PRESTEKRAGE: Elsker, elsker ikke-blomsten

Prestekrage 2_edited

DRAMMEN. Mens hun gikk der på stien og så alle blomstene begynte hun å plukke en sommerbukett. Det ble mest hvite prestekrager, de rene og uskyldige, de man pynter vakre bruder og kirker med. Hun la seg ned i blomsterengen blant prestekragene og sovnet. Da kom kjæresten Ragnvald med sin gitar. Da hun våknet sang han en vakker Evert Taube-vise til henne.

Prestekrage 3.jpg
Gunvor Bekkestad og Ragnvald August Risvik. Kort tid etter at han fridde, var Ål kirke pyntet til fest. Med hvite prestekrager – og i brudebuketten var det prestekrager omkranset av rosa nellik.

SI DET MED BLOMSTER – OG HISTORIEN BAK. Gå ut på blomstermarken den 25. juni. Fra gammel tid er denne dagen kjent som Daviddagen. Da begynner prestekragen å blomstre og om du sliter med kjærlighetssorg, kan du endelig spørre ”Elsker, elsker ikke…”? De som er mer opptatt av status og yrke, bruker ordene ”Prest, prost, enkemann, ungkar, storkar, skøyer, feier, fant…”. 

Si det med blomster covera 4.jpg
Historien om prestekrager er hentet fra boken Si det med blomster - og historien bak av Øyvind Risvik.

Min far, Ragnvald August, var på frierferd til fjellgården Bekkestad øverst i Hallingdal. En times gange fra hovedveien og opp åssiden. Hun og han hadde danset hele kvelden.

Han hadde sunget for de andre ungdommene. Evert Taubes vakre viser Karl Alfred, Fritiof Andsrsson och jag, Flickan i Havanna og Calle Schewens vals. Og etterpå, ved grinden, det første blyge kysset.

Som hennes hjerte slo hardt.

Hun hadde gått i forveien, og mens hun gikk der på stien og så alle blomstene begynte hun å plukke en sommerbukett. Det ble mest hvite prestekrager, de rene og uskyldige, de man pynter vakre bruder og kirker med.

Hun la seg ned i blomsterengen sammen med prestekragene og sovnet. Det duftet sommer og i tretoppen satt svarttrosten og jublet sine trillende toner.

Prestekrage 1_edited.jpg

Hun sov med blomsterbuketten i hånden og der lå hun når han kom gående med sin gitar. Han kunne ikke glemme kysset og nå ville han synge en vakker sang for henne.

Han vekket henne forsiktig, og da hun slo opp øynene sa han: lå du her og ventet på meg.

Prestekrage 4.jpg
Min far, Ragnvald August, og hans gitar.

Hun stirret ømt på ham, ømt på buketten med prestekrager. Egentlig burde hun klype seg i armen også, tenkte hun.

Ja det gjorde jeg vel, sa hun, selv om hun ikke riktig visste om det var sant.

Men det var det nok.

Vil du høre en vakker sang av Evert Taube?

Kom i min famn.

… kom med til drömmarnas land…

Prestekrage 6.jpg
Gunvor, Ragnvald August og mor/svigermor Sissel Bekkestad.

I neste øyeblikk var hun jublende glad i hans armer…

Ett år etter var Ål kirke pyntet til fest. Med hvite prestekrager – og i brudebuketten var det prestekrager omkranset av nellik.

Prestekrage 7_edited.jpg
Gunvor Bekkestad venter på kjæresten Ragnvald August.

Nå vil jeg finne meg en mann

og dra til prestekraveland

Der vil jeg be

en vennlig fe:

Å, gjør oss bitte, bitte små,

så både han

og jeg går an

i Prestekraveland

Inger Hagerup i Prestekraveland

Prestekrage 5.jpg
Foto: Øyvind Risvik.

PRESTEKRAGE

Prestekragen hører med til krysantemum-familien.

Prestekragen har fått en rekke navn som har med kirken å gjøre. Og det er prestenes krage som har gitt det norske navnet til blomsten. Munker skulle dessuten i gamle dager klippes på en helt spesiell måte, med en krans av hår rundt hodet, noe som igjent minnet folk om en prestekrage. I enkelte deler av Sverige kalles blomsten for ”monkaskalle” som betyr munkehode.

Sammen med tusenfryd og gullkrage er prestekrage knyttet til både jomfru Maria, hennes mor Anna og Maria Magdalena.

Legenden forteller om da de tre vise mennene endelig kom frem til stallen i Bethlehem. De var usikker på hvilken dør de skulle banke på. Den? Eller den? Eller kanskje den? Da så de plutselig en liten blomst på bakken som lignet på den stjernen de hadde fulgt i dagesvis. Den viseste av dem, Melchior, bøyde seg ned for å plukke blomsten. I samme øyeblikk åpnet stalldøren seg og pappa Josef ønsket velkommen inn til krybben og det lille Jesus-barnet. Blomsten var en lykke-blomst.

I gamle dager vokste prestekrage helt opp til Troms og vi kjenner den best som vakker pynt på grønne enger, i overgrodde hager og langs stier og kjerreveier. Blomsten er stor, opp til fem cm i diameter, knitrende hvit med en gul sol i midten. Tar du prestekragene inn, bør de stå kjølig og lyst om du ønsker å ha glede av dem i lang tid.

Prestekrage betyr uskyld. Før trodde man om man drakk denne blomsten regelmessig kunne man lindre melankoli og samle et adspredt sinn.

Prestekrage er en romantisk blomst, og på kjærlighetsspråket ønsker den å si: i dine øyne finner jeg lykken.

TEKST: ØYVIND RISVIK. BLOMSTERBILDER: OPPLYSNINSKONTORET FOR BLOMSTER OG PLANTER.

 

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post