RUNAR MICHEL HOFMO: Musikken og kjærligheten

Runar 1_edited_edited
Runar Michel. Foto: Øyvind Risvik.

SØRUMSAND. Meningen med livet? Det er å være sammen med folk jeg liker, sammen med gode og trygge mennesker, svarte Runar Michel Hofmo. - Jeg prøver ikke å se for mye inn i fremtiden. Jeg prøver helle å leve i nuet. Nå har Runar kommet med ny CD.

Runar 2_edited.jpg
Runar Michel og mamma Sigrun. Foto: Øyvind Risvik.
Runar_edited.jpg
Vil du ha den nye plata til Runar, ta kontakt med Runar Michel Hofmo <rmhofmo@gmail.com> Merk e-post med Stå På, Kjør På!

MINNER OG MENNESKER. Det aller beste med Runar Michel Hofmo er at han har et så stort hjerte, han viser omsorg og kjærlighet til dem han er glad i og er trygg på. Det er mamma Sigrun stolt over.

(Deler av denne artikkelen er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

Jeg besøkte Runar for noen år siden, da han representere Norge i European Song Festival, en internasjonal musikkfestival for mennesker med psykisk utviklingshemming, som ble arrangeres i Stockholm konserthus. Runar Michel representerte Norge. Siden har Runar bare sunget og sunget.

– Jeg sendte over låta «Ensom», som jeg har laget tekst og melodi til selv, fortalte han.

HØR HER: Runar Michel synger på Dissimilis-festivalen.

- Den handler som en og schlager skal handle om, å mangle ei jente. Og han vil gjerne være en livredder når noen har problemer.

Runar 4_edited.jpg
Runar Michel er en stor Elvis-beundrer. Foto: Øyvind Risvik.

Runar Michel Hofmo har en mor som elsker ham. Som er stolt av ham og som vil ham det aller beste her i verden. - Jeg skulle ønske at såkalt normale mennesker skulle være mer lik Runar. Den høfligheten, varmen og takknemligheten han viser burde alle vise..

- Du har et stort hjerte og mye kjærlighet i deg, sa hun og ga sønnen en varm klem.

HØR HER: Runar Michel synger Møkkamann sammen med gruppa Plumbo.

Runar var fjerdemann i søskenflokken.  – Han var litt forskjellig fra de andre barna, sa mamma Sigrun Hofmo. – Jeg undret meg over at han ikke krabbet normalt, slik de andre barna på hans alder gjorde. Det var først da han begynte å gå han krabbet normalt. I tillegg var han ekstremt urolig, det gikk i full fart hele tiden. Jeg skjønte ikke hva det var.

Runar 6.jpg
Lille Runar Michel og mamma Sigrun. Privat bilde.

Mamma Sigrun meldte seg inn i Aleneforeldre-foreningen da Runars pappa flyttet ut av huset. Først da fikk hun greie på hva det feilte sønnen. Det var MBD, et begrep som ble brukt i 80-årene, sier hun. – Nå heter det ADHD. Da Runar fikk diagnosen i 1988, begynte snøballen å rulle.

- Det var både en befrielse og en sorg å få vite hva det dreide seg om. Nå var det bare å ta opp kampen. Det ble masse seminarer og kursing og jeg fikk mye innsikt i problematikken.

HØR HER: Runar Michel synger Kjære Kristine.

I tenårene endret Runar adferd. - Han var ekstremt redd for støv, spesielt på rommet hvor han hadde musikkanlegget sitt. Han fikk ofte en voldsom utagerende reaksjon når jeg kom inn i rommet. Han kom mot meg i full fart. Han kunne heller ikke være på rommet med klær på, fordi det støvet så fælt.

1012908_10151746907982326_486661198_n.jpg
Runar Michel trives med dansemusikken og er en stor beundrer av Rune Rudberg. Privat bilde.

Runar ble henvis til Torshov kompetansesenter, som beklageligvis nå er lagt ned. - Her ble han testet, og de begynte å antyde at han led av tvang, fortsatte mamma. – Og tvangen dreide seg i hovedsak mot støv på musikkanlegg.

- Det ble tatt en test av Runar da han var ti år gammel, en test som jeg aldri fikk se resultatet av. Først da han var 16 år fikk jeg greie på at han ble betegnet som psykisk utviklingshemmet, det var seks år for sent. Da gråt jeg. Det var en sorg som alltid vil være der.

Det var mange stygge episoder da Runar gikk på skolen. - En dag det var to uniformerte politi, det var folk som satt på ham, legevakten var der med sprøytene sine. Jeg knelte ned og sa: rolig Runar, mamma er her. Da sier sykepleier: så bemerkelsesverdig at han blir rolig når du kommer? Jeg visste grunnen, han var ikke blitt remedisinert. Hver fjerde time måtte han ta tabletter, det hadde han ikke gjort, det hadde de ikke hjulpet ham med, og da ble han helt vill. Dette skjønte ikke lærerne på spesialskolen, det burde de ha skjønt.

Dissimilis 4 2011 s 18-20 Runar Michel Hofmo 7.jpg
Runar Michel og Kari Svendsen. Privat bilde.

- Det var veldig fælt på denne skolen, sa Runar, - det hendte også at læreren hengte meg opp på garderobeknaggen på gangen, med armene ut, akkurat som jeg skulle vært korsfestet.

Runar hadde ingen venner da han vokste opp, han var mest sammen med de som var yngre, for det var det tryggeste. Da ble musikken hans store lidenskap. Spesielt Elvis Presley.

- Han betyr veldig mye i livet mitt, fortalte han. - Han har en nydelig stemme. Varmen, og måten han klarer å formidle tingene på, er fantastisk. Det er rått, sexy, følsomt, full av glede, ja alt på en gang.

Jeg oppdaget Elvis den gangen jeg hørte sangen: I`ll hold you in my heart /till I can hold you in your arms. Det er den Elvissangen jeg liker best. Hele melodien og budskapet var rett til meg.

Runar 9.jpg
Runar Michel og skøyteløperen Johann Olav Koss. Privat bilde.

- Elvis hadde en aura som var enorm. Livet hans endte tragisk. Han kjempet hele livet, hadde mange penger og kunne kjøpe hva han ville, men hjalp det? det hjalp ikke når livet manglet innhold…

- Det er viktig for meg å stå på en scene, sa han. - Jeg koser meg når jeg leverer varene, og gir det beste for publikum. Da er veldig stolt, da er det som jeg svever over scenen. Jeg har sosial angst, men ikke på en scene. Der står jeg bare der og er stolt. Det er helt unikt. Innimellom mine egne låter, skal jeg synge mine egne coverversjoner av diverse hiter…

20108572_10154981112677326_4216514068172918620_n.jpg
Runar Michel og CD`n Meg og min gitar.

Det ligger hundrevis sangklipp med Runar Michel Hofmo på You Tube. - Om det er like bra alt sammen, er jeg ikke sikker på, sa han, - men jeg legger ut alt jeg kan. Jeg bruker You tube for å markere meg, for å vise meg frem. Jeg drømmen om å bli oppdaget, om å komme med i et band. Da skal det virkelig bli sang som folk vil lytte til. Da skal jeg synge mine egne sanger, sanger om mitt eget liv.

HØR HER: Runar Michel forteller om sangen Ensom.

Runar tar en av de mange gitarene sine, stemmer og begynner å synge:

Ensom

Her sitter jeg i min egen lille verden

Jeg sitter her ensom og forlatt

Hva vil dem med meg?

Vil de bare leke med meg

Det er så vondt

Det er så vondt å være ensom

Runar 14.jpg
Runar Michel og kjæresten Solveigs siste CD, Musikken skaper kjærlighet.

Jeg skrev teksten til denne sangen fordi jeg satt hjemme og følte på ensomheten, sa han, - jeg hadde ingen kjæreste å være glad i.  Jeg følte at folk lekte med meg. Mange sier ofte ting de ikke holder og lover. Det kan være både familie og ledere - og jenter. Det er viktig for meg at folk holder det de lover. Jeg er veldig redd for å miste de jeg er blitt glad. Jeg vil falskheten til livs. Det er ødeleggende for meg som person. Jeg prøver å ikke være falsk selv, men ærlig og direkte.

Meningen med livet? Det er å være sammen med folk jeg liker, sammen med gode og trygge mennesker, svarte Runar. - Jeg prøver ikke å se så for mye på fremtiden. Jeg prøver helle å leve i nuet. Jobben og musikken er det viktigste i livet, og det å være sammen med, støttekontakten min Ingar, han er min beste kamerat.

MUSIKK SKAPER KJÆRLIGHET

Jeg tok en ny telefon til Runar Michel. Hvordan har du det i dag?

Han er blitt kjæreste med Solveig Kang og de lager sanger på løpende bånd. - Vår duo startet opp i Asker i 2018, sier han. - Vi startet med å lage sangen Vi og deretter lagde vi Hodet Mitt Synker. Etter hvert kom det flere sanger som vi lagde sammen.

Min kjære Solveig Kang lager tekstene og jeg lager melodiene. Etter hvert som tiden gikk fikk vi veldig lyst til å lage en utgivelse sammen. Som tenkt så gjort. Vi gikk i PANUA LYDSTUDIO i oktober 2021 og det ble 10 låter. 9 av låtene er egne tekster og melodier. Det er første gang at noen i vår målgruppe har kommet ut med utgivelse der det er kun egne låter. Så dette er veldig stort og betyr ekstremt mye for oss to. Utgivelsen fikk tittelen: R❤S Duo🌹 Musikken Skaper Kjærlighet.

Vi håper mange ønsker å kjøpe vår utgivelse som sendes via e-post. Utgivelsen vår koster 200 kroner. For bestilling av vår utgivelse, send e-post til: skang92@hotmail.com merk e-posten med: Bestilling av R❤S Duo🌹 Musikken Skaper Kjærlighet. 

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post