ORKIDEER: Blomstenes Rolls Royce

Orkide 3_edited_edited

DRAMMEN. Det er lett å la seg fascinere av den særegne formen, de fantastiske duftene og vakre blomstene som står friske i flere måneder. Orkideen er selveste symbolet på kjærligheten, og det skyldes den eksotiske og erotiske utstrålingen.

Si det med blomster cover.jpg

SI DET MED BLOMSTER. Kona har kjøpt blomster i dag. Orkideer. Da måtte jeg inn i bokhylla for å finne historien om orkideene. Jeg fant min egen bok: Si det med blomster – og historien bak.

Orkideer vokser nesten over alt på kloden. De eneste stedene som orkideene ikke trives, er på de kalde polene og i de varme ørkenene.

De er verdens største plantefamilie og finnes i store deler av Asia, på Stillehavsøyene, Filippinene, Indonesia, Mellom- og Søramerika.

Omkring 1800 kom de første tropiske orkideene til England og ble fort populær hos overklassen. En enkelt plante kunne komme opp i 50.000 kroner, i de dagers kroneverdi.

Vi kjenner over 20.000 viltvoksende orkide-sorter og mer enn 100.000 krysninger, de såkalte hybridene.

Orkideen ”CATTLEYA WELSIANA” regnes som dronningen blant de tropiske orkideer, den vokser i trær på solrike plasser. Denne type orkide kalles epifytt, den lever ikke av treet, men tar sin føde fra det som renner langs barken. Orkideer krever høy luftfuktighet og godt lys for å blomstre.

Orkideer har artsnavnet orchidaceae. Orchis kommer fra gresk og betyr testikler. Navnet har blomsten på grunn av rotvekstenes likhet med testikler. Orkideløker er ofte blitt brukt som afrodisiakum. De mest fargerike og eksotiske finnes i fuktige, tropiske og subtropiske strøk.

Orkide 2x.jpg

Omtrent halvparten av artene er epifytiske, det vil si at de vokser oppe i trærne. De er atskillig enklere å dyrke enn de som vokser på bakken.

Orkideblomsten består av tre begerblader og tre kronblader. Det ene kronbladet danner en leppe som sitter midt i blomsten. Den er som oftest mye større og av en annen form enn de andre krobladene.

Orkideen er selveste symbolet på kjærlighet. Det skyldes en eksotisk og erotisk utstråling. Kanskje fordi mange mener at orkideer og kjærlighet er to sider av samme sak. De krever begge omhyggelig pass og pleie for at de kan trives og utvikle seg.

Hvilken kroppsdel velger en kvinne å vise frem en blomstergave på? Jo nærmere hjertet, desto mer mottagelig var hun for kjærligheten. Det er opprinnelsen til tradisjonen med å gi orkideer før en fest. Kvinnen velger selv hvor hun skal feste den, enten hoften, midjen, håret – eller brystet. Fester hun den på skospennen, er det ikke håp.

Orkide 4_edited.jpg
Claude Monets hjem i Giverny i Frankrike, dekket av blomster og planter.

Bli med meg til Mones hage i Giverny utenfor Paris, en praktfull mengde av fargerike blomster. Hagen ble skapt av impresjonismens mester, Claude Monet. Den er verdens mest besøkte i sitt slag.

Det er mange år siden kunstneren døde, og etter femti års tornerosesøvn, samlet Mones beundrere inn penger for å renovere hagen, til stor glede for elskere av blomster og kunst.

Orkide 6.jpg
Claude Monet.

Rosebuegangen Grande Allee fører opp til det store rosa huset hvor Claude Monet bodde med sin familie. Gult og rødt er favorittfargene i hagen.

Adresse: Foundation Claude Monet, rue Claude Monet, 27620 Giverny. 

Ta ikke orkideene ut av blomsterpotten, bruk heller en potteskjuler. Vær oppmerksom på temperaturen når den plasseres. De fleste orkideer tilpasser seg fort hvis de får en jevn overgang. Anbefalt temperatur er 15 – 25 grader. Sett planten på et lyst og solrik sted, men unngå sterk sollys. Unngå plassering ved panelovner eller andre varmekilder. Når blomstringen er ferdig, skjær stengelen av over 3. eller 4. øye. Det kan gi ny blomstring etter 6 – 9 måneder.

Orkide 5x.jpg
Broen i Claude Monets have er et av de mest fotograferte motivene.

Plant orkideene i spesiell orkidejord, som er mager og godt drenert. Du finner det i de fleste blomsterforretningene. Orkideer trives med å stå tett, velg en liten blomsterpotte. Pass på luftrøttene, de er nødvendig om blomstene skal trives.

Vann ordentlig når jorden er nesten tørr, ikke oftere. Planten må aldri stå i vann.

Plasser blomsten i øst- eller vestvendte vinduer, unngå sol. Orkideer liker å stå i trekk. Men liker ikke kald trekk fra vinduet.

Dusj regelmessig etter som orkideene liker høy luftfuktighet og gjødsle med en spesiell orkidenæring ca annenhver uke fra mars til oktober.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.