MINNENES MELODI: Jeg har musikksmak som ei geit

Kuer 4_edited

DRAMMEN. Jeg satt og hørte på radiokanalen P1+ her om dagen. Jeg må jo støtte målgruppa mi, de som har nådd livets smått dalende solnedgang. Da hørte jeg et innslag fra Island. Om at hønene på sagaøya verper så mange flere egg når de får høre på The Beatles og deres Blackbird fra White Album. Jeg mener at Bach gir best geitost.

skann0004 (2).jpg
Øyvind og geita i vennskapelig kamp om hvilket musikkstykke som gir best geitost.

MUSIKKSMAK SOM EI GEIT. Blackbird durte og gikk i hønseriene på Island. Da kom eggene trillende ut av hønene som erter på en snor. Jeg vet at geitene melker bedre om de hører på Grieg eller Bach. Det blir det god geitost av, det.

Blackbird singing in the dead of night
Take these broken wings and learn to fly
All your life
You were only waiting for this moment to arise

HØR HER. Paul McCartney synger Blackbird.

Her i landet har bøndene tetter forhold til kuer og geiter enn flaksende høner.

Hadde jeg vært ei geit ville jeg ha melket veldig bra til Bachs Air fra Orkestersuide nr 3. Du verden hvilken god geitost det hadde blitt.

I hvert fall gråter jeg mye når jeg hører den. Og så elsker jeg ost. Teorien min er enkel. Det må jo være en sannhet i det at musikk man har et personlig forhold til, er musikk for sjelen.

Kona sier jeg har musikksmak som de samme kuene og geitene.

Kuer 2 Bekkestad der oppe.jpg
Jeg er stolt av å ha samme musikksmaken som geit og ku, her representert ved fire av dem, under fjellgården Bekkestad oppe på fjellhylla.

Å ha samme smak som ei geit i Hallingdal er ikke noe å skamme seg over. For vi har sånn noenlunde de samme genene, geitene og jeg. Griegs A-moll-konsert klinger godt i øret og løfter sinnet. Forskerne sier vi har over 70 prosent felles, geiter og mennesker. Lurer på hva slags musikk en apekatt liker? Vi to har omtrent 95 prosent av de samme genene.

HØR HER: Håvard Gimse spiller Edvard Griegs A-moll

Jeg har ikke spesielle kunnskaper om musikk. Når jeg slår på CD-spilleren er det heller minner og følelser som styrer. Mennesker og hendelser dukker opp, skarpe og tydelige. Glade og triste minner.

Mine besteforeldre i den lille rødmalte stua på gårdsbruket Bekkestad øverst i Hallingdal. De hadde tretti geiter under låven. Bestemor sang falskt og muntert Ivar Medaas` eviggrønne Dar kjem dampen. Hun drømte seg helt bort i sangen. Tilbake til vilter og glad ungdom. Den gangen det var mer fart og het damp i ektemannen. Mormor blunket til den lille gutten. Du må ikke ta meg helt alvorlig, var det som han sa.

Kuer 3 i Nejlinge - Nordsjællandx.jpg
Kuene i den danske landsbyen Nejlinge i Danmark har nok mer sansen for danskenes nasjonalsang, Der er et yndigt land.

Enkle og melodiøse sanger som Fløy en liten blåfugl og Lille måltrost henter frem bilder av et åpent kjøkkenvindu, duften av prestekrager - og sommervakker fuglesang.

Jeg lytter gjerne på de gamle vekkelsesangene. Når jeg hører Åge Samuelsen tenker jeg på tante Magda. Hun hadde en bunke med religiøse plater. Hun ble ikke særlig frelst av det.

En gang tyvlånte jeg platespilleren hennes og spilte Louis Armstrong. Tante Magda ble trist og lei seg. På hennes platespiller fikk man bare spille kristen sang og musikk. Louis Armstrong var synd. Han kunne smitte hjemmet med noe som vondt og verre var.

Selv var jeg smittet tvers igjennom for lenge siden, og ville helt sikker komme til å møte Louis langt nede i helvete.

Blott en dag var min fars favoritt. Når han sang var det nesten som om han var musikalsk. Han elsket å synge solo på bedehuset. Lina Sandells vakre salme var en av de få sangen han kunne. Min mor gikk bestandig og nynnet på Jens Book-Jenssen i kjøkkenet. Hun prøvde så godt hun kunne og overdøve naboens intense jodling.

Våren fra Vivaldis De fire årstider fremkaller minnet om min klasseforstander på folkeskolen. Han åpnet alle timer med en melankolsk solo på bratsjen. Vi våknet ikke før han slo buen sint i kateteret og kastet oss ut i Fader Vår..

Da mine egne barn var små, sang jeg mange voggeviser for dem. Ganske rart å tenke på at du ikke sang Elvis, sier de i voksen alder. Bussan lull og Ingen er så trygg i fare var på repertoaret. Jeg tenker alltid på døtrene når jeg hører de sangene.

HØR HER: Edith Piaf synger Non, je ne regrette rien.

Muligens er jeg den eneste i hele verden som tenker på Danmark når jeg hører Edith Piaf synge Non, je ne regrette rien. Innerst inne i et brunt frokoststed i Københavns Nyhavn sto det en jukebox. Vi spilte sangen om og om igjen. Drakk glade grønne pilsner og drømte oss videre ut i den store verden, hele veien til Paris.

Somrene på den lille forblåste øya Rødøy på Helgelandskysten. De er alltid forbundet med Kirsti Sparbo og Nordlandsnetter. Bestemor Anna spilte den hundre ganger på den gamle platespilleren, og aldri mer skal jeg oppleve hennes festmåltider med gomme, lettsaltet uer, myk sviskegrøt og det bitre hjemmebryggede ølet - til bråket fra melkeseparatoren ute i sidebygget. Med Nordlandsnettenes midnattssol skinnende i bakgrunnen…

TEKST: ØYVIND RISVIK. MALERIET AV GEITENE PÅ TOPPEN AV ARTIKKELEN ER ET GEITEMESTERVERK AV JOHAN CHRISTIAN DAHL (1820).

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.