MINNENES MELODI: Olsenbanden - min underlige galskap

Olsen 5_edited_edited
Benny, Egon og Kjell. Gjør oppmerksom på at bildene er tatt direkte fra TV-skjermen.

DRAMMEN. Sånn ca annenhver måned har vi gutta hatt våre Olsenbanden-sammenkomster. Vi er en litt sliten guttegjeng som har sett våre beste dager. Vi møtes til et rituale som gjentar seg år etter år. Denne påsken har vi vært i lykkerus. TV 2 har sendt hver eneste film med Egon, Benny og Kjell. Vi har sett hver eneste en, sammen og hver for oss. 18 timer med Olsenbanden er en fryd for både øye og øre. Olsenbanden er min underlige galskap.

OLSENBANDEN - MIN UNDERLIGE GALSKAP. Hvor dyktig læreren min var til å plante kulturelle spirer i oss skolelevene, er jeg usikker på. Men han leste Alistair MacLeans Kanonene på Navarone, lærte oss om kulturelle og høyverdige filmer som Kameliadamen, Tatt av vinden, Broen over Kwai, Little Big man, Kellys helter og Mash. Og var han i det dristige hjørnet vanket både Cleopatra, Sangen om den røde rubin – og Olsenbanden og Egon – bak nedrullede gardiner.

Skrekk og gru. Det var Olsenbanden som ga meg de første – og sterkeste - kino-opplevelsene.

Olsen 9_edited.jpg

Og istedenfor Hamlet og Grapes of Wrath på originalspråket var det Lennon og McCartney og Richards og Jagger som lærte meg mitt første engelske ordforråd. Og Olsenbanden, altså, lærte meg at norske komikere er best i verden.

Frem til april måned i 2023 har samlingene om Olsenbanden-filmene ligget på vent. For sånn ca annenhver måned har vi gutta hatt våre Olsenbanden-sammenkomster, en litt sliten guttegjeng som har sett sine beste dager møtes til et rituale som gjentar seg år etter år. Hver jul samles vi, også, hele seansen starter med den første filmen, Olsenbanden og Egon, om denne underlige og mislykkede skurken som spilles av Arve Opsahl. Det er en sann lykke at de kan skaffes på video, om vi skulle få abstinenser sånn ved sommertider.

Vi mimrer i «all hemmelighet» over «forna dar». Vi er blitt så gamle at det er tryggere å se bakover enn forover.

Olsen 7_edited.jpg

Denne påsken (2023) har TV 2 sendt alle Olsenbanden-filmene i reprise. Olsenbanden som har hatt sin seiersgang så langt tilbake som fra 1969 og til den siste filmen ble sendt i 1999. Det var filmserien som var starten på en epoke med norske suksessfilmer som alltid ble slaktet av kritikerne.

For de uinnvidde. Filmene handler om den ambisiøse og uheldige kriminelle trioen Olsenbanden, med Arve Opsahl i hovedrollen som Egon Olsen, Sverre Holm som Benny Fransen og Carsten Byhring som Kjell Jensen. Aud Schønemann spiller rollen som Kjells kone Valborg og Harald Heide-Steen jr. som Dynamitt-Harry.

Olsen 6_edited.jpg

Olsenbanden har sine røtter i Oslo og hvor det meste av handlingen i filmene foregår. Bandens «base» er Kjell sitt hjem i Ullensakergata 1 A på Kampen. Det er her mange av kuppene blir planlagt. I nesten hver film slippes bandens sjef Egon ut av Botsfengselet, hvor Kjell og Benny venter, og Egon har ofte en genial plan uttenkt. Kjells kone Valborg er sentral i hvordan økonomien i hjemmet styres, og er ofte en pådriver for bandens ønske om suksess og frustrasjon.

Olsen 1_edited.jpg

Vi kan de fleste replikkene utenatt. Filmene kjennetegner ofte av gjentagende bruk av sitater og replikker fra de enkelte rollene som forsterker karakterenes personlighet. Hver gang Egon har en «genial» plan sier han ofte at den er «Tima og tilrettelagt», hvorpå Benny utbryter begeistret: «Hellmaks, Egon!». Kjell, som er forsiktig og konfliktsky uttrykker gjerne spørrende, i ren Ludvig-ånd: «Er dette farlig'a?».

Egon, med sine raserianfall kommer gjerne med kraftuttrykk som: «Amatører, pappskaller og hengerumper» mot de andre bandemedlemmene, når planen er gått i vasken. Valborg på sin side sier ofte at hun har: «....tusen ting å tenke på» og at hun «har ikke en tråd å ha på seg» når de skal ut og reise.

Olsen 8_edited.jpg

Flere år tilbake gikk vi bare rundt og ropte «hengeromper og pappskaller» så fort vi var uenige med noen.

På lik linje med The Beatles årlige album, ble Olsenbanden noe vi gledet oss til. Og denne påsken hadde guttegjengen gjensyn med hele regla av Olsenbanden-filmer. De strømmet ut av TV- kassa som erter av en sekk.

Og flere minner fra 1969 tar vi gjerne i reprise, de også

Olsen 4_edited.jpg

For to menn går på månen samtidig og en halv milliard mennesker sitter på jorden og ser på. En 40 timer lang demonstrasjon mot Vietnam-krigen samler 250.000 mennesker i Washington, mens en tre dager lang musikkfestival samler 400.000 på Woodstock. Sonja Henie dør og for den som interesserer seg i sånt, oppblåsbare "Barbara" koster 600 kroner mens Rolling Stones kommer ut med albumet  "Let It Bleed" og Beatles gir ut "Abbey Road".

Når vi spiller platene til Stones og Beatles høyt, må vi rope enda høyere. Til nå har naboene tatt det pent. Det håper jeg de fortsetter med. Det er mange Olsenbanden-filmer igjen som vi skal se på. 18 timer med Olsenbanden er en fryd for både øye og øre.

HER ER ALLE OLSENBANDENFILMENE VI SKAL SE FØR VI GÅR HJEM OG LEGGER OSS.

Olsen-Banden operasjon Egon

Olsenbanden og Dynamitt-Harry           

Olsenbanden tar gull   

Olsenbanden og Dynamitt-Harry går amok       

Olsenbanden møter Kongen & Knekten

Olsenbandens siste bedrifter  

Olsenbanden for full musikk   

Olsenbanden og Dynamitt-Harry på sporet      

Olsenbanden og Data-Harry sprenger verdensbanken

Olsenbanden og Dynamitt-Harry mot nye høyder         

Olsenbanden gir seg aldri!        

Olsenbandens aller siste kupp

… men Olsenbanden var ikke død!       

Olsenbandens siste stikk           

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post