MARIANØKLEBLOM: Blomsten til den du elsker

Nøkleblom 1_edited_editedx

HVASSER. Det er sommer. Tusenvis av intense gule marianøkleblom vekkes opp av nattesøvnen og får den grønne engen til å leve. Engene her ute på Hvasser på Tjømelandet har et intenst teppe av gule små blomster. Blomsten er jomfru Maria og salige sankt Peters blomst.

Nøkleblom 2x_edited.jpg

SI DET MED BLOMSTER - OG HISTORIEN BAK. Eller Marianøkleblom som den også heter, er en spesielt vakker blomst. En av blomsterengens vakreste. Det ser vi når den varme vårsolen får blomsterengen til å vibrere. Det skjelver i tynne gresstrå nede på den morgenkjølige bakken, en svale merker den blå himmelen med svarte utropstegn.

Si det med blomster covera 2.jpg
Historien om Marianøkleblom og Marikåpe er hentet fra boken Si det med blomster - og historien bak av Øyvind Risvik.

Dette forteller legenden om Marianøkleblom: Det var hektisk morgen utenfor Himmelens port. Sankt Peter var portvakt denne dagen, som alle andre dager. I beltet bar han et stort nøkkelknippe som han er livredd for å miste. Vårherre hadde sagt at han måtte forhindre at noen som ikke fortjente det skulle finne dem og låse seg inn i Himmelen uten lov.

En dag skjedde det som ikke skulle skje. Sankt Peter var så uheldig at han mistet nøklene. Det var langt ned til bakken. Nøklene falt fra stjerne til stjerne og havnet tilslutt på Jorden med dunder og brak. Nøklene boret seg dypt ned i bakken. Men Sankt Peter var ikke rådløs. Han var forberedt på at dette ville skje. Han ropte på en av englene som gikk sin sedvanlige morgentur innenfor himmelporten.

Hent nøklene før noen uvedkommende finner dem, ropte han, Og engelen tok vingene fatt. Da den hvitkledte engelen kom til stedet der nøklene hadde landet, så den at det hadde skjedd et under. Ved siden av nøklene hadde det vokst opp en ny gul liten blomst – en marianøklebånd.

Nøkleblom 1x.jpg

Blomsten er også knyttet til jomfru Maria. En av himmelens mange svaler hadde nappet gullnøklene til den hellige kvinnen. I sin lek oppe på himmelen mistet den nøklene, og de falt ned på jorden. Da ble en lerke sendt ut for å hente nøklene. Den vakre fuglen lyktes med oppdraget og snart hadde jomfru Maria dem i sine hender igjen. Og lerken kunne fortelle: der nøkkelknippet hadde ligget, vokste det opp små, gule blomster.

Nei da, for et søndagsvær!

Solskinn både fjern og nær,

fine unge bjørketrær

i den lyse sommer.

Epleblomst i snehvit fonn –

og Maria Nøklebånd

over bakken flommer.

Vilhelm Krag i diktet Sommervise

Utseende

Marianøklebånd bærer artsnavnet primula veris og betyr ”den første lille om våren”. Den vokser vilt helt opp til Finnmark og er en beskjeden liten blomst på bare 15 cm. Blomstene dufter deilig, er lysegule og vokser i skjermer med mange blomster.

Symbol

På blomsterspråket følger symbolikken blomsternavnet: gi meg nøkkelen til den ditt hjerte banker for. Du forteller også din kjære at du er en tenkende og drømmende person om du plukker en bukett til henne.

Mat og helse

Havner noen blader fra marianøklebånd i suppen, kan hva som helst skje. Blomsten gir både kvinner og menn sterk kjønnsdrift. Den er også blitt kalt ”kåtblomst”. Spesielt ugifte kvinner i tidligere tider brukte blomsten for å få mennene som de ble forelsket i på kroken. Kvinnene lagde en passende drikk eller suppe av blomstens blader og røtter og bød mannen på middag. Resultatet var at han gikk helt fra sans og forsamling. Det gikk ikke lang tid før han falt i kvinnens armer. Og bare noen uker etter, sto bryllupet.

Marianøklebånd har en helt spesiell lukt av melk, akkurat som om en ku eller nyfødt barn puster på deg.

Blomsten til Marianøklebånd kan brukes i syltetøy, vin og pikkels i salater og som fyll i kjøtt.

Når planten slår ut i blomst er bladene uspiselige. Marianøklebånd blomster i overgangene april, mai og og juni og da kan blomstene samles inn og syltes, kandiseres eller brukes som pynt i maten. De kandiseres på samme måte som alle andre spiselige blomster.

Marianøkleblompannekaker

3 egg

60 g hvetemel

75 g smeltet smør

1 dl kremfløte

2 dl melk

smør

kandiserte eller friske blomster av marianøklebånd

Slik går du frem: Visp egg og mel sammen. Rør i det smeltede smøret og deretter fløte og melk. La røren stå kaldt en time og rør den opp  igjen. Varm en panne. Gni pannen med smør til den første pannekaken, deretter behøver du ikke mer smør. De ferdige pannenekakene kan rulles rundt aprikosmos eller syltetøy og pyntes med friske eller kandiserte marianøkkelbånd.

Stell av marianøklebånd

Marianøkleblom vokser vanligvis i kalkrik jord i småskog og på enger. De passer også meget godt som fjell- og steinpartiplanter.

Marikåpe 2x.jpg

MARIKÅPE er en en av de vakreste, og mest sjeldne, midtsommerblomstene.

Ved den lille dammen på gården Bekkestad, dammen som ligger nederst i hagen, bøyer en marikåpe seg ut over det blanke vannspeilet. Hun trives der vannet sildrer. Og hun har som vane å samle opp små vanndråper i sine lysegrønne blader. Har vi tid til å lytte, har den denne historien å fortelle:

Tidlig om morgenen kan vi finne en liten dråpe i midten av bladet mitt.

Den vakre og høyreiste marikåpen glitrer når hun forteller om sin lille diamant. Før trodde folk at denne dråpen var en helt spesiell gave fra Gud. Noen trodde også at det gikk an å lage gull av den. Noen vise menn trodde at de kunne forvandlet dråpene til gull. Men det var aldri noen som klarte det. De som var opptatt av denne vitenskapet ble kalt for alkymister, noe som ble det latinske navnet på blomsten.

Slik fikk hun navnet sitt: Maria var en gang ute for å gjete sauene sine. Hun hadde på seg sin fineste kjole. Det begynte å regne. Da var det en liten blomst som sa: Se her, du kan bruke meg som kåpen din.

Marikåpe 3x.jpg

Et tysk sagn forteller noe helt annet: Når solen står opp om morgenen, gjemmer de avdøde sjelene seg i de dype bladene. Det glitrer og funkler når de avdøde gråter. Og tårene funkler helt til solen kommer og fortærer – eller fordamper - dem.

Dråpen har en helt naturlig forklaring: Det er ikke noen ordentelig duggdråpe som mariakåpen har i sin ”favn”. Det er planten som ”svetter” ut den lille dråpen fra bladspissene når det er litt klamme og fuktige netter.

Marikåpe gror overalt

Og dette har bestemor engang fortalt:

Engang gikk Jomfru Maria til fots

Mens jorden var plaget av tørken.

Hun stakk seg på torner og skar seg til blods

Og engen var gul som en ørken.

Og Jomfru Maria ble tørst til sist

Og ønsket litt vann å drikke,

Men overalt var det øde og trist,

Og mennesker fantes det ikke.

Men vann ble rakt henne, deilig og kaldt,

I skålen, kruset og åpen.

Den skålen hun drakk av, den gror overalt,

- vi kaller den marikåpen.

Zinken Hopp i diktet Marikåpe

Utseende

Navnet Marikåpe kommer fra arabisk alkemelych (alkymi) og viser til plantens ”magiske” evner og duggdråpen som samles i hvert blad. Den er 30 – 40 cm høy og blomstene er gulgrønne og stjerneformede. De blomstrer i juli – august.

Mat og helse

I England har marikåpe fått tilnavnet ”En kvinnes beste venn” fordi den skulle kunne regulere menstruasjonen, lette overgangsalderen og kurere betennelse i de kvinnlige kjønnsorganer. En tysk urteekspert har uttalt at langvarig bruk av marikåpe kan redusere gynokologiske operasjoner med en tredjedel.

Stell av marikåpe

Marikåpe trives som stauder.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: OBP - Opplysningskontoret for blomster og planter.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post