LYSEBU: Med kjærlighet til maten

Lys 3

OSLO. Kjøkkenet på Lysebu legger sjelen sin i å levere de aller beste rettene. Her er fire av deres beste oppskrifter.

KLIKKANNONSE VI OVER 60

800x400_Viover60w.jpg
 

 -----

Lyse 2.jpg
FOTO: ØYVIND RISVIK.

LYSEBU. Under andre verdenskrig samlet det danske folk inn store summer for å sende mat til Norge. Det ble delt ut flere tusentalls matpakker over hele landet. Etter krigen stod det igjen en stor sum med innsamlede midler.

Disse pengene la grunnlaget for Fondet for dansk- norsk samarbeid. Som takk for hjelpen under krigen, ga Norge Lysebu i gave til Fondet.

WEB: LYSEBU

Lysebuveien 12, 0790 Oslo

Telefon: + 47 21 51 10 20
Mail: booking@lysebu.no

Lyse 12.jpg
To tidsbilder. Lysebu nå og den gang.

Det var den kjente arkitekten Magnus Poulsson som tegnet Lysebu. Han skapte et miljø preget av norsk tradisjon tilbake til embetsmann gårdene på Østlandet, eller kongsgårdene i eventyrene.

Denne historien forteller om verdiene som Lysebu er tuftet på, verdier som sitter i veggene og som inspirerer oss hver dag: Generøsitet, takknemlighet og omtanke - og mat.

Lyse 4.jpg
Boken Velbekomme - en smak av Norden er lagd av Øystein Rottem, Ove Olsen, Morten Brun og Jette Frölich.

Lysebus matfilosofi går ut på å benytte de beste råvarer, tilberedt med kreativitet og kjærlighet. De fleste råvarer kan skaffes hele året, men smak og kvalitet er ubetinget best i den naturlige sesong.

Lyse 1.jpg
Rico Rasmussen var Lysebus F&B Manager da vi besøkte hotellet.

Kjøkkenet på Lysebu søker hele tiden etter de små, lokale produsentene som legger sin sjel i å levere gode, naturlige råvarer, og som driver etter miljøvennlige og økologiske prinsipper.

Oppskriftene til Lysebu er hentet fra boken Velbekomme - en smak av Norden.

Lyse 8.jpg
 

LAMMEKRONE MED KÅL OG BETER

Lammecarre/ lammekrone

Salt/pepper

Hvitløk og rosmarin

1 stk kålhode

5 stk rosenkål

1 stk gulbete

2 stk rødbete

1 stk polkabete

2-300 g lam- eller andefett

Slik går du frem: Lammecarreen saltes og pepres før den brunes i pannen på høy varme, gjerne med litt hvitløk og rosmarin. Stek i ovnen på 180 grader C i 6 – 7 minutter. Ta ut og la den hvile i 8 minutter, deretter inn i ovnen igjen i 6 minutter. La den deretter hvile i minst 5 minutter før den deles opp i skiver.

Rødbeter og opprevete blader fra kålhodet skal syltes. Finsnitt kålen. Legg i en kjele og hell på vann eller kraft. Kok kålen til den er mør, ca. 50 min. Smak til med sukker, eddik, salt og pepper.

Rødbetene må kokes møre i ca 1 time og kuttes i fine terninger før sylting. Bladene fra kålhodet kan syltes rå. Kuler, båter eller terninger av gulbete skal confiteres i lam- eller andefett i 1 – 2 timer på 120 grader C på varmluft i ovnen.

Polkabeter skal høvles med en ostehøvel eller potetskreller om man ikke har en mandolin. Legges i isvann for å bli sprøere.

VINANBEFALING

CARUSSIN ASINOI BARBERA D`ASTI 2020.

Med frisk duft av bringebær og kirsebær. bløte tanniner med en frisk avslutning. En deilig terrassevin med smak av røde bær.

Lyse 6.jpg
 

RÅMARINERTE SJØKREPS MED DILL OG LAKRIS

Ha krepsehalene i en bolle og hell over saft av sitron eller lime til det dekker helt. Kan også bruke grapefrukt og andre sitrusfrukter med høy syre.

Finhakk dill og ha i litt god extra virgin olivenolje. La stå i ca 10 – 15 minutter etter størrelsen på krepsen. Rør godt rundt før servering slik at oljen, sitrusen og dillen blir godt fordelt på krepsen.

Server med lakrispulver og en tynn lakriskaramell, men server retten gjerne med en frisk salat eller godt lyst brød og hjemmelaget majones.

Sjøkrepsen på Lysebu ligger på en bjerkebit hvor toppen er svidd svart. Originalt gjort.

Lyse 3.jpg
 

HVIT MOKKASJOKOLADEKAKE MED RIPS OG ANDRE BÆR

½ dl fløte

50 g hele kaffebønner

75 g sukker

100 g hvit sjokolade

4 eggeplommer

4 blader gelantin

1 appelsin

1 dl creme fraiche

Slik går du frem: hell fløten over kaffebønnene og trekk til dagen etter. Pisk eggeplommene opp med sukker. Den hvite sjokoladen smeltes over vannbad og røres inn i eggmassen. Den må ikke være for varm. Creme fraichen røres inn i massen. Fløten siles, piskes lett og vendes ned i eggmassen. Gelantinen settes i bløt i vann og smeltes med litt appelsinsaft. Vendes deretter i massen.

Fragilitebunn

¼ l eggehvite

250 g sukker

250 g kransekakemasse

1 ¼ dl melk

25 g hasselnøtter

Slik går du frem: Eggehvite og sukker piskes til en marengsmasse. Kraneskakemassen røres til en grøt med melken. Massene blandes sammen og smøres på smurt papir. Dryss med hakkede hasselnøtter. Bakes i varm ovn på 180 grader C i ca 12 minutter alt etter hvor tykke de er smurt ut.

Bunnene skjæres ut etter den form den skal ha, drysses lett med rips og stenkes evntl med appelsinlikør. Bygg kaken opp lagvis med bunnen som avslutning.

Lyse 5.jpg
 

KREMMERHUS MED RIPS OG SYLTETØY

500 g mel

500 g melis

500 g egg

2 dl vann

Slik går du frem: Rør sammen de forskjellige ingrediensene til en glatt og jevn deig. Smør deigen tynt ut i skålstore sirkler på en godt smurt plate og stek ved 200 grader C til den er gyllen. Kremmerhusene formes for hånd med det samme de taes ut av ovnen. Hvis de stekes på for lav varme eller for lenge lar de seg ikke forme. Server med pisket krem og syltetøy.

Internasjonale hotellpriser til Lysebu

Vi besøkte Lysebu etter at det hadde vunnet prisen World Luxury Hotel Award. World Luxury Hotel Award arbeider med å sette søkelyset på, og øke servicestandarden innen segmentet luksushoteller over hele verden. Prisen ble utdelt under et arrangement i Sør- Afrika. Det var fire hotell i Norge som var nominert til World Luxury Hotel Award det året.

Lysebu har også blitt kåret til «beste restaurant» i Historic hotels of Europe Awards, i knivskarp konkurranse med 700 hoteller i 22 land.

Vinmagasinet Wine Spectator, vinens svar på Michelin-guiden, kåret også Lysebus vinkjeller til en av verdens beste.

TEKST : ØYVIND RISVIK OG LYSEBU. OPPSKRIFTER: OVE OLSEN OG RICO RASMUSSEN.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post