MARILYN MONROE: Marilyn, jeg og evigheten

Marilyn M 1_edited

DRAMMEN. 1. juni er det 96 år siden Marilyn Monroe ble født. Hun fasinerer fremdeles en hel verden. Hun ble en legende. Jeg glemmer henne aldri. Jeg ofret nesten evigheten på grunn av henne.

Marilyn M 2.jpg

MARILYN MONROE OG SOME LIKE IT HOT. Marilyn Monroe var ikke av de kvinnene man anbefalte å kaste sine skjulte blikk på i min ungdom. I hvertfall ikke åpenlyste blikk. Derfor var eneste mulighet å lure seg inn på kino etter at lyset i salen var slått av og så var det å komme seg ut før det ble slått på igjen Det krevde nøye planlegging.

Møt flere spennende mennesker på nettstedet FRIMINUTT.

Jeg hadde hørt mange lovord blant gutta om skuespilleren Marilyn Monroe, som ble født for 96 år siden i år og døde i 1962, og spesielt hennes innsats som Sugar Kane i Some Like It Hot. Tilfeldigvis ble filmen satt opp på enten Palassteatret eller Snorre i Drammen, vel 20 år etter premieren. Det var vel et eller annet jubileum, kan jeg tenke meg.

På fjernsynet kunne den umulig ha blitt sendt. Og dette var også før videoens tid.

SE HER: Trailer til Some Like It Hot.

HØR HER: Marilyn Monroe synger I Wanna Be Loved By You.

SE HER: Slik lagde de Some Like It Hot.

Midt under hennes film Som Like It Hot, dundret en lastebil forbi kinoen så veggene ristet. Nå kommer Jesus igjen, tenkte jeg desperat og for som en rakett ut av kinoen. Jeg har forkastet evigheten på grunn av en kvinne.

Jeg løp hjem. Hadde Magne, en av de aller helligste jeg kjente, forlatt verden og tatt steget inn i evigheten, var jeg ille ute å kjøre. Jeg var latt tilbake på grunn av Marilyn Monroe, fantaserte jeg. Stor var lettelsene da jeg så Magne gjennom vinduet, i levende live. Livet kunne leves igjen.

Det var nesten så jeg startet på et nytt liv etter dette.

Som dere skjønner. Derfor er Marilyn Monroe en av skuespillerne jeg aldri vil glemme.

MM6.jpg

Her er hennes historie i kortformat:

Visste du at skuespilleren Marilyn Monroe kunne synge? Hør og se hennes aller beste sanger og filmer her.

Marilyn Monroe ble født Norma Jeane Mortenson. 1. juni 1926 på Los Angeles General Hospital. 5. august 1962, ble hun funnet død i sin villa utenfor Los Angeles. Og siden har hun vært en legende. Hun var ikke bare en førsteklasses skuespiller, hun var en god sanger, også. Her er hennes beste filmer og nest særegne sanger:

Ved dåpen 6. desember samme år hadde hun imidlertid etternavnet Baker, ettersom hennes mor ønsket at alle de tre barna hennes skulle ha samme etternavn. I 1946 begynte hun å bruke artistnavnet Marilyn Monroe, men hun endret ikke navnet sitt offisielt før ti år senere.

Marilyn Monroe var 50-tallets store idol. Hun var en kvinne med en helt spesiell utstråling og kunne lamme de fleste menn som fristet tilværelsen i nærheten av henne. Hun hadde en utpreget kjærlighet til kamera og hennes varemerke var trutmunnen, det slørete blikket, det platinablonde håret og omfangsrike kjoler. Hun het egentlig Norma Jean Mortensen og startet sin karriere som modell. Hun fortsetter å fascinere en hel verden.

I 1959 var det altså premiere på filmen ”Some Like it Hot”, en av Marilyn Monroes mest vellykkede og populære filmer. Tony Curtis og Jack Lemmon var hennes motspillere, de spilte to menn som var på flukt fra mafiaen og kledde seg ut som kvinner. De tok seg jobb i et kvinneorkester.

De som ser filmer merker ikke hvilket kaos det var bak kulissene. Marilyn Monroe hadde bestemt seg for å komme for sent hele tiden, og tok seg ikke bryet med å lære et eneste ord fra manuset utenatt, eller som riktigere er, hun klarte ikke å lære seg de enkle setningene. En replikk på bare tre ord krevde 65 opptak. Det var etter denne inspillingen Tony Curtis kom med den klassiske replikken om at det å kysse Marilyn var som å ”kysse Hitler”. Men så hadde Marilyn helt et glass med sjampagne over ham.

Tre år etter, 5. august 1962, ble Marilyn Monroe funnet død i sin villa utenfor Los Angeles. Den offisielle forklaringen var en overdose av sovemiddel. Dette året sto verden på randen av atomkrig. Men hennes død fikk større betydning i avisene verden over enn Kubakrisen. I dag, 43 år etter sin død, fortsetter hun å fascinere en hel verden.

TEKST: ØYVIND RISVIK. BILDER: POSTKORT OG FORSIDE PREMIERE.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post