LYSEBU: Hos storbonden på kongsgården

Hotel Lysebu 1_edited

OSLO. Det er som om Asbjørnsen og Moes eventyrverden møter oss. Lysebu ligger ikke mer enn en tjue minutters kjøretur opp fra Oslo sentrum, men det er likevel nok til å gi følelsen av å være langt vekk fra byens stress og mas.

KLIKKANNONSE VERTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300n.gif

 -----

Lysebu ute.jpg
FOTO: ØYVIND RISVIK.

LYSEBU. Lysebu har en helt spesiell historie og det sies at Lysebu er  et av Norges vakreste konferansehoteller. Søker vi det moderne, finner vi ikke det her. Her er det nesten som å komme hjem til storbonden og kongsgården og Askeladden og tusser og troll og dyr som snakker.

WEB: LYSEBU

Lysebuveien 12, 0790 Oslo 

Telefon: +47 21 51 10 00
E-post: booking@lysebu.no.

Dette er hotellets historie:

Under andre verdenskrig samlet det danske folk inn store summer for å sende mat til Norge. Det ble delt ut flere tusentalls matpakker over hele landet. Etter krigen stod det igjen en stor sum med innsamlede midler. Disse pengene la grunnlaget for Fondet for dansk- norsk samarbeid.

Fondets formål var å bidra til økt forståelse og samarbeid mellom Danmark og Norge. Inntektene fra driften av Lysebu og fondets andre eiendom, Schæffergården ved København, gikk til dette formålet. Fondet deler årlig ut ca. 6000 stipenddøgn til en verdi av over ti millioner kroner.

Bilde 5.jpg

Som takk for hjelpen under krigen, ga Norge Lysebu i gave til Fondet.

Det var den kjente arkitekten Magnus Poulsson som tegnet Lysebu. Han skapte et miljø preget av norsk tradisjon tilbake til embetsmann gårdene på Østlandet, eller kongsgårdene i eventyrene. Han var inspirert av Erik Werenskiolds eventyrillustrasjoner, og han skapte et miljø preget av norsk tradisjon tilbake til embetsmann gårdene på Østlandet, eller kongsgårdene i eventyrene.

Tanken var at danskene skulle kunne reise til Norge og oppleve norsk kultur.

Denne historien forteller om verdiene som Lysebu er tuftet på, verdier som sitter i veggene og som inspirerer hver dag: Generøsitet, takknemlighet og omtanke - og god mat.

Lysebu rom.jpg

I 2007 innledet Lysebu et samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter. Gjennom dette samarbeidet fikk de muligheten til å stille ut verker fra kunstsenterets samlinger. Vekten ble lagt på norsk kunst, med innslag av dansk kunst for å markere de forbindelseslinjene som danner kjernen i Lysebus ideelle virksomhet.

24 kunstnere er representert, hvorav to danske. Utvalget rommer sentrale kunstnere som gjennom sitt abstraherende formspråk fornyet den norske billedkunsten etter krigen, alle med basis i naturen: Gunnvor Advocat, Carl Nesjar, Knut Rumohr, Inger Sitter, Olav Strømme, Kåre Tveter og Jakob Weidemann er noen av kunstnerne som er representert.

Bibl dekket bord 2.JPG

Lysebus matfilosofi går ut på å benytte de beste råvarer, tilberedt med kreativitet og kjærlighet. De fleste råvarer kan skaffes hele året, men smak og kvalitet er ubetinget best i den naturlige sesongen.

Kjøkkenet på Lysebu søker hele tiden etter de små, lokale produsentene som legger sin sjel i å levere gode, naturlige råvarer, og som driver etter miljøvennlige og økologiske prinsipper.

VINANBEFALING

LEQUIN-COLIN BOURGOGNE CÔTE D`OR CHARDONNAY 2019.

Med duft av epler, sitrus, pære og fat. Frisk smak av gul frukt med nøtter og mineraler.

nordensdaglysebu_mat.png

LAMMEKRONE MED KÅL OG BETER

Lammecarre/ lammekrone

Salt/pepper

Hvitløk og rosmarin

1 stk kålhode

5 stk rosenkål

1 stk gulbete

2 stk rødbete

1 stk polkabete

2-300 g lam- eller andefett

Slik går du frem: Lammecarreen saltes og pepres før den brunes i pannen på høy varme, gjerne med litt hvitløk og rosmarin. Stek i ovnen på 180 grader C i 6 – 7 minutter. Ta ut og la den hvile i 8 minutter, deretter inn i ovnen igjen i 6 minutter. La den deretter hvile i minst 5 minutter før den deles opp i skiver.

Rødbeter og opprevete blader fra kålhodet skal syltes. Finsnitt kålen. Legg i en kjele og hell på vann eller kraft. Kok kålen til den er mør, ca. 50 min. Smak til med sukker, eddik, salt og pepper.

Rødbetene må kokes møre i ca 1 time og kuttes i fine terninger før sylting. Bladene fra kålhodet kan syltes rå. Kuler, båter eller terninger av gulbete skal confiteres i lam- eller andefett i 1 – 2 timer på 120 grader C på varmluft i ovnen. Polkabeter skal høvles med en ostehøvel eller potetskreller om man ikke har en mandolin. Legges i isvann for å bli sprøere.

Boken om Lysebu.jpg

LYSEBU. INNE I SKOGEN, OPPE I LYSET.

Slik åpner Vigdis Ystad sitt forord i boken om Lysebu: Lysebuveien slynger seg mot sørvest, beskyttet av fjellskjæringer og lavvokst blandingsskog, før landskapet plutselig åpner seg og øyet møter et overraskende syn. Lik kongsgården i eventyret kneiser huskroppene i Lysebuanlegget, høyt løftet over Sørkedalens bølgende landskap av skogkledde åser og åkerjord.

PRESENTASJONEN ER BASERT PÅ LYSEBUS EGET NETTSTED.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post