MINE 5 ABBAFAVORITTER: Svenskene som brøt lydmuren

Abba 4x

DRAMMEN: ABBA fyller 50 år. Se svensk tv 6. april, en storslagen historie om ABBA:s viktigste år, med hjelp av unikt material og intervjuer som har vært begravd i arkivet i alle år. Nå i 2024 er det femti år siden ABBA var med i den svenske Melodi Grand Prix-finalen og det tok helt av da de vant den internasjonale finalen med Waterloo. Får vi et gjensyn med ABBA under den svenske finalen 2024?

71b30e1GGML._SL1071_.jpg

50 ÅR SIDEN ABBA BRØT LYDMUREN. ABBAs «Waterloo» vant Eurovision Song Contest 1974 for Sverige og er skrevet av Benny Andersson, Stikkan Anderson og Björn Ulvaeus. Sangen var den første singelen fra ABBA-albumet Waterloo, utgitt 4. mars 1974. Nå kan vi se den spennende TV-serien om ABBA med premiere 6. april.

Navnet «ABBA» er et akronym av forbokstavene i fornavnet til hvert av medlemmene (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid).

Gruppen ga ut sin første singel, «People Need Love», i 1972 og deltok med navnet "Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid" i Melodifestivalen 1973 med «Ring ring». Låten endte på tredje plass, men dette hindret ikke gruppen fr å få sin første større internasjonale suksess.

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300qe.gif

ABBA fikk sitt aller største gjennombrudd da de i 1974 vant Melodi Grand Prix med låten «Waterloo». Etter «Waterloo» tok det et og et halvt år til neste suksess, da ABBA fikk en hit med låten «SOS». Den derpå etterfølgende singelen «Mamma Mia» klatret helt til førsteplass på hitlistene i Storbritannia, hvilket høynet gruppens status der. I årene mellom 1974 og 1980 hadde ABBA 9 låter som gikk helt til topps på Englandslisten og en låt som gikk til topps i USA.

ABBA ble en av verdens mest populære popgrupper gjennom alle tider med låter som «Dancing Queen», «Fernando», «Take a Chance on Me», «Voulez-Vous», «Knowing Me, Knowing You» og «Money, Money, Money». Med et fåtall av unntak ble samtlige ABBA-låtar skrevet av Benny Andersson, Stig "Stikkan" Anderson og Björn Ulvaeus.

Den svenske supergruppa brøt lydmuren og tok opp konkurransen med The Beatles om å være den mest populære pop-gruppa i verden. Beatles-galskapen gikk b rått over. Nå var det ABBA vi skulle beundre og lytte til, gjerne hele døgnet. Jeg selv fant ABBA og grunnlaget for en livslang kjærlighet ble lagt.

ABBA 8.jpg

MINE 5 ABBA-FAVORITTER

1. I STILL HAVE FAITH IN YOU

Voyage er det niende og foreløpig siste studioalbumet til det svenske bandet ABBA.

Albumet ble sluppet 5. november 2021, mens albumets tre singler ble sluppet i september og oktober.

LYTT HER: I Still Have Faith in You.

Albumet fikk en blandet mottakelse. Alle sporene er skrevet av Benny Andersson og Björn Ulvaeus.

Tittelsporet på Voage er I Still Have Faith in You. Me Down». I 40 år klarte Björn, Benny, Anni-Frid og Agnetha å motstå fristelsen, men i for ett år siden var det offisielt slutt: ABBA var tilbake i manesjen med ny musikk. Bløtkake på avveie, skrev avisene om denne låten.

Jeg elsker bløtkake.

 

Abba 6.jpg

2. THE VISITORS

The Visitors var tittelsporet på ABBAs åttende studioalbum som ble utgitt i 1981.

I boken ABBA – The Complete record session, som ble utgitt i 1994, fortalte Björn Alvaeus første gangen om at den handler om dissidenter i Sovjet.

Han forteller: Jeg forsøkte å forestille meg meg hvordan de det måtte kjennes ut å sitte og vente på at noen banket på døren og at man aldri var sikker på hva de ville.

HØR HER: The Visitors.

Albumet The Visitors ble forbudt i Sovjetunionen fordi ABBA var med i det amerikanske TV-programmet Let Poland Be Poland, som gikk over hele verden i januar 1982.

I showet var både Frank Sinatra, Paul McCartney, Orson Welles, Henry Ford og Ronald Reagan med. Programmet var en protest mot at unntakstilstand ble innført i Polen.

 

Abba 2x.jpg

3. DOES YOUR MOTHER KNOW

 «Does Your Mother Know» er en sang også skrevet av Benny Andersson og Björn Ulvaeus og ble spilt inn og gitt ut på singel av ABBA i 1979.

Gitarriffet i starten viser ABBA fra en litt tøffere side.

HØR HER: Does Your Mothe Know.

Alt stemmer med denne låten, koringen, harmoniene, refrenget, ja hele melodien er noe av det beste ABBA har gjort. Singelen kom på 1.-plass i Belgia og Tyskland.

Sangen er også å finne på albumet Voulez-Vous som ble gitt ut senere samme år.

Suzi Quatro spilte inn sangen sammen med Andy Scott og ga den ut på albumet The Girl From Detroit City i 2014. 

SE HER: Mamma Mia 1 trailer.

 

Abba 5.jpg

4. RING RING

ABBA fikk internasjonal suksess allerede i 1973 med singlen Ring Ring, som var en stor hit i land som Sverige, Norge og Belgia.

Låta var påmeldt svensk Melodi Grand Prix, men vant utrolig nok ikke. Det gjorde som kjent Waterloo året etter.

HØR HER: Ring Ring.

Sangen ble oversatt til engelsk med tittelen «Ring Ring». Oversettelsen ble gjort av blant andre Neil Sedaka og Phil Cody.

Den svenske versjonen nådde førsteplass på den svenske hitlisten, mens den nådde en andreplass på norske VG-lista.

«Ring Ring» handler om en person som venter alene ved telefonen i håp om at den store kjærligheten skal ringe.

SE HER: Mamma Mia 2 trailer.

 

Abba 3.jpg

5. LAY ALL YOUR LOVE ON ME

Lay All Your Love on Me er en skikkelig disco-låt fra deres syvende studioalbum Super Trouper , utgitt i 1980 og signert alle fire medlemmene.

HER HER: Lay All Your Love in Me.

Lay All Your Love on Me er en elektro-disco sang skrevet av Benny Andersson og Björn Ulvaeus , med Agnetha Fältskog som forsanger. Lay All Your Love on Me er kjent for en synkende vokallyd på slutten av verset som er direkte før refrenget. Dette ble oppnådd ved å sende vokalen til en harmoniseringsenhet.

Andersson og Ulvaeus følte at sangens kor hørtes ut som en salme , så deler av sangen i refrengene ble fremført av en vokoder for å gjenskape lyden av en kirkesamfunnssang, litt ut av melodi. Et storslått refreng gir gåsehud.

TEKST OG VURDERING: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post