SOMMER I SORG OG GLEDE: Vi kjenner oss verdifulle og opphøyde under det danske epletreet vårt

Epletreet 2x_edited_edited

NEJLINGE. Vi har et epletre i Hanne og Tommys hage på Nordsjælland i Danmark som vi ikke har snakket med på to år. Vi savner treet som vi kunne snakke med om hva som helst.

Epletreet 3x.jpg
 

SOMMERMINNER. Alle har vel et fristet hvor man kan være seg selv. Vi har Danmark. I de siste 40 årene har vært landets sommergjester. Hvert år har vi reist ned til de dejlige landet. Jeg vil flyttet for godt, kona holder igjen.

Nå har vi ikke reist til vårt fristen på to år. Men heldigvis har vi minnene om et kunnskapens tre i Nejlinge.

Det er et koselig tre som luter seg forsiktig over sommermøblene og kaster svale skygger med sine irr grønne blader og små eplekart.

Vi pleier å ta en prat med dette treet.

Det er så gammelt at barken er blitt skrukkete og temmelig «slitent», akkurat som oss selv. Men det er likevel dette treet som får de første grønne bladene om våren. Og det siste som kaster dem om høsten. Og midt i mellom innvier det oss i verdens beste eplesmaker. Det er et klokt tre.

Epletreet 4_edited.jpg
 

Det er selvfølgelig ikke verdensproblemene vi løser sammen med treet vårt. Det er heller ting som andre ikke gidder høre på.

Hipp hipp hurra. Det er som å oppleve Skagenmaleren Peder Severin Krøyers vakre bilde av kona Marie under rosebusken eller Knut Hamsun og hans Marie under den gylne gullregnen på Nørholm.

Lykkelig pleide jeg å rope til Aud: kom og sett deg her i skyggen av epletreet. Ta med en stabel bøker og slå deg ned i solen og skyggenes rike.

Hver vår har vi alltid vært utsultet på sol og varme, gjennom mange vintermåneder. Vi har lengtet etter vakre sommerenger, som hjorten som lengter etter sildrende bekker.

Alle som nyter solen en sommerdag, ser harmoniske ut. Som nyfrelste og troende. Litt fårete, kanskje. Man vi vet at vi elsker barna og barnebarna våre og dyr og blomster og jobb og kone – og oss selv.

Vi elsker til og med sine fiender når vi nyter solens livgivende stråler.

Selv om kriger og rykter om krig raser det ute i verden, befinner vi oss i en gudbenådet tilstand. Skuldrene senkes. All urett blir tilgitt og vi er overbærende overfor alt og alle.

Hver sommer har vi sitter under epletreet og kjent oss opphøyet over alt som rører seg. Over alt som er godt.

Jeg henter frem minnene om søndagsskolens flanellograf. Hør her, sier jeg til Aud: Det handler om eplet i Edens hage og alt det vakre som var der. I Edens hage var det alltid sommer og ekteparet Adam nøt det gode livet. Helt til slangen dukket opp og skapte virvar i paradiset. Vi vil ikke ha noen slanger her i vårt danske paradis

Som oftest setter vi meg bare tilbake i stolene våre og ser på epletreet. Merker den svale danske sommervinden, den behagelige skyggen som gjør at vi kan forsvinner inn i de gode sommerklassikerne Knut Hamsun, Johan Falkberget, Sigurd Hoel og Johan Borgen.

Så ser vi opp mellom de grønne bladene og forteller treet at livet er deilig og at vi må være litt dumme som drar oss i hagen i stedet for å nyte den siste rest av varme sommerdager på stranden i Tisvildleje, i vårt dejlige Danmark, i det Danmark som vi hver vinter har gledet oss vanvittig til.

Sommeren varer så alt for kort. Snart feier de mørke vindene inn over oss, og det er høst og vinter igjen.

Sitter du der og dagdrømmer? Nå står kona på hodet i Hannes blomsterbed og plukker danske sommerblomster. Skal du sitte under epletreet hele dagen? Er det ikke på tide at du gjør noe fornuftig?

Det er så deilig her i solen, svarer jeg. Det er ikke mange dagene før vi reiser hjem til Drammen og det virkelige livet kastes brutalt på oss. Kan vi ikke bare slappe av og nyte sommerdagen?

Jeg kan ikke noe for det, jeg elsker de siste dagene i juli, starten på de siste sommerdagene før høsten sakte, men sikkert melder sin ankomst. Det tar ikke mer enn en måneds tid før vi må ta på oss ullsokkene igjen.

Jeg elsker de siste dagene i juli. Spesielt når den danske solen fremdeles skinner intenst og varme vinder stryker varsomt over kinnet.

Å som vi gleder oss til å sitte og filosofere under vårt epletre i Nejlinge igjen.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.