RAY ADAMS: Norges mest populære sviskesanger

Ray 4

UDDEVALLA. Husker du ham? Ragnar Asbjørnsen, kjent som Ray Adams, ble født i dag, 22. mars 1931. Og døde i 2003. Han var Norges store kvinnebedårer og sviskesanger. Hør noen av sangene hans her:

Ray 1.jpg
Ragnar Asbjørnsen/Ray Adams fikk oppfylt et stort ønske da han skaffet seg en kafeteria i Uddevalla i Sverige.

MINNER OG MENNESKER: I 1985 hadde jeg et intervjuet med sviskesanglegenden Ray Adams. Det som skjedde på vår vei til Uddevalla i Sverige, skyldtes ikke Ray Adams himself. Problemene skapte Norsk Ukeblads legende av en fotograf, Allan Iversen.

Det startet med det samme vi kom ut av Oslo.

Skal vi nå Uddevalla på en tank, må vi fylle nå, sa evigunge Iversen. – Jeg vet om billig bensin et par kilometer unna. Det var i de tider literprisen var på tre kroner, eller kanskje seks. Uansett, vi kom til første bensinstasjon, fotolegenden rynket på brynene: Jeg tror bensinen er tre øre billigere lenger ned på E18.

HØR HER: Ray Adams synger klassikeren Violetta.

Ray 2x.jpg

Sånn gikk det fra bensinstasjon til bensinstasjon nedover Østfold, over svenskegrensa og nedover Sverge: Jeg tror bensinen er billigere på neste stasjon. Til slutt var tanken tom, bilen hostet oppgitt og det var bare å ta med seg den tomme bensinkanna og rusle av sted mot nærmeste bensinstasjon.

Den utvalgte vandreren, var meg.

Da jeg kom dit, var prisen ti øre dyrere enn da vi startet på turen.

På tross av det, ankom vi Uddevalla glade og fornøyde. Det hadde jo vært en fin tur nedover. Vi hadde sett mange bensinstasjoner og den svenske naturen var vakker som alltid.

HØR HER: Ray Adams synger De tusen sjöars land.

Som sagt. Vi skulle møte Ragnar Asbjørnsen, sangeren Ray Adams, på hans lille kafe i byen, han som sang seg inn i alle husmødres hjerter med slageren Violetta en gang på 60-tallet.

400 000 plater solgte Ray Adams. I løpet av en sommer kunne han besøke 180 folkparker i Sverige. Svenskene hadde stor sans for den norske sjarmøren.

 I 1970 la han mikrofonen på hylla fordi han var blitt syk. Etter lang behandling, ble han erklært frisk igjen.  Nå skulle han satse på sangen igjen, og det var en ny tid for å benke seg foran Ønskekonserten. Det var ikke en ønskekonsert i 70 og 80-årene uten Ray Adams.

Ray Adams smilte og smilte hele tiden vi var hos ham. Han fortalte og pratet og sang om hverandre. Innimellom ble vi servert svenske smörgossar og folkøl. - Jeg er glad nesten bestandig, aldri sur og lei og sinne, sa han og heiste det norske flagget.

HØR HER: Ray Adams synger Soria Moria.

Men han måtte innrømme at showlivet ikke var det enkleste å leve med. Det var like vanskelig på Ray Adams tid som nå.

Ray 5.jpg

- Jeg har stolt litt for mye på mine medmennesker, sa han, og fikk en uvant tristhet over seg. Han hadde stolt litt for mye på sine medmennesker og trodd litt for blindt på hva de sa. En rekke ganger var han blitt lurt opp i stry. - Men dette glemmer jeg lett når jeg tenker på at jeg skal synge og spre glede igjen, sa han. - Jeg vil at folk skal trives og ha det gøy. Det er min misjon i livet.

I forbindelse med Ray Adams 70-årsdag ble selvbiografien Hör min sång - boken om Ray Adams, utgitt.

Ray Adams døde av leukemi i 2003.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ALLAN IVERSEN OG PLATECOVER.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post