10 NORSKE PÅ KINO I HØST: Fra Olsenbanden til utvandrere, krigsseilere og en superløve

Krigsseileren 1_edited
Krigsseileren.

DRAMMEN. Mange store norske filmer venter på oss kinogjengere i høst. Enten det er en ny Olsenbanden-gjeng, utvandrere, krigsseilere, Superløven, dokumentar om Edvard Munch, folk og røvere i Kardemommeby eller kampen om Narvik.

Olsenbanden 2x.jpg
Olsenbanden - siste stikk.

OLSENBANDEN – SISTE SKRIK

Premiere 2. september.

Olsenbanden er tilbake slik som du husker dem! Nesten.

SE TRAILER: OLSENBANDEN - SISTE SKRIK.

Oslo er blitt en moderne by, men Egon, Benny og Kjell er stadig på jakt etter det store kuppet som skal gjøre dem til millionærer. Nå har Egon lagt den perfekte plan: de skal bryte seg inn i det nye Munchmuseet i Bjørvika og stjele «Skrik». Alt er taima og tilrettelagt, men det er også andre som har fått kjennskap til planene og lovens lange arm med Hermansen i spissen gjør det de kan for å stoppe banden.

Utvandrerne 1.jpg
Utvandrerne.

UTVANDRERNE

Premiere 2. september

På midten av 1800-tallet forlot millioner av skandinaver sult og nød i håp om et bedre liv i Amerika. I denne episke fortellingen følger vi Kristina,

SE TRAILER: UTVANDRERNE.

Karl Oskar og deres små barn på deres farlige reise over Atlanterhavet og videre inn i det ville Nord-Amerika. Utfordringene er enorme, og noen må ofres for at andre kan overleve.

Utvandrerne, Erik Poppe.jpeg
På plass bak regiroret til den nye Utvandrerfilmen står norske Erik Poppe. Jan Troell lagde den første filmen i 1971 med Max von Sydow og Liv Ullmann i hovedrollene.

I hovedrollene som Karl Oskar og Kristina møter vi Gustaf Skarsgård og Lisa Carlehed. I øvrige roller ser vi blant andre Sofia Helin som Judit – og artisten Tove Lo som Ulrika, og manuset er det den norske duoen Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig som står for. På plass bak regiroret står norske Erik Poppe.

"Utvandrerne" er første del av Vilhelm Mobergs store romanserie som ble skrevet fra 1949–1959 og skildrer en gruppe svenske migranter som setter kursen over dammen mot USA – med håp om et bedre liv. Jan Troell laget film i 1971 og 1972, og musikalen "Kristina från Duvemåla", av Björn Ulvaeus og Benny Andersson, bygger også på romanserien.

800.000 nordmenn utvandret til Amerika. Dette er også deres historie.

Syk Pike 2x.jpg
Syk pike.

SYK PIKE

Premiere 9. september

Signe og Thomas er i et usunt, konkurransepreget forhold som tar en ondskapsfull vending da Thomas karriere som samtidskunstner begynner å ta av. Som motsvar gjør Signe et desperat forsøk på å gjenvinne statusen sin ved å skape en ny persona, besatt av å tiltrekke seg oppmerksomhet og sympati.

SE TRAILER: SYK PIKE.

SYK PIKE konkurrerer i Un Certain Regard-programmet under årets Cannes filmfestival.

Krigsseileren 2x.jpg
Krigsseileren.

KRIGSSEILEREN

Premiere 23. september

KRIGSSEILEREN er et storslått drama som forteller historien om de over 30.000 norske krigsseilerne og deres familiers skjebne under og etter andre verdenskrig.

SE TRAILER: KRIGSSEILERNE.

Vi følger sjømannen Alfred, gift med Cecilia og nybakt trebarnsfar fra Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut er han og barndomskameraten Sigbjørn på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever Cecilia med å klare seg og å ta vare på de tre barna i et okkupert land.

Krigsseileren 3x.jpg
Krigsseileren.

Alfred og Sigbjørn kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet som er lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.

Men hvordan fortsetter man livet og relasjoner når man har vært adskilt i mange dramatiske krigsår? Kan sårene leges og gro?

Krigsseileren 4x.jpg
Krigsseileren.

REGISSØR OG MANUSFORFATTER GUNNAR VIKENE OM FILMEN: "KRIGSSEILEREN er laget for å gi nærhet til krigsseilernes innsats og hvilket offer de og deres familier gjorde under andre verdenskrig. Det er nødvendig for å sette i perspektiv den uretten krigsseilerne ble utsatt for etter krigen."

Helt super 1x.jpg
Helt Super.

HELT SUPER

Premiere 30. september

Du trenger ikke å være superhelt for å være helt super!

SE TRAILER: HELT SUPER.

Hedvig har krympet pappas superheltdrakt, og nå kan han ikke lenger være byens Superløve. Typisk Hedvig, som er ganske så klønete og mest glad i å game. Men når pappa velger sterke og suverene fetter Adrian til å bli den nye superhelten, bare MÅ Hedvig ta opp kampen.

Helt super 2x.jpg
 Helt Super.

Bli med på en kaotisk, actionfylt og humoristisk jakt på superløvetittelen!

Qvisten Animation ble etablert i 1994 og er i dag Skandinavias største animasjonsstudio. Qvisten har produsert, co-produsert og stått bak animasjonen i mer enn 20 prisbelønte spillefilmer, deriblant Dyrene i Hakkebakkeskogen, Flåklypa-filmene og Kaptein Sabeltann og den magiske diamant.

Storm 1.jpeg
Storm.

STORM

Premiere 30. september

Alenemoren Elin forsøker å få livet på plass når tragedien rammer. På fisketur løper barna av gårde og Ulrik (6) ramler i elva og drukner. Tilbake på elvebredden står Storm (8) og stirrer ned i vannet.

SE TRAILER: STORM.

Den lille kommunen slår ring om dem, men nå begynner det å gå rykter på skolen om at noen har sett Storm dytte lillebroren sin i elven. Elin forsøker desperat å beskytte datteren sin fra anklagene, samtidig som hun selv begynner å tvile på hva som faktisk skjedde. Kan Storm ha dyttet broren sin?

Storm 3x.jpg
 

De stadig mer nærgående spørsmålene driver Elin inn i en farlig karusell av manipulasjoner og løgner.

Storm er regissert av Erika Calmeyer, med Ane Dahl Torp i hovedrollen som alenemoren Elin. Manus er skrevet av Johan Fasting.

Munch 2x.jpg
Munch - Love, Ghost and Lady Vampire.

MUNCH: LOVE, GHOST AND LADY VAMPIRES

Premiere 22. oktober

Gjelden samtidskulturen har overfor Munch er imponerende, og strekker seg fra Andy Warhol til Ingmar Bergman, fra Marina Abramovic til Jasper Jones. Hans malerier har blitt et symbol og samtidig et tegn på tragediene i det tjuende århundre, og kunsten hans åpnet dører og eksperimentelle veier med ekstraordinær modernitet.

SE TRAILER: MUNCH: LOVE, GHOST AND LADY VAMPIRE.

Munch 1x.jpg
Ingrid Bolsø Berdal er fortellerstemme.

I dag er det imidlertid byen hans, Oslo, som setter et vendepunkt for kunnskapen om Munch: fødselen av et nytt museum, åpnet i oktober 2021. Dokumentaren vil starte derfra for å belyse en mann og en kunstner med enkel sjarm, en forløper og en mester.

Folk og røvere i Kardemommeby Kardemommeby_A4_teaser.jpg
Folk og røvere i Kardemommeby.

FOLK OG RØVERE I KARDEMOMMEBY

Premiere 25. desember

Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.

SE TRAILER: FOLK OG RØVERE I KARDEMOMMEBY.

Se Thorbjørn Egners folkekjære fortelling om Kardemomme by i en splitter ny animasjonsfilm for hele familien!

Møt de tre røverne, tante Sofie og politimester Bastian i denne energiske og fargesprakende filmen, og hør alle de kjente sangene i ny drakt.

Narvik 1x.jpg
Kampen om Narvik.

KAMPEN OM NARVIK

Premiere 25. desember

Hitlers første nederlag.

SE TRAILER: KAMPEN OM NARVIK.

April 1940. Den gryende krigen i Europa virker fjern for nordmennene, men verdens øyne er allerede rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april krenkes Norges nøytralitet og tyske soldater går i land. Bykommandanten overgir Narvik uten kamp, men ikke alle er villige til å legge ned våpnene.

Narvik 2x.jpg
Kampen om Narvik.

Et kompani på 200 norske soldater bløffer seg ut av byen og tar opp kampen. Blant soldatene finner vi den unge korporalen Gunnar Tofte, som får sin ilddåp i kamp mot de profesjonelle, tyske alpejegerne i fjellene.

I Narvik blir Royal Hotell, der hans kone Ingrid Tofte jobber som stuepike og tolk, tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

Hauge 1x.jpg
Hans Nielsen Hauge - En kinodokumentar.

HANS NIELSEN HAUGE -. En kinodokumentar

Premiere januar 2023

25 år gammel fikk Hauge en en Gudsopplevelse som endret både ham og hele Norge. Gjennom forkynnelse, skriving og utgivelse av egne bøker, bedriftsetableringer, ved å ansette både psykisk og fysisk syke, og opphøyde kvinnene som både forkynnere og bedriftsledere.

SE TRAILER: HANS NIELSEN HAUGE  - en kinodokumentar

Hauge 4x.jpg
Hans Nielsen Hauge - En kinodokumentar.

Hauge sto i bresjen for et Norge som ikke falt i god jord hos Staten, som på sin side vekket liv i Konvetikkelplakaten for å hindre Hauge i å spre budskapet om likhet for alle.

Prisen ble høy, men Hauge og etterfølgerne satte uutslettelige spor etter seg i det moderne Norge.

PRESENTASJON: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post