RUNAR MICHEL HOFMO: Gutten med gullstrupen

Runar 1_edited_edited

SØRUMSAND. Meningen med livet? Det er å være sammen med folk jeg liker, sammen med gode og trygge mennesker, svarte Runar Michel Hofmo. - Jeg prøver ikke å se for mye inn i fremtiden. Jeg prøver heller å leve i nuet. Jobben og musikken er det viktigste i livet. Runar Michel er et stolt medlem av Dissimilis.

Runar 2_edited.jpg
Runar Michel Hofmo og mamma Sigrun.

DISSIMILISMINNER. Jeg fikk lov til å jobbe sammen med Dissimilis noen år. Fremover vil jeg bringe noen av de intervjuene jeg hadde med flere i denne herlige gjengen. Først ute er Runar Michel.

Det aller beste med Runar Michel Hofmo er at han har et så stort hjerte, han viser omsorg og kjærlighet til dem han er glad i og er trygg på. Det er mamma Sigrun stolt over.

(Deler av denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

Runar 11.jpg

Under denne utrivelige covid-19 pandemien har det vært en tung tid uten spillejobber for Runar Michel Hofmo. - Jeg har kommet ut med en CD som fikk tittelen: RUNAR MICHEL LETT BLANDING, sier han. - Den inneholder 14 låter fra diverse ting som jeg har spilt inn i løpet av årenes løp. Til sammen har jeg spilt inn 34 CD plater, Jeg legger ut videokonsert hver måned på You Tube, å de har fått tittelen: Til Kaffen... 

- Håper jeg kan komme ut å holde masse spillejobber igjen. 

HØR HER: Runar Michel under Dissmilis` vårkonsert.

Ønsker du å booke konsert med Runar Michel Hofmo er adressen hans: rmhofmo@gmail.com (merk e-posten med Meg Og Min Gitar).

Runar 4_edited.jpg
Runar Michel Hofmo har sunget med mange kjendiser. Aller helst ville han ha sunget med Elvis. Han nøyer seg heller med å tolke ham.

Jeg besøkte Runar Michel for noen år siden, da han representere Norge i European Song Festival, en internasjonal musikkfestival for mennesker med psykisk utviklingshemming, som ble arrangeres i Stockholm konserthus. Runar Michel representerer Norge. Siden har Runar bare sunget og sunget.

– Jeg sendte over låta «Ensom», som jeg har laget tekst og melodi til selv, fortalte han.

Den handlet om det en schlager skal handle om, å lengte etter ei jente. Og så vil han gjerne være en livredder når noen har problemer.

Runar Michel Hofmo har en mor som elsker ham. Som er stolt av ham og som vil ham det aller beste her i verden. - Jeg skulle ønske at såkalt normale mennesker skulle være mer lik Runar. Den høfligheten, varmen og takknemligheten han viser burde alle vise..

- Du har et stort hjerte og mye kjærlighet i deg, sa hun og gir sønnen en varm klem.

Runar 6.jpg
Selvfølgelig ble det bløtkake på lille Runar Michel når han hadde fødselsdag.

Runar Michel var fjerdemann i søskenflokken.  – Han var litt forskjellig fra de andre barna, sa mamma Sigrun Hofmo. – Jeg undret meg over at han ikke krabbet normalt, slik de andre barna på hans alder gjorde. Det var først da han begynte å gå han krabbet normalt. I tillegg var han ekstremt urolig, det gikk i full fart hele tiden. Jeg skjønte ikke hva det var.

Mamma Sigrun meldte seg inn i Aleneforeldre-foreningen da Runars pappa flyttet ut av huset. Først da fikk hun greie på hva det feilte sønnen. Det var MBD, et begrep som ble brukt i 80-årene, sa hun. – Nå heter det ADHD. Da Runar fikk diagnosen i 1988, begynte snøballen å rulle.

- Det var både en befrielse og en sorg å få vite hva det dreide seg om. Nå var det bare å ta opp kampen. Det ble masse seminarer og kursing og jeg fikk mye innsikt i problematikken.

Runar 3.jpg
Runar Michel har sunget med mange kjente, her sammen med favoritten Rune Rudberg.

I tenårene endret Runar Michel adferd. - Han var ekstremt redd for støv, spesielt på rommet hvor han hadde musikkanlegget sitt. Han fikk ofte en voldsom utagerende reaksjon når jeg kom inn i rommet. Han kom mot meg i full fart. Han kunne heller ikke være på rommet med klær på, fordi det støvet så fælt.

Runar ble henvis til Torshov kompetansesenter, som beklageligvis nå er lagt ned. - Her ble han testet, og de begynte å antyde at han led av tvang, fortsatte mamma. – Og tvangen dreide seg i hovedsak mot støv på musikkanlegg.

- Det ble tatt en test av Runar da han var ti år gammel, en test som jeg aldri fikk se resultatet av. Først da han var 16 år fikk jeg greie på at han ble betegnet som psykisk utviklingshemmet, det var seks år for sent. Da gråt jeg. Det var en sorg som alltid vil være der.

Runar 10.jpg
Runar Michel og Øystein Sunde.

Det var mange stygge episoder da Runar gikk på skolen. - En dag det var to uniformerte politi, det var folk som satt på ham, legevakten var der med sprøytene sine. Jeg knelte ned og sa: rolig Runar, mamma er her. Da sier sykepleier: så bemerkelsesverdig at han blir rolig når du kommer? Jeg visste grunnen, han var ikke blitt remedisinert. Hver fjerde time måtte han ta tabletter, det hadde han ikke gjort, det hadde de ikke hjulpet ham med, og da ble han helt vill. Dette skjønte ikke lærerne på spesialskolen, det burde de ha skjønt.

- Det var veldig fælt på denne skolen, sa Runar Michel, - det hendte også at læreren hengte meg opp på garderobeknaggen på gangen, med armene ut, akkurat som jeg skulle vært korsfestet.

Runar Michel hadde ingen venner da han vokste opp, han var mest sammen med de som var yngre, for det var det tryggeste. Da ble musikken hans store lidenskap. Spesielt Elvis Presley.

Runar 8.jpg
Runar Michel og Kari Svendsen.

- Han betyr veldig mye i livet mitt, fortalte han. - Han har en nydelig stemme. Varmen, og måten han klarer å formidle tingene på, er fantastisk. Det er rått, sexy, følsomt, full av glede, ja alt på en gang.

- Jeg oppdaget Elvis den gangen jeg hørte sangen: I`ll hold you in my heart /till I can hold you in your arms. Det er den Elvissangen jeg liker best. Hele melodien og budskapet var rett til meg.

- Elvis hadde en aura som var enorm. Livet hans endte tragisk. Han kjempet hele livet, hadde mange penger og kunne kjøpe hva han ville, men hjalp det? det hjalp ikke når livet manglet innhold…

Da jeg intervjuet Runar Michel Hofmo var han et av Dissimilis aller siste medlemmer. Han gledet seg til å være med på konserter og store sangfestivalene.

Runar 9.jpg
Runar Michel og Johan Olav Koss.

- Det er viktig for meg å stå på en scene, sa han. - Jeg koser meg når jeg leverer varene, og gir det beste for publikum. Da er veldig stolt, da er det som jeg svever over scenen. Jeg har sosial angst, men ikke på en scene. Der står jeg bare der og er stolt. Det er helt unikt. Innimellom mine egne låter, skal jeg synge mine egne coverversjoner av diverse hiter…

Det ligger hundrevis sangklipp med Runar Michel Hofmo på You Tube. - Om det er like bra alt sammen, er jeg ikke sikker på, sa han, - men jeg legger ut alt jeg kan. Jeg bruker You tube for å markere meg, for å vise meg frem. Jeg drømmen om å bli oppdaget, om å komme med i et band. Da skal det virkelig bli sang som folk vil lytte til. Da skal jeg synge mine egne sanger, sanger om mitt eget liv.

Runar tar en av de mange gitarene sine, stemmer og begynner å synge sangen Ensom:

Her sitter jeg i min egen lille verden

Jeg sitter her ensom og forlatt

Hva vil dem med meg?

Vil de bare leke med meg

Det er så vondt

Det er så vondt å være ensom

---

Runar 5_edited.jpg
Runar Michel Hofmo foran portrettet av Elvis.

Jeg skrev teksten fordi jeg satt hjemme og følte på ensomheten, sa han, - jeg hadde ingen kjæreste å være glad i. Jeg følte at folk lekte med meg. Mange sier ofte ting de ikke holder og lover. Det kan være både familie og ledere - og jenter. Det er viktig for meg at folk holder det de lover. Jeg er veldig redd for å miste de jeg er blitt glad. Jeg vil falskheten til livs. Det er ødeleggende for meg som person. Jeg prøver å ikke være falsk selv, men ærlig og direkte.

Meningen med livet? Det er å være sammen med folk jeg liker, sammen med gode og trygge mennesker, svarte Runar. - Jeg prøver ikke å se så for mye på fremtiden. Jeg prøver helle å leve i nuet. Jobben og musikken er det viktigste i livet, og det å være sammen med, støttekontakten min Ingar, han er min beste kamerat.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. ANDRE FOTOS: PRIVAT.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.