ODD VANGEN: Over 60 – og ute av skapet

Odd 1_edited

OSLO. Sent i livet tok han et oppgjør med familie, kone, barn og venner – og seg selv. - Jeg er homofil. Onsdag 20. april 2022 beklaget statsminister Jonas Gahr Støre at Norge ikke aksepterte skeiv kjærlighet. Odd Vangen kom ut av skapet 61 år gammel. Her er hans gripende historie.

KLIKKANNONSE VI OVER 60.

800x400_Viover60qqr.jpg

 -----

Odd 5.jpg

MINNER OG MENNESKER. Beklagelsen kom seint. Men den kom godt. Statsminister Jonas Gahr Støre beklaget onsdag 22. april 2022 at Norge ikke aksepterte skeiv kjærlighet. – Gjennom lovgivning, men også gjennom et nettverk av sanksjoner, ga vi som nasjon og samfunn klart uttrykk for at vi ikke aksepterte skeiv kjærlighet. Det ønsker regjeringen å beklage, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

(Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet Vi over 60 og er mer enn ett år gammel. Med tillatelse får jeg lov av Odd Vangen å sette denne artikkelen på trykk igjen her).

Et halvt år tidligere, den 29. november 2021, ble professor, dr. agric Odd Vangen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, av Hans Majestet Kongen, slått til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Odd 2_edited.jpg
Odd Vangen. Foto: Øyvind Risvik.

Jeg stusset da jeg møtte Odd Vangen til et intervju i magasinet Vi over 60 for noen år siden. Har ikke vi sett hverandre før? Men hvor? Og i hvilken sammenheng? Jeg måtte vel femti år tilbake i tid, til bedehuset Betel i Mjøndalen, til en kristelig ungdomsleir, til en like kristelig ungdomsforening og underlige vekkelsesmøter. Til en slitsom tid hvor man enten var kald eller varm. Og ihvertfall ikke lunken.

I 35 år forsøkte Odd Vangen å holde varmen, han giftet seg, kona og han ble sett på som et idealpar. De holdt hverandre alltid i hendene, kranglet aldri, fikk to døtre og et barnebarn. 61 år gammel tok han sitt livs viktigste valg. Han kom ut av skapet, og erklærte.

- Jeg er homofil. Jeg er blitt et friere og helere menneske, fortalte han meg da jeg møtte ham igjen. - Jeg er blitt rausere og mer tolerant. Jeg er ingen udelt lykkeligere mann, men jeg er en helere mann. Er du tro mot deg selv og ærlig overfor den du har levd sammen med, er en slik avgjørelse aldri for sent.

- Jeg har aldri levd et dobbeltliv, fortsatte han, - jeg har aldri tenkt eller trodd at jeg var homofil. Men når jeg ser meg tilbake, har jeg nok aldri vært en av gutta.

Odd 3_edited.jpg
Odd Vangen. Foto: Øyvind Risvik.

Odd Vangen var aldri interessert i det de fleste guttene holdt på med. - Jeg var ikke et feminint barn, men var heller ikke en typisk guttegutt, jeg var en pliktoppfyllende, skoleflink og snill gutt. Jeg har likevel levd et helt liv.  Jeg var opptatt av det alle andre var opptatt av, karriere, hus og hytte, kone og barn.

Odd Vangen kunne ikke svare på hva som var den utløsende faktorer for at han kom ut av skapet. Men noe skjedde gradvis. - Jeg kom til et punkt hvor jeg dro til fastlegen min. Han satte tingene på plass. Han sa: du har tre valg, Odd, enten holder du dette som din hemmelighet. Eller så kan du involvere dine kone og velge å ha det som deres felles hemmelig. Eller så kan du gå din vei. Jeg konkluderte med at alternativ èn var uaktuell. Jeg er en synlig og åpen person som ikke kunne leve hemmelig.

Da prøvde vi oss på løsning to, fortsatte han. – Vi snakket mye om hvordan vi ville takle det og bli gamle sammen. Det var et ønske vi begge to hadde.

Odd 4_edited.jpg
Odd Vangen. Foto: Øyvind Risvik.

- Det var mye gråt i den prosessen. Nesten et helt år prøvde vi, men det ble for tungt og vanskelig. Jeg hadde mine friminutt og traff menn, men hadde dårlig samvittighet. Hun hadde det fælt. Jeg hadde fått et helt nytt nettverk, hun hadde ingen å dele det med.

- Da bestemte vi oss for å gå hver vår vei.

Odd Vangen og kona var sett på som et idealpar. - Vi holdt hverandre alltid i hendene, vi kranglet aldri. Vi var utrolig vennlige mot hverandre, vi ville hverandre vel. Men det var vel noe som manglet.

De ble enige om å skilles. Først involvere de døtrene. De tok det pent. - Selvfølgelig var det et sjokk, men ikke så stort som jeg trodde, sa han. - Det gikk greit. Deretter tok jeg en hurtigrunde til våre beste venner. Vi fortalte hele historien, med påfølgende stor oppstandelse, de trodde ikke det de hørte. Deretter skrev vi brev til tyve andre venner som var litt mer på avstand, et to siders brev om hva som hadde skjedd og hvorfor vi skulle skilles.

Jeg sa: ta dere av henne, det er henne det er synd på. Jeg er på vei til å få nytt liv, hun er på vei til å miste. Deretter informerte vi hverandres søsken, noe som fremdeles er sterkt for meg, men heldigvis på en litt humoristisk måte. Det ble mange klemmer, og ikke et ord om at de hadde mistet meg.

Mange sa til meg etterpå: Stakkars deg, Odd, har du levd med dette hele livet? Og jeg svarte: nei, det har jeg ikke. Jeg har vært en lykkelig ektemann og pappa. Men om jeg hadde havnet i et annet miljø som tyveåring, vet jeg ikke hva som hadde skjedd.

Etter å ha kommet opp i femtiårene var det lengsler hos Odd Vangen som ikke ble tilfredsstilt. - Jeg hadde håp og lengsler av homofil art, som ofte gikk på sex. Jeg opplevde nok nærhet, men skjønte at livet er mer mangfoldig enn som så. Jeg opplevde en ny seksuell pubertet, og den kom sent i livet for meg. Det er ikke lett i min alder å treffe de rette personene, de rette mennene.

Jeg vil ikke skli over i klisjeen om at dette skulle jeg ha sett gjennom et langt liv. Jeg var over seksti år før jeg skjønte at det var noe mer enn grumsete drømmer jeg hadde. Jeg ble interessert i gå på offentlige bad og slike ting, som tidligere var helt fremmed for meg. Det var der jeg kunne se nakne menn, går jeg ut fra.

61 år gammel ble dette så tydelig at jeg måtte gjøre noe ut av det. Det tok så mye av energien og livet mitt å holde det skjult.

- De siste årene har jeg blitt et friere menneske, et helere menneske. Det er vanskelig å få en identitet til alle homospørsmål, og de ulike livsførsler. Jeg har vanskelig for å identifisere meg med alt, men jeg behøver jo ikke det, det holder at jeg har økt toleransen og ærbødigheten overfor de levde liv. Det er et pluss i livet at jeg er blitt rausere, mer tolerant og åpen for nye impulser.

Kona har Odd Vangen fremdeles et godt forhold til. - Vi har forsøkt å være rause med hverandre. Hun var i utgangspunktet den krenkede. Vi ville gjøre hverandre vel, for vi har hatt så mange gode år sammen. Vi har aldri koblet inn advokat eller megler.

- Tror det aldri er for seint å komme ut av det såkalte skapet, oppsummerte Odd Vangen. - Det kan være for sent i det ytre liv. Men i forhold til det å være tro mot seg selv, og å være ærlig overfor den man har levd sammen med, er det ikke for sent.

- Snakk med profesjonelle, som kan være fastlege eller rådgivere, det må være noen som har kunnskap. 

- Jeg er ingen udelt lykkeligere mann, men jeg er en helere mann. Lykken er en alt for flyktig ting. Jeg har opplevd mange spennende og lykkelige øyeblikk, men jeg lever fortsatt et uforløst liv i den forstand at jeg ønsker å følge opp familie, gamle venner, hus og hage. Men det er dette som er det levde livet. I tillegg skal jeg ta del i et helt nytt liv. Det kan til tider føles slitsomt.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post