ros: Du er jo faktisk flink, sa hun.  Hun himlet ikke akkurat med øynene, men du verden hvor tett på hun er.

- Selv i slike uttalelser ligger det noe marginaliserende. Hvorfor sier du det? Alle profesjonelle fotballspillere kan fotball. Jeg måtte jobbe med å ikke bli defensiv. Jeg trives ikke med å være det. Jeg vil se halvfulle glas, ikke halvtomme, jeg vil like folk, jeg vil ha og vise tillit. Jeg har jobbet bevisst med å gå videre for å kunne komme folk fordomsfritt i møte.

Du har alltid vist en stor glede over å være mor. Bør en god leder ha et godt privatliv?

- Mitt viktigste valg har vært å få barn, sa hun og viste meg barna som er det første hun ser på mobiltelefonen. - Det er den viktigste oppgaven jeg har, det å gjøre dem klare til å fungere i livet og å gjøre dem trygge. Det er viktig for meg å kjenne at jeg er en god mor, selv om jeg har en krevende jobb. Det er ikke alltid like lett, det er en balanse her. Jeg har valgt å få barn og for meg er det den viktigste jobben.

Hvis en medarbeider kommer til deg og sier: Lise, jeg har et problem?

- Min generelle holdning er at det å jobbe med mennesker innebærer uforutsigbarhet og at mennesker ikke er roboter med lineære utviklingskurver, sa Lise Klaveness. - Vi skal alle dø, vi kan bli syke og oppleve voldsomme ting. Som leder har jeg med mennesker å gjøre, og det ligger til jobben å være forberedt på at ting kan skje.

Jeg spurte: Bør en leder oppleve noe av det kompliserte i livet?

- Det er ikke en ulempe at man har kjent det kompliserte livet på kroppen. Alle som skal lede andre, må ha en viss fantasi, en grad av empati, slik at man kan sette seg inn i noe man ikke har opplevd selv.

- Du må ikke ha opplevd å miste et barn for å skjønne hva medarbeideren som er i sorg gjennomlever.  Det krever ikke mye fantasi fra meg for å leve meg inne i en slik situasjon. Jeg forstår lammelsen. Jeg trenger ikke være alkoholiker for å skjønne skammen som ligger i noen sånt.

Hvis noen spør deg: Hva er meningen med livet? Hva svarer du da?

- Det er et spørsmål som stadig vekk er til debatt hos meg, sa Lise Klaveness. - Jeg har ikke det eksistensielle svaret. I ungdommen ville jeg finne, sånn objektivt sett, hva meningen med livet for alle var.  Finnes det en gud, styrte jeg mye med. Men jeg ikke finner ikke svaret. Det er utilfredsstillende. Jeg skulle ønske det svaret fantes. Og at jeg hele tiden visste hva meningen med livet var. Selv har jeg funnet en modell som føles meningsfull for meg. Det er å finne ut hva jeg mener er rett, og å være lojal mot det. 

- Det finner jeg en slags styrke i.

- Å være mor er den aller viktigste meningen med mitt liv.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post