RISGARN: Drammens badeparadis - midt i fjorden

Risgarn 5

BARNDOMSMINNER. Risgarn var en liten øy mellom Holmen og Tangen ved utløpet av Drammenselva, og var et yndet utfluktssted for drammenserne i mellomkrigstida. Det var en flott badeplass, med klart vann, sandbunn og stupetårn. Bildene er fra min svigermor, Agnes Nilsens fotoalbum.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Annonse 22g.jpg

 -----

Risgarn 2xx.jpg

BADEPLASSEN RISGARN PÅ HOLMEN. Om du ser nøye etter, ser du stupetårnet. Både stupetårnet og den rike vegetasjonen og de store lagerhusene er nå fjernet. Nå er det bare en ukoselig bilhavn igjen.

Mange eldre drammensere husker dette friluftsbadet. Hit kom «badegjester» med turbåtene fra Drammen sentrum, mange rodde også til badet som hadde egen kiosk, garderobe og stupetårn. Noen dristet seg også til å svømme fra Slippen og over til Holmen.

Jeg fant et nytt bilde av konas mor, til venstre Agnes, sammen med sin gode venninne, på badeplassen Risgarden, i overgangen Drammmenselva og Drammensfjorden. Med Bragernesåsen i skarp silhuett i bakgrunnen.

3 På stranda_edited.jpg

To blide og hjertegode venninner, en gang i 1930-årene, i datidens moderne fritidstøy. Og samtaleemnet? Kjærester, helt sikkert, om igjen og om igjen.

Og med sommertøy som er topp moderne den dag i dag.

Det hender at jeg synes journalister og redaktører sier noe som er fornuftig, Som for eksempel den gamle Dagbladet-redaktøren Gunnar Larsen: Det er en egen del av vennskapet å kunne høre på det samme om igjen med samme glede! Historier fra Risgarn forteller vi med stor glede.

1 Risgarn.jpg

Et nytt gammelt bilde fra Risgarn. En gang i etterkrigstiden. Agnes, Auds mamma, har svømmetime med lillesøsteren Kari.

Hun har datidens moderne og frekke badedrakt, og hun nyter den varme sommerdagen. Det er juli, og det må være varmt, for det ligger en tynn dis over øya Holmen. Bildet er tatt et eller annet sted på øya nederst i Drammenselva, med det populære badestedet Risgarn i bakgrunnen.

Auds mor svømte en gang fra Tangen til Risgarn. Det må ha vært en tøff svømmetur, for her var det sterk strøm.

Risgarn 3.jpg

Det ble bygd et friluftsbad på Holmen allerede i 1839, men på grunn av industrialiseringen ble vannet i Drammenselva mer og mer forurenset. Derfor ble badeplassen stengt sommeren 1947.

Sommerdagene i 30-årene var late, de var vind, sol og mye romantikk og vennskap. Det var ingen mas om koronavirus, lange flyturer til Thailand, klatring på Kilimanjaro eller spansk paella og italienske viner.

De flotteste stundene hadde de unge i 30-årene bare et steinkast unna, en rotur over elven fra Tangen, og så lå blomsterengene der med all sin sommerlykke.

2 Late dagerx.jpg

Auds foreldre, Agnes og Olaf, kjæresteparet til venstre på bildet, ligger lett henslengt i gresset på Risgarn. Tretti år etterpå skrev Andrè Bjerke i diktsamlingen En skrift er rundt oss, i diktet I juniparken, om å nyte hver stund man forspiller. Han kunne ha skrevet det når som helst.

 Å, edel er kunsten å drive!

 Jeg nyder hver stund jeg forspiller.

 De skjønneste stunder i livet

 er de da man intet bestiller.

4 Agnes_edited.jpg

Nok et bilde av min svigermor Agnes Simonsen, gift Nilsen mange år senere, en gang på slutten av 1930-tallet. I robåt på Drammensfjorden. Motebevisst i all sin forsiktighet, i en slags elegant art deco inspirerte vide bukser, bukser som ble sett på som både androgen og mannsinspirert på den tiden.

Og attpåtil i en robåt - for to. Det var aldri store yachter i Nilsen-familien.

Min svigermor Agnes var ei jente som gikk sine egne veier. Hun hadde nok sett en hel haug filmer med Greta Garbo eller Katharine Hepburn, fra den gang motebildet var helt annerledes enn nå. Og blitt inspirert. Kanskje Garbo/Hepburn-moten er på vei tilbake til våren - i 2023 – nesten 100 år etter badeturen til Risgarn?

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: PRIVAT.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post