PEER GYNT: Et hellig øyeblikk i Rondane

Peer1_edited

GÅLÅ/RONDANE. PEER GYNT-FESTIVALEN 2023 ER AVLYST. 20.000 forventningsfulle tilskuere vil se Peer Gynt ved Gålåvatnet i år, en av Norges mest spektakulære teaterforestillinger. For 25 år siden gikk vi i Peer Gynts fotspor sammen med skuespilleren Lars Andreas Larssen, for fem år siden så vi forestillingen for tredje gang. I disse dager går Peer Gynt nok engang sin seiersgang, ved bredden av Gålåvatnet. Med Aksel Hennie som Peer Gynt. Siste forestilling: 12. august.

Peer 2022 7.jpg
Lars Andreas Larssen som Knappestøperen og Per Tofte som den aldrende Peer Gynt. Privat bilde.

PEER GYNT 1994 OG 2023. Lars Andreas Larssen vil for alltid bli husket, av oss som var på fjelltur i Peer Gynts fotspor, og alle andre som nøt en av Norges aller aller fremste scenekunstnere. 

PEER GYNT
Kapellvegen 1
2640 Vinstra

Telefon: (+47) 959 00 770
E-post: post@peergynt.no

Jeg har et lite, men sterkt, minne av nettopp skuespilleren Lars Andreas Larssen, som døde for ni år siden.

Peer 20020.jpg
Lars Andreas Larssen. Foto: Nationaltheatret.

Lars Andreas Larssen som var med i Peer Gynt ved Gålåvatnet fra starten i 1989. Han spilte en avgjørende rolle i realiseringen av teatersuksessen. Han briljerte i rollen som Knappestøperen.

Lars Andreas var svært viktig i miljøet bak scenen på Gålå, og bidro sterkt til et godt samspill mellom profesjonelle og lokale aktører.

Sammen med knappestøperen Lars Andreas og en flott gjeng med skuespillere, med Per Tofte som Peer Gynt og Rut Tellefsen som mor Åse, var jeg med på en sterkt og uforglemmelig vandretur i Rondane i 1994. Lars Andreas var "reiselederen" og vi fulgte andektig med, som en skoleklasse sugde vi til oss av kunnskapen hans.

Jeg skulle lage en reportasje for Programbladet. Men inntrykkene var så mange og intense at jeg glemte hvem jeg jobbet for. Det ble aldri noe av reportasjen. Men minnet om en av mitt livs fjellturer, har jeg hatt med meg siden første gang vi satt ved Gålåvatnet, en regnverskveld. Hva gjorde vel det, stunden var så intens at vi ikke merket regnet..

Peer 2020 7.jpg
Knappestøperen Lars Andreas Larssen. Privat bilde.

Lars Andreas var i sitt ess der ved stupet, der hvor vi trodde Peer en gang dundret ut på reinsdyrets rygg. I «Bukkerittet» forsøker Peer å overbevise sin mor Åse, om at han hadde ridd over Gjendineggen på en reinsbukk. Henrik Ibsen skrev dermed "Gjendineggen" (Besseggen) inn i litteraturhistorien.

Det var et hellig øyeblikk da Lars Andreas Larssen levde seg inn i rollen som Peer Gynt. Hele Jotunheimen sitret da han ropte ut over fjellheimen.

Bukk fra luften, bukk fra bunnen,

Stangedes i samme stunden

Så at skummet om oss klasket.

Ja, der lå vi nu og plasket.-

Langt om lenge, du, vi nåde

Nordre landet på en måde;

Bukken svam, og jeg hang bak ham;-

Jeg fòr hjem –

Peer+Gynt+og+Solveig+2022x.jpg
Aksel Hennie som Peer Gynt og Mimmi Tamba som Solveig. Foto: Bård Gundersen.

Sagnet om Peer Gynt har sin opprinnelse i Gudbrandsdalen og mye taler for at den personen sagnet bygger på ble født på Vinstra, midt i dalen. I fjellområdene mellom Lillehammer og Vinstra, ligger Peer Gynts Rike. Her finner vi naturskjønne områder og gamle kulturlandskap. Her fant Peer Gynt ro og inspirasjon til mange av sine fantasifulle fortellinger og mange finner fremdeles både ro og glede i å ferdes i disse fjellområdene både sommer og vinter.

Lars Andreas Larssen vil for alltid bli husket, av oss som var på fjelltur i Peer Gynts fotspor, og alle andre som nøt en av Norges aller aller fremste scenekunstnere helt til hans død i 2014.

SKUESPILLERNE I PEER GYNT 2023

Peer Gynt 2023 1.jpeg
Aksel Hennie som Peer Gynt. Foto: Bård Gundersen.

Peer Gynt på Gålå: Regi: Per-Olav Sørensen. Peer Gynt: Aksel Hennie.

Resten av skuespillerne er:

Liv Berhoft Osa - Mor Åse

Dennis Storhøi - Knappestøperen, V. Ederkopf, Passasjeren

Mimmi Tamba - Solveig

Frode Winther - Hægstadbonden, Dovregubben, Begriffenfeldt

Ameli Isungset Agbota - Den grønnkledde, Monsieur Ballon, kokken

Maja Christiansen - Ingrid, Anitra

Eivin Nilsen Salthe - Aslak Smed, Den magre, Mr Cotton, Hofftroll

Tom Styve - Mads Moen, Trompeterstråle, kapteinen

Hans-Kristian Kjos Sørensen - musiker

40 frivillige skuespillere

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: BÅRD GUNDERSEN OG PRIVAT.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post