OSLO NYE TEATER: Så som i himmelen

Himmelen 6_edited

OSLO. Nypremiere 13. januar 2023. Siste forestilling 29. april. Her finner vi det meste av goodfeeling. Så som i himmelen har vakre og melodiøse sanger, død og ensomhet, intens vennskap og sterkt fellesskap, forakt for de slemme og det beryktede bygdedyret og godhet for det gode. Kan vi forvente mer?

KLIKKANNONSE VI OVER 60

800x295_Viover60 m.jpg

 -----

Himmelen 1x.jpg
5a.gif

SÅ SOM I HIMMELEN. Vi gikk ut av Oslo Nye Teater oppløftet og lett til sinns. Forestillingen Så som i himmelen påvirket både lattermuskler, tårekanaler og hjertevarmen. Mer enn det kan vi vel ikke kreve. Etter å ha sett det som var filmsuksessen fra 2004 må vi bare innrømme, Teater er et like sterkt medium som filmen.  Nypremiere 13. januar 2023 og siste spilledag 29. april.

OSLO NYE TEATER/THALIA TEATER.

Billetter HER.

SÅ SOM I HIMMELEN

Av Kay Pollak, Carin Pollak og Fredrik Kempel.

Oversatt av Teodor Janson.

Regi: Kim Bjarke og Synne Teksum.

Musikalsk ansvarlig og kapellmester: Simon Revholt.

Medvirkende: Hans Marius Hoff Mittet, Heidi Ruud Ellingsen, Johannes Joner, Jannike Kruse, Trine Wenberg Svensen, Modou Bah, Jan Martin Johnsen, Kari-Ann Grønsund, Mari Dahl Sæter m.fl.

Mari Dahl Sæther spilte rollen Lena da vi så Så som i himmelen.

Himmelen 5xx.jpg

Filmen Så som i himmelen er en av svensk filmhistories største suksesser og i 2018 ble den til en feiret musikal.

SE HER: Scene fra Så som i himmelen.

Med nykomponert musikk fikk Kay Pollaks prisbelønte historie om den kriserammete dirigenten Daniel, som kommer tilbake til barndomsbygda og tar over det lokale kirkekoret, nytt liv.

Himmelen 8xx.jpg

STORYTELLERMAGASINET DITTNORDEN MENER

Øyvind Risvik

Vi gikk ut av Oslo Nye Teater oppløftet og lett til sinns. Forestillingen Så som i himmelen påvirket både lattermuskler, tårekanaler og hjertevarmen. Mer enn det kunne vi vel ikke kreve. Etter å ha sett det som var filmsuksessen fra 2004 må vi bare innrømme, Teater er et like sterkt medium som filmen.

Her er det meste av goodfeeling. Vakre og melodiøse sanger, død og ensomhet, intens vennskap og sterkt fellesskap, forakt for de slemme og det beryktede bygdedyret. Kan vi forvente mer?

SE HER: Gabriellas sang

Daniel (Marius Hoff Mittet) er en verdensberømt dirigent med et psykisk sammenbrudd bak seg og vil leve uten å synes. Han får et kor på tykkeste tettstedet, selveste den svenske glesbygden, på beina. Og plutselig er han synlig for både leg og lærd.

Himmelen 3x.jpg

Han forelsker seg i Lena (Mari Dahl Sæther), han sjarmerer både kormedlemmene og det er et samfunnet som lider av få impulser utenfra, han tar seg av de svakeste av de svake, han blir en viktig del av den lille verdenen på den svenske landsbygda. Han finner seg selv. Han er endelig hjemme. Men problemer oppstår underveis. Den som engasjement og viser følelser gjør det aldri uten risiko.

Daniels liv og tilstedeværelse byr på motstand og intense følelser. Her møter han vold i ekteskapet, ondsinnet sladder, forhold uten innhold og lidenskap, en flåkjefta sjarmør, en sjalu prest som er så smålig og firkantet at det halve holder og hans frodige kone som dristig løfter på skjørtet, og mobbing av den av kormedlemmene som er annerledes. Men gjennom alt vinner kjærligheten. Mens dansen swinger og sangen fyller teatret.

KLIKKANNONSE: VESTLIA RESORT

ANNONSE 9a.jpg

Det var her skuespillets høydepunkt kom inn i bildet. Gabriella (Jannike Kruse) fikk scenen til å eksplodere og publikum til å grine med sin Gabriella`s sang, en magisk sviske av en låt, men i Jannike Kruses tolkning fikk den teatersalen til å koke.

Det ble tørket tårer over alt. Vi grein, vi også... Det var nesten så vi reiste oss og jublet gjennom tårene.

Himmelen 4x.jpg

Gabriella blir herjet med av en voldelig mann, men hennes mange nedverdigelser blir holdt oppe av en verdighet og trygghet. Ingen skal klare å kue henne. Det er kanskje dette øyeblikket som har gjort forestillingen til den suksessen den er blitt, det øyeblikket noen setter ord på hva håpet betyr.

Og budskapet er enkelt: Husk å leve den korte tiden du har her på jorden.

Ikke en av oss nede i salen ble upåvirket av hennes sang, det var så teater og hjerter dirrer.

Himmelen 10x.jpg

Py Bäckman har skrevet teksten og Stefan Nilsson har skrevet melodien.

Det är nu som livet är mitt

 Jag har fått en stund här på jorden

 Och min längtan har fört mig hit

 Det jag saknat och det jag fåtth

Jag vill leva lycklig för att jag är jag

 Kunna vara stark och fri

 Se hur natten går mot dag

 Jag är här och mitt liv är bara mitt

 Och den himmel jag trodde fanns

 Ska jag hitta där nånstans

Så som i himmelen utfordrer ikke intellektet akkurat, her det nok av velkjente klisjeer, men det gjør ikke noe. Forestillingen utfordrer følelsene. Vi lar oss rive med, den som føler seg nede bygges opp igjen. Og vips er to timer og femtifem minutter over. Det er det verd, hvert eneste minutt.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: OSLO NYE TEATER.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post