ØIVIND BLUNCK: Latterkongen

Blunck 3_edited 2_edited

OSLO. Jeg intervjuet Øivind Blunck i 1980, etter en av tidenes mest mislykkede TV-serier, Herfra til Haglemoen. Siden har han gått fra suksess til suksess. I en menneskealder har han fått oss til å knekke sammen i latter. Gang på gang.

 

Blunck 4_editedx.jpg
Øyvind Blunck som Fridtjof 1998. Foto: Tor Kvello/soh/promotion/VIGGO LUND MANAGEMENT.

MINNER OG MENNESKER. Øivind Blunck var bare en guttevalp på tretti år da jeg intervjuet ham første gang. Jeg møtte ham på Kaffestova i Oslo, hvor han satt og pirket i et karbonadesmørbrød som om det var elektrisk ål han spiste. Han hadde nettopp opplevd tidenes TV-fiasko, som løytnant Staahl Pedersen i komiserien Herfra til Haglemoen, så til de grader elendig mottatt at serien ble stoppet på halvveien. Han var så mutt og stille at jeg jobbet meg nesten i hjel med å få noen skarve replikker og inntrykk ned på blokka.

Det er nå over 40 år siden Blunck marsjerte inn i de norske hjem som den ene halvdelen av duoen ”Klabb og Babb”. Velsignet med en store stemme og et eventyrlig komisk talent har han vært en av våre aller største entertainere siden. Enten det er som den evige tenåringen ”Reidar”, harrytassen ”Fridtjof” eller bare som seg selv.

Øivind Blunck har alltid et helt spesielt godt tak på publikum, enten de sitter i salen eller foran TV-skjermen. Han har vært politimann i ”Olsenbanden”, krovert i ”Les Misérables” og assyriolog i ”Den spanske flue” – for å nevne noe. Det sies at Blunck er født til å stå på scenen, men vi er ikke helt sikre på det. Vi tror heller de bygde scenen for at han skulle ha noe å stå på.

Blunck 1.jpg
Øivind Blunck i 1980, med et fregnete ansikt under en sortkort hårkrøll.

- Vi er glade i deg, Øivind! Skuespilleren Elsa Lystad og en teatersjef jeg ikke husker navnet på, skrålte mot oss fra nabobordet da de oppdaget at vi snakket om vanskelige roller og replikker som bare forsvant ut i luften.

- Ikke vær lei deg, Øivind, det går nok bedre enn du tror!

Det var liksom ikke helt å fatte at en tiljublet skuespiller som for det meste var klovn og rabagast på scenen, kunne virke sjenert og lettere usikker på seg selv.

- Jeg er ikke helt forberedt på at du skulle ha et alvorlig intervju med meg, sa han og blikket flakket rundt på Kaffestovas nitriste vegger anno 1980. – Jeg var mer forberedt på å lage litt halloi. Jeg vil gjerne vente så lenge som mulig med å legge ut om hva som foregår inne i meg.

KLIKK PÅ bildet og se første episode av Herfra til Haglemoen.

Blunck 2_edited.jpg
Øivind Blunck som løytnant Staahl Pedersen i TV-fiaskoen Herfra til Haglemoen. Foto:PROMOTION/ NRK.

Han skjønte visst ikke at det var det noe overdrevent seriøse ukebladet Familien som var på besøk. Det var ikke mye halloi på de sidene.

- Jeg vil gjerne vente noen år med å legge ut om hva som foregår inne i meg, sa han og repeterte seg selv.

Samme for meg, tenkte jeg, for sjela til Øivind Blunck mistet jeg interessen for tidlig i intervjuet.

Disse linjer var som den observante leser vil forstå, et forsøk på å komme bak Øivind Bluncks skuespillermaske. Det var ikke lett. Han holdt gjerne kjeft. Han fylte samtalen med uredde pauser.

- Hvis du tror at vi skuespillere er utilnærmelige mennesker, må du tro om igjen, sa han og duppet sukkerbiten i de kalde kaffekopprestene.

Blunck 3_edited.jpg

Selv om Øivind Blunck følte seg litt rar og den gang som nå, spillte roller som appellerte til grovkomikk a la Haglemoen, så han uforskammet snill ut, med et fregnete ansikt under en sortkort hårkrøll.

Hva han sa om rollen som løytnant Staahl Pedersen i Herfra til Haglemoen? - Jeg har alltid gått rundt og gaulet og ikke lagt vekt på å stikke meg vekk i mengden. Derfor passet den den høytskrikende løytnantrollen som hånd i hanske.

Og siden hånd i hanske-rollen har Øivind Blunck sunget og gaulet. 

Jeg har sagt det før, og sier det igjen. Kjære NRK, jeg ønsker at dere skal hente frem igjen Herfra til Haglemoen. Er den så dårlig at den ikke tåler et gjensyn? I all fordragelighet? Jeg er hundre prosent sikker på at serien vil bli en skikkelig kultgreie, sånn litt på etterskudd. Jo verre, jo bedre...

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. 

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.