SKIPPERSTUEN I DRØBAK: Hvit restaurant møter blå fjord

Skipperstuen 2

DRØBAK. Drøbak ligger der Oslofjorden er på sitt aller smaleste, og aller vakreste. Den hvitmalte trehusbebyggelsen fra 17- og 1800 tallet, med sine velstelte rosehager, inviterer til rolige spaserturer og stikk innom-besøk på restauranter, kafeer, gallerier og museer eller mer konkret på Humlegaarden, Akvariet, Avistegnerens Hus, Skiphellbukta og Torkilsstranda – og Skipperstuen.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT

Vestlia 2ddd.jpg
Skipperstuen 3ee.jpg
Foto: Øyvind Risvik.
5r.gif

SKIPPERSTUEN. Det er gått noen år siden vi besøkte Drøbak sist, den gangen vi tok med barna på det årlige besøket i Julehuset i sentrum og Skipperstuen nede på havnen. 

Drøbak var et sted som oste av sommer og sol i en ellers så søvnig småby ved Oslofjorden.  I lyse og maritime og behagelig nærhet til sjøen. Har mye forandret seg, tro?

Skipperstuen 12.jpg
Interiør Skipperstuen. Foto fra Skipperstuens facebookside.

Skipperstuen ligger der hvit og innbydende, midt i båthavna, og kan friste med et skikkelig gourmetmåltid mens vi følger med på hva som skjer på fjorden og båthavna. Ryktet går om høy standard og svært profesjonelt kjøkken.

Det tar en times biltur fra Drammen til Drøbak. Denne byen med legendariske Reenskaug hotell, flott badestrand, Oscarsborg festning – og selveste julenissen. Denne bilturen er dagen verd.

SKIPPERSTUEN

Havnebakken 11

N-1440 Drøbak

E-post: skipperstuen@havnebakken11.no

Telefon: + 47 64930703.

På 70-tallet het stedet Strandkafeen, og var et typisk brunt sted, med karbonade- og patentsmørbrød som ble skylt ned med den ene halvliteren etter den andre. I dag er de brune veggene borte.

Fremdeles kan vi finne karbonadene, i retten Skipperlunsjen, karbonade oppdatert med eggerøre, bacon og stekte poteter. I tillegg får vi den umiskjennelig duften og smaken av diverse sauser og entrecote på kullgrill, hvitvinsdampede blåskjell, kremet fiskesuppe og hjemmebakte brød.

Skipperstuen 11.jpg
Arrangement Skipperstuen 25. oktober.

Så satt vi der da, på Skipperstuen med samme utsikt til Drøbak båthavn som sist gang. Med måkeskrik, bølgeskvulp og båter som tøffer på vannet. Det virker som om sommeren har utvidet sesongen til langt ut i oktober og lovet oss en reprise.

Det tok nesten 25 år siden vi satte kursen mot Drøbak sist gang. Det skal ikke bli lenge før vi setter kursen mot Julehuset - og Skipperstuen - igjen.

KLIKKANNONSE VI OVER 60

Vi over 60g.jpg

Jeg husker vi fikk en perfekt kveite og en hvitløks og potetpure med en fyldig rødvinssaus den gang rundt år 2010 engang. Sauser er fremdeles Skipperstuens spesiale. Du unngår ikke fisk og skalldyr når du ankommer Skipperstuen. Og vi prøver oss på Skagenrøre, kremet fiskesuppe og Drøbak-hamburger.

Kremet fiskesuppe av dagens fisk og skalldyr er et must på Skipperstuen, en førsteklasses fiskesuppe – med påfølgende skagensmørbrød - begge retter full av havets godsaker. Aftenposten har omtalt fiskesuppen i rosende ordelag og referer CNNs like emforiske omtale av det som skal være Skipperstuens spesialitet, 18 extraordinary Norwegian dishes you`ve probably never heard of.

Skipperstuen 9.jpg
Skagenrøre. Fra Skipperstuens hjemmeside.

Skagenrøresmørbrød med reker, krepsehaler, løyrom & dill hører med der hvor hvit restaurant møter blå fjord. Skagenrøren som mange tror stammer fra Skagen i Danmark. Men den gang ei. Til tross for at navnet har sitt opphav fra danske Skagen, var det den svenske kokken Tore Wretman som lanserte oppskriften på 1950-tallet.

Han ble født i Lidingö utenfor Stockholm i 1916. På grunn av sin ulykkelige oppvekst - han bodde store deler av barndommen på barnehjem og ble kastet ut av skolen – ble han tidlig fascinert av den svenske husmannskosten, mat som hovedsakelig ble tilberedt av mødre og bestemødre, og som han i oppveksten sjelden fikk oppleve selv. Skagenrøren var en av disse rettene

Interiøret kan virke litt trist småkjedelig, men med en imponerende taklampe. Navnet på restauranten forbinder jeg med sjøens arbeidsfolk, med tang og tare, blått hav og fiskeredskap, og de må passe seg for ikke å bli for trebordbortkommen i uttrykket.

Drøbak - gallionsfigurx.jpg
Foto: Øyvind Risvik.

Gjestene er kjærester eller ektepar på tur og barnefamilier og mange av ser ut til å nyte den franske spesialiteten bouillabaissen, smatting her og der tyder på at suppa smaker himmelsk. Kjøkkenet imponerer med sin avstemte bouillabaissesmaker, sies det blant kjennerne.

For en som kommer fra burgerbyen Drammen har en lidenskap for nettopp burgere, og fant en eksemplarisk saftig og innbydende burger, akkurat slik en Drøbakburger skal være. Jeg kunne ha skrevet en avhandling om burgerens opprinnelse og urettferdig plass på diverse menyer. Burgeren på Skipperstuen fortjener i sin smakfullhet et eget kapittel.

Skipperstuens kullgrillete hamburger med bacon-marmelade, Skipperstuens eget brød, sure agurker fra Haneborg, chilli-mayo og ost serveres selvfølgelig med pommes frites. Haneborg-gården til han Ole Martin er kjent for sine delikate råvarer. Til og med en møkkakjeller har blitt til en helårs gårdsbutikk.

Drøbak - Tom Kristiansen_edited.jpg
Julenissen i Drøbak. Gjensyn med Tom Kristiansen, tidligere turistsjef i Drøbak. Foto: Øyvind Risvik.

Skipperstuen er den eneste restauranten jeg vet om som serverer Haneborg-agurker, sure som de bør være på en burger.

Vi avsluttet hele Skipperstue-seansen med Eplekake med hjemmelaget kardemomme-is. Enkelt og greit – og med smaken av jul, Julehusjul.

Skipperstuen holder jevnt høyt nivå og må gjerne bli bedre, utvikle seg heter det vel. Det gleder jeg meg til å sjekke når vi kommer tilbake neste sommer engang.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG PAUL HUGHSON/ VISITDROBAKOSCARSBORG.NO. 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post