OSLO NYE TEATER: Så som i himmelen (nypremiere 8. april 2022)

Himmelen 6_edited

PÅ TEATER. Nypremiere 8. april 2022. Her finner vi det meste av goodfeeling. Så som i himmelen har vakre og melodiøse sanger, død og ensomhet, intens vennskap og sterkt fellesskap, forakt for de slemme og det beryktede bygdedyret og godhet for det gode. Kan vi forvente noe mer for å få en stor opplevelse?

Himmelen 1x.jpg
Hans Marius Hoff Mittet og Heidi Ruud Ellingsen

SÅ SOM I HIMMELEN. Vi gikk ut av Oslo Nye Teater oppløftet og lett til sinns. Forestillingen Så som i himmelen påvirket både lattermuskler, tårekanaler og hjertevarmen. Mer enn det kan vi vel ikke kreve.

OSLO NYE TEATER/THALIA TEATER.

SÅ SOM I HIMMELEN

Sendeplan: 8. april - 11. juni 2022. 39 forestillinger.

Av Kay Pollak, Carin Pollak og Fredrik Kempel.

Oversatt av Teodor Janson.

Regi: Kim Bjarke og Synne Teksum.

Musikalsk ansvarlig og kapellmester: Simon Revholt.

Medvirkende: Hans Marius Hoff Mittet, Heidi Ruud Ellingsen, Johannes Joner, Jannike Kruse, Trine Wenberg Svensen, Modou Bah, Jan Martin Johnsen, Kari-Ann Grønsund, Mari Dahl Sæter m.fl.

Mari Dahl Sæther spilte rollen Lena da vi så Så som i himmelen.

Himmelen 8xx.jpg
Jannike Kruse.

Filmen Så som i himmelen er en av svensk filmhistories største suksesser og i 2018 ble den til en feiret musikal. Med nykomponert musikk fikk Kay Pollaks prisbelønte historie om den kriserammete dirigenten Daniel, som kommer tilbake til barndomsbygda og tar over det lokale kirkekoret, nytt liv.

Himmelen 3x.jpg

VISITDRAMMEN MENER

Vi gikk ut av Oslo Nye Teater oppløftet og lett til sinns. Forestillingen Så som i himmelen påvirket både lattermuskler, tårekanaler og hjertevarmen. Mer enn det kan vi vel ikke kreve. Etter å ha sett det som var filmsuksessen fra 2004 må jeg bare innrømme, Teater er et like sterkt medium som filmen.

Her er det meste av goodfeeling. Vakre og melodiøse sanger, død og ensomhet, intens vennskap og sterkt fellesskap, forakt for de slemme og det beryktede bygdedyret. Kan vi forvente mer?

Daniel (Marius Hoff Mittet) er en verdensberømt dirigent med et psykisk sammenbrudd bak seg, og som vil leve uten å synes. Han får et kor på tykkeste tettstedet, selveste den svenske glesbygden, på beina. Og plutselig er han synlig for både leg og lærd.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 2xxxx.jpg

Han forelsker seg i Lena (Heidi Ruud Ellingsen), han sjarmerer både kormedlemmene og et samfunnet som lider av få impulser utenfra. Han tar seg av de svakeste av de svake, han blir en viktig del av den lille verdenen på den svenske landsbygda. Og, han finner seg selv.

Han er endelig hjemme. Men problemer oppstår underveis. Den som viser engasjement og følelser gjør det aldri uten risiko. Det beryktede bygdedyret dukker opp.

Himmelen 4x.jpg

Daniels liv og tilstedeværelse byr på motstand og intense følelser. Han må ta stilling til vold i ekteskapet, ondsinnet sladder, forhold uten innhold og lidenskap, en flåkjefta sjarmør, en sjalu prest som er så smålig og firkantet at det halve holder, og hans frodige kone som dristig løfter på skjørtet, og ikke minst, mobbing av den av kormedlemmene som er annerledes.

Men gjennom alt vinner kjærligheten. Mens dansen swinger og sangen fyller teateret, fylles vi også av følelser.

Himmelen 10x.jpg

Det var her musikalens høydepunkt kommer inn i bildet. Gabriella (Jannike Kruse) får scenen til å eksplodere og publikum til å grine med sin Gabriella`s sang, en magisk sviske av en låt, men i Jannike Kruses tolkning får den teatersalen til å koke. Det blir tørket tårer rundt oss. Vi grein, vi også... Det var nesten så vi glemte oss bort og reiste oss og jublet gjennom tårene.

Ikke en eneste av oss i salen blir upåvirket av Gabriella`s sang, det er så teater og hjerter dirrer.

Gabriella historie er enkel: hun blir herjet med av en voldelig mann, mens hennes mange nedverdigelser blir holdt oppe av verdighet og trygghet. Ingen skal klare å kue henne.

Det er kanskje dette øyeblikket som har gjort forestillingen til den suksessen den er blitt, det øyeblikket hvor det blir satt ord på hva håpet betyr. Og budskapet er enkelt: Husk å leve den korte tiden du har her på jorden.

 

Himmelen 9x.jpg

Py Bäckman har skrevet teksten og Stefan Nilsson har skrevet melodien.

Det är nu som livet är mitt

 Jag har fått en stund här på jorden

 Och min längtan har fört mig hit

 Det jag saknat och det jag fåtth

Jag vill leva lycklig för att jag är jag

 Kunna vara stark och fri

 Se hur natten går mot dag

 Jag är här och mitt liv är bara mitt

 Och den himmel jag trodde fanns

 Ska jag hitta där nånstans

Så som i himmelen utfordrer ikke intellektet akkurat, her det nok av velkjente klisjeer, men det gjør ikke noe. Forestillingen utfordrer følelsene. Vi lar oss rive med, den som føler seg nede bygges opp igjen.

Og vips er to timer og femtifem minutter over. Det er det verd, hvert eneste minutt.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: LARS OPSTAD.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.