LIV ARNESEN: Første kvinne som gikk alene til Sydpolen

LivA6_edited

OSLO. Liv Arnesens eventyrlige liv startet da hun åtte år gamme oppdaget Roald Amundsen. I dag er hun kjent, berømt og elsket som norsklærer, polfarer, eventyrer og foredragsholder. I 1994 laget hun internasjonale overskrifter ved å bli den første kvinne i verden som gikk alene, uten støtte eller forsyninger, til Sydpolen. 1. juni 2023 fyller hun 70 år.

LivA3.jpg

MINNER OG MENNESKER. Liv Arnesens eventyrlige startet da hun åtte år gamme oppdaget Roald Amundsen. De ble starten på mange flotte skiturer i fjell og over hvite vidder.  Siden hun var tretten år drømte jeg om å bli olympisk mester i langrenn. Det endte med at hun ble trener for ungdomsløpere.

(Denne artikkelen ble skrevet da Liv Arnesen fylte 60 og er derfor mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon. 1. juni 2023 fylte hun 70). 

LivA 9a.jpg
Liv Arnesen, en av Norges polarheltinner.

– Jeg fikk en prolaps da jeg var 16 år, som jeg har slitt med hele livet, sier hun. – Jeg ble tatt av snøras 25 år gammel og fikk en ny prolaps samme sted. Jeg ble etter hvert ryggoperert og for å leve det liv jeg ønsker å gjøre, må jeg alltid trene for å styrke musklene rundt det svake punktet.

Det er bra å bevege seg når man har dårlig rygg.

Det beste rådet du fikk som ung?

- Far sa: du greier det du vil, Liv.  Det går ikke lett for noen av oss her i verden. Men når jeg bestemmer meg for noe, har jeg utholdenheten som gjør at jeg klarer å gjennomføre. Det tøffeste var å bli høydesyk på Mount Everest.

Jeg var ikke forberedt på at kroppen ikke ville være i en slik høyde, jeg så femdobbelt og var skikkelig groggy, hodet var fullt av mange rare lyder. Det var 16 klatrere som døde i 1996, jeg var glad for å komme ned i live, og jeg skal aldri prøve igjen.

Liv Arnesen barn.jpg
Farens gode råd til lille Liv: du greier det du vil, Liv. Privat bilde.

Et godt råd til dagens unge?

- Lytt til det som får hjertet til å banke litt raskere eller som får blodet renne fortere gjennom årene, sier Liv Arnesen. - Lytt til det som er viktig for deg, og ha mot til å holde på det, selv om det ikke er tiden for det akkurat nå.

LivA8.jpg
2000-01: Liv Arnesen og Ann Bancroft fra Minnesota ble de første kvinnene som krysset Antarktis på ski. I Iøpet av 94 dager gikk de 2747 km.

Hva vil du bli husket for?

- Jeg håper jeg har vært en god venn, en god lærer og en god hjelper. Jeg ønsker å hjelpe mennesker til å finne sine sterke sider selv når ting er vanskelig. Jeg vil være til stede for mennesker.

Hva vil du ikke huskes for?

- Jeg har ikke gjort så mye gæærnt. Likevel er det alltids noe å angre på. Går ting galt, vet jeg det kommer noe godt ut av det, også.

40, 50, 60 eller 70 år, hvilken fase i livet er best?

- Jeg har et positivt livssyn, og tenker ikke så mye på alderen, sier Liv Arnesen. - Men jeg er blitt mer forsiktig med en kropp som jeg har herjet mye med. Jeg må drive mye styrketrening, det er prisen jeg må betale.

Hva sier du til den som spør etter meningen med livet?

- Bidra til at verden skal bli et bedre sted å være, både på mikro- og makronivå, svarer hun.  - Jeg har vokst opp med gleden med å bidra i den store og lille sammenhengen. Det viktigste er å være til stede for venner, familie og elever. Jeg står for noe, jeg er tydelig på verdier.

TEKST: ØYVIND RISVIK. PRIVATE BILDER.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post