MINE 5 ABBAFAVORITTER: Svenskene som brøt lydmuren

Abba 4x

DRAMMEN: 2024 er det femti år siden Abba var med i den svenske Melodi Grand Prix-finalen - uten å vinne. Året etter tok det helt av, da vant de den internasjonale finalen med Waterloo. Her er fem av mine ABBA-favoritter. ABBA-musikalen Mamma Mia! har siste forestilling på Folketeatret 17. juni.

71b30e1GGML._SL1071_.jpg

50 ÅR SIDEN ABBA BRØT LYDMUREN. I 2024 er det femti år siden ABBA, med firkløveret Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid vant den svenske Grand Prix-finalen med Ring Ring, året etter vant de den internasjonale finalen med Waterloo.

Nå går forestillingen Mamma Mia! for fulle hus på www.folketeatret.no, helt frem til 17. juni. Skuespillere: Ulrikke Brandstorp, Karoline Krüger, Siw Andersen. Heine Totland, Thomas Numme, Ingar Helge Gimle og Håvard Bakke.

1200x640.jpg

Den svenske supergruppa brøt lydmuren og tok opp konkurransen med The Beatles om å være den mest populære pop-gruppa i verden. Beatles-galskapen gikk b rått over. Nå vard et ABBA vi skulle beundre og lytte til, gjerne hele døgnet. Jeg selv fant ABBA og grunnlaget for en livslang kjærlighet ble lagt.

Jeg tror jeg har hørt meg gjennom hele registeret av suverene låter, enten det er Waterloo, SOS, Mamma Mia, Fernando, Dancing Queen, Money, Money, Money, Knowing Me, Knowing You, The Name of the Game, Take a Chance on Me, Chiquitita, The Winner Takes It All, Super Trouper, The Day Before You Came, Hasta Mañana, Eagle, Thank You for the Music, Summer Night City, I Have a Dream, Angeleyes, Our Last Summer, One of Us, When All Is Said and Done, The Visitors, People Need Love, Happy New Year, Andante, Andante, When I Kissed the Teacher, I Still Have Faith in You, Don't Shut Me Down eller Just a Notion. Har jeg glemt noen her?

ABBA 8.jpg

MINE FEM ABBA-FAVORITTER

I STILL HAVE FAITH IN YOU

Voyage er det niende og foreløpig siste studioalbumet til det svenske bandet ABBA.

Albumet ble sluppet 5. november 2021, mens albumets tre singler ble sluppet i september og oktober.

LYTT HER: I Still Have Faith in You.

Albumet fikk en blandet mottakelse. Alle sporene er skrevet av Benny Andersson og Björn Ulvaeus.

Tittelsporet på Voage er I Still Have Faith in You. Me Down». I 40 år klarte Björn, Benny, Anni-Frid og Agnetha å motstå fristelsen, men i for ett år siden var det offisielt slutt: ABBA var tilbake i manesjen med ny musikk. Bløtkake på avveie, skrev avisene om denne låten.

Jeg elsker bløtkake.

 

Abba 6.jpg

THE VISITORS

The Visitors var tittelsporet på ABBAs åttende studioalbum som ble utgitt i 1981.

I boken ABBA – The Complete record session, som ble utgitt i 1994, fortalte Björn Alvaeus første gangen om at den handler om dissidenter i Sovjet.

Han forteller: Jeg forsøkte å forestille meg meg hvordan de det måtte kjennes ut å sitte og vente på at noen banket på døren og at man aldri var sikker på hva de ville.

HØR HER: The Visitors.

Albumet The Visitors ble forbudt i Sovjetunionen fordi ABBA var med i det amerikanske TV-programmet Let Poland Be Poland, som gikk over hele verden i januar 1982.

I showet var både Frank Sinatra, Paul McCartney, Orson Welles, Henry Ford og Ronald Reagan med. Programmet var en protest mot at unntakstilstand ble innført i Polen.

 

Abba 2x.jpg

DOES YOUR MOTHER KNOW

 «Does Your Mother Know» er en sang også skrevet av Benny Andersson og Björn Ulvaeus og ble spilt inn og gitt ut på singel av ABBA i 1979.

Gitarriffet i starten viser ABBA fra en litt tøffere side.

HØR HER: Does Your Mothe Know.

Alt stemmer med denne låten, koringen, harmoniene, refrenget, ja hele melodien er noe av det beste ABBA har gjort. Singelen kom på 1.-plass i Belgia og Tyskland.

Sangen er også å finne på albumet Voulez-Vous som ble gitt ut senere samme år.

Suzi Quatro spilte inn sangen sammen med Andy Scott og ga den ut på albumet The Girl From Detroit City i 2014. 

SE HER: Mamma Mia 1 trailer.

 

Abba 5.jpg

RING RING

ABBA fikk internasjonal suksess allerede i 1973 med singlen Ring Ring, som var en stor hit i land som Sverige, Norge og Belgia.

Låta var påmeldt svensk Melodi Grand Prix, men vant utrolig nok ikke. Det gjorde som kjent Waterloo året etter.

HØR HER: Ring Ring.

Sangen ble oversatt til engelsk med tittelen «Ring Ring». Oversettelsen ble gjort av blant andre Neil Sedaka og Phil Cody.

Den svenske versjonen nådde førsteplass på den svenske hitlisten, mens den nådde en andreplass på norske VG-lista.

«Ring Ring» handler om en person som venter alene ved telefonen i håp om at den store kjærligheten skal ringe.

SE HER: Mamma Mia 2 trailer.

 

Abba 3.jpg

LAY ALL YOUR LOVE ON ME

Lay All Your Love on Me er en skikkelig disco-låt fra deres syvende studioalbum Super Trouper , utgitt i 1980 og signert alle fire medlemmene.

HER HER: Lay All Your Love in Me.

Lay All Your Love on Me er en elektro-disco sang skrevet av Benny Andersson og Björn Ulvaeus , med Agnetha Fältskog som forsanger. Lay All Your Love on Me er kjent for en synkende vokallyd på slutten av verset som er direkte før refrenget. Dette ble oppnådd ved å sende vokalen til en harmoniseringsenhet.

Andersson og Ulvaeus følte at sangens kor hørtes ut som en salme , så deler av sangen i refrengene ble fremført av en vokoder for å gjenskape lyden av en kirkesamfunnssang, litt ut av melodi. Et storslått refreng gir gåsehud.

TEKST OG VURDERING: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post