SPIRALEN CAFE OG RESTAURANT: Bli med ut i blåbærskogen

Blåbær 9

DRAMMEN. Det er høst i skog og hei. Høstbærene er modne og kan plukkes i hele Drammensmarka. På Spiralen Cafe og Restaurant det også høst, og vafler med blåbærsyltetøy står på menyen. I tillegg kan vi nyte et av kunstneren John Erik Johansen mange sportsmotiver. Bli med ham på sykkeltur på stiene i Bragernesåsen og nyt det vakre høstværet. I tillegg får du flere oppskrifter basert på de høstfriske blåbærene.

 

Blåbær 12.jpg

SPIRALEN CAFE OG RESTAURANT. Blåbær passer til alt fra bowle til pai, til salater, syltetøy og grøt, men bærene er også genialt tilbehør til kjøttretter og på yoghurt. Sammen med Spiralen Cafe og Restaurants vafler er blåbærsyltetøy en himmelsk rett. Nyt den sammen med en kopp blåbærskogkaffe eller et glass blåbærsaft.

Kombiner blåbærvafler eller pannekaker med Rekesmørbrød, Spiralens suppe, Spiralens cheesburger, Pulled lamburger eller en liten pizza til barna.

Blåbær er et populært motiv i norsk diktning, ofte brukt for å skildre sommer og høst, natur og barndom. Dikt kan beskrive skjønnheten i blåbærlyngen, smaken av bærene, eller følelsen av å plukke dem i skogen.

SPIRALEN CAFE OG RESTAURANT.

Spiraltoppen 1

3021 Drammen

post@spiralen.com

Tlf + 47 92021481

Velkommen til oss, til 17. mai-fest – private selskaper – firmafester – møter/seminarer – jubileum – bryllup og minnesamvær.

Blåbær 15.jpg

BLÅBÆRTUREN TIL PRØYSEN

Alf Prøysen satte stor pris på den høstvakre skogen i diktet Blåbærturen. Bli med ham og Pelle, Kari, Mari, Kjell og Lillebror, ut i skogen for å plukke blåbær. Der var det blått i blått så langt de kunne se.

Så kom de opp i skogen og så kom de til ei slette

der var det bare blått i blått så langt de kunne se

så satte de seg ende ned, så spiste de seg mette

så fant de seg eg tue hver og ropte "fritt for det"

"nå ser vi hvem som først får fullt, så setter vi i gang"

og over hele sletta sa det kling og pling og plang

først så sang det i et melkespann

så klang det i et krus

det danset i en kopp

og raslet i et kremmerhus

og fra den minste tua sa det plingeling i flokk

for oppi den satt lillebror og plukket i et lokk

Blåbær 11x.jpg
John Erik Johnsen med bildet av Johannes Høstflot Klæbo.

Høstens bilde, Sykkeltur i skogen, henger på Spiralen Cafe og Restaurant og er malt av kunstneren John Erik Johnsen. - Etter et foto som min gode venn Erik Graaberg sendte meg for noen år siden, sier han.

Blåbær 10x.jpg
Høstens John Erik Johnsens-bilde på Spiralen Cafe og Restaurant.

- I tillegg til sport har litteratur alltid vært min lidenskap. Jeg har levert og solgt en rekke sportsmotiver og vært så heldig og fått levert malerier til Marit Bjørgen, Johannes Høstflot Klæbo og Petter Northug i Holmenkollen for noen år siden.

Det første sportsmaleriet jeg malte var Olympic colours for 10 år siden. Det ble solgt på min første utstilling.

- Stilen min nå er justert til det som er dagsaktuelt, som en sykkeltur i skogen, og det veksler mellom det lystige og mørke.

Blåbær 8.jpg
Foto: WWW.MATPRAT.NO.

GLUTENFRIE VAFLER

Alle elsker vafler! Sprø glutenfrie vafler uten melk, er knallgodt også for deg som har noen allergier å ta hensyn til. Ønsker du grovere vafler kan du tilsette litt glutenfritt havregryn i røren. 

3 stk. egg

1 dl sukker

100 g smeltet smør

2 dl soyamelk eller mandelmelk

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

1 ts malt kardemomme

2 dl maisenna

1 kg blåbær

0,5 kg sukker

saften av 0,5 stk. sitron (kan utelates)

Slik går du frem: Pisk sammen egg og sukker. Smelt smør i en liten kjele, og hell melk i kjelen når smøret har smeltet. Hell smørblandingen i eggeblandingen og visp alt sammen. Bland så i de tørre ingrediensene og rør til du får en glatt og fin vaffelrøre. La vaffelrøren svelle i 15 minutter. Stek vaflene i et smurt vaffeljern.

Glutenfrie vafler smaker best nystekte. Server dem gjerne med friske bær, en klatt rømme og pynt med spiselige blomster, eller spis dem med godt smør og den gode gamle brunosten.

Blåbær 6.jpg
Foto: WWW.MATPRAT.NO.

BLÅBÆRSYLTETØY

Hjemmelaget blåbærsyltetøy er himmelsk! Når skogen bugner av bær er det fort gjort å plukke en liter eller to, og du koker kjapt en porsjon syltetøy.

1 kg blåbær

0,5 kg sukker

saften av 0,5 stk. sitron (kan utelates)

Slik går du frem: Rør sammen blåbær og sukker i en kjele og tilsett sitronsaften. Kok opp under stadig omrøring til sukkeret har løst seg opp og bærene begynner å slippe saft. La syltetøyet koke på høy varme i ca 10 minutter mens du rører om av og til. Fjern skummet som danner seg på toppen.

Når syltetøyet begynner å tykne, tar du det av varmen og heller det på varme, rene glass. Skru på lokk og avkjøl helt.

1 porsjon gir ca 1 ½ liter (4 glass)

En vaniljestang delt i to på langs gir en deilig ekstra spiss på syltetøyet. Om syltetøyet ikke tykner, kan du tilsette litt syltepulver (pektin). Les på pakken for å beregne mengde.

Blåbær 13.jpg
Foto: WWW.MATPRAT.NO.

LUNE PANNEKAKER MED IS OG BÆR

Nystekte pannekaker med is og blåbær eller jordbær er en deilig dessert.

Pannekaker:

3 dl hvetemel

5 dl melk

4 stk. egg

0,5 ts salt

1 ss smør til steking

ca. 0,5 l vaniljeis

ca. 2,5 dl blåbær eller bærblanding

Slik går du frem:  Ha mel i en bolle og ha i ca. 1/3 av melken. Visp til en klumpfri blanding. Forsett og spe til all melken er tilsatt. Pisk inn egg og tilsett salt. La røren stå og svelle en halv time.

Stek tynne pannekaker og hold dem lune. Server pannekakene med iskrem og bær.

Blåbær 7.jpg
Foto: WWW.MATPRAT.NO.

BLÅBÆRPAI

Gjør klar for brede blåbærblå glis! Med friske bær rett fra skogen, eller fryste bær som har fått tine litt, kan du svinge opp med denne saftige blåbærpaien på kort varsel.

2,5 dl hvetemel

100 g smør

2 ss sukker

1 ss vann

Fyll:

5 dl blåbær friske eller frosne

0,5 dl sukker

1 ss potetmel

Slik går du frem: Kjør ingrediensene til deigen raskt sammen i hurtigmikser, eller lag deigen for hånd ved å smuldre smør i mel, tilsette sukker og vann og kna raskt sammen til en fast deig. Har du ikke tid til å lage din egen paideig, duger en ferdig deig fra butikken utmerket. Vi har brukt en paiform på 22 cm.

Har du ikke tid til å lage din egen paideig, duger en ferdigdeig fra butikken utmerket. Vi har brukt en paiform på 22 cm.

Pakk godt inn og sett kaldt i 20-30 minutter (om du skal trykke deigen ut i formen, trenger den ikke å hvile).

Forvarm stekeovnen til 220 °C. Kjevle ut deigen til del er litt større enn formen. Løft deigen forsiktig over i formen og trykk den ned.

Bland blåbær, sukker og potetmel i en bolle, og rør slik at noen av bærene sprekker og safter seg. Hell alt i paiskallet. Jevn ut overflaten.

Stek paien på nest nederste rille i stekeovnen i ca. 30 minutter, eller til paideigen begynner å få fin farge. Sjekk paien halvveis i steketiden. Om noen av bærene fortsatt har et hvitt lag av potetmel, så bruk en gaffel til å blande dem med resten av bærene.

Ta paien ut av ovnen og la den hvile i noen minutter slik at den får «satt» seg litt før du serverer.

Vaniljeis eller vaniljesaus smaker godt til.

Blåbær 4x.jpg
Foto: WWW.MATPRAT.NO

GROVE PANNEKAKER OG BÆR

Pannekaker er kanskje det mest populære vi kan servere til middag. Det tar litt tid, men belønningen er blide fjes rundt bordet. Bytt ut noe av hvetemelet med sammalt hvete, og du får mer mettende pannekaker og kanskje litt bedre samvittighet.

1,5 dl hvetemel

1,5 dl fin sammalt hvete

0,5 ts salt

5 dl melk

4 stk. egg

1 ss margarin til steking

Blåbær eller andre høstbær

Slik går du frem: Bland mel og salt. Tilsett omtrent halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle i ca. 15 minutter.

Vil du ha enda litt grovere pannekaker kan du erstatte hele melmengden med grovbakstmel.

Stek pannekakene i litt margarin på forholdsvis sterk varme. Snu dem når de har stivnet på oversiden og fått fin og gyllen farge på undersiden.

Pannekakene passer best til middag. Server på samme måte som for pannekaker med fint mel.

Blåbær 5.jpg
Foto: WWW.MATPRAT.NO

SMULDREPAI MED BLÅBÆR

Enklere dessert skal du lete lenge etter. Denne smuldrepaien med blåbær lager du på få minutter og steker til den er gyllen og sprø. Perfekt å lage med sesongens bær eller godsakene du henter frem fra fryseren. Server den varm eller lun med hjemmelaget vaniljesaus, vaniljeis eller råkrem.

500 g blåbær (friske eller frosne)

50 g sukker

1 ss potetmel (valgfritt)

Smuldretopping:

100 g brunt sukker

100 g hvetemel

100 g smør

50 g lettkokte havregryn

Slik går du frem: Ha brunt sukker, hvetemel, smør og havregryn i en bolle. Smuldre det lett sammen med fingrene til du får en løs og kornete blanding. Ikke bland for mye, små smørklumper skal være igjen for å gi en sprø og god topping.

Legg blåbærene i en paiform eller annen ildfast form. Dryss over sukker og eventuelt potetmel. Potetmel er lurt å bruke hvis bærene er ekstra saftige, eller hvis du bruker frosne bær, da det bidrar til å tykne fyllet litt. Det er helt valgfritt, og du kan gjerne lage paien uten.

Denne smuldrepaien er nydelig akkurat som den er. Men hvis du har laget den mange ganger, kanskje du har lyst til å variere litt? Prøv revet sitronskall, vaniljesukker eller et dryss kanel i fyllet. Hakkede nøtter i toppingen gir også en digg krønsj.

Fordel smuldretoppingen jevnt over bærene. Sett formen midt i ovnen og stek på 200 grader i ca. 30 minutter, til toppen er gyllen og sprø.

Server smuldrepaien varm eller lun med hjemmelaget vaniljesaus, vaniljeis eller råkrem.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post