SPIRALEN CAFE OG RESTAURANT: Burgerne på Drammens tak

Spiralburger 1
Spiralen Cafe og Restaurant.

DRAMMEN. Hamburgerne på Spiralen Cafe og Restaurant i Drammen er nesten som en burgerhøymesse til ære for råvarene, sammensetningen av smakene – og de eminente kokken. Her på øverste hylle over Drammen by får vi en burgermeny som er enkel, annerledes og utrolig god. Her finner vi en Pulled lamburger skapt av selveste Burgerkongene på Spiralen. Få med deg tre andre velsmakende burgeroppskrifter.

Spiralburger 8.jpg
Velkomme til Spiralen Cafe og Restaurant, sier de dyktige ansatte.
​​​​​
Spiralen hamburger 1.jpg
Spiralen Cafe og Restaurants Pulled lamburger.

SPIRALEN CAFE OG RESTAURANT. Etter å ha kjørt seks og en halv runde opp gjennom Bragernesåsen, lander vi på Spiraltoppen. Med Norges vakreste utsikt ut over byen, intet mindre, mot Krokstadelva og Mjøndalen og helt til Blefjell i vest, og over til Konnerud og Strømsåsen, Fjell og Åskollen. Og der nede renner Drammenselven blå og stille forbi.

Spiralburger 4.jpg

SPIRALEN CAFE & RESTAURANT & SELSKAPER

Spiraltoppen 1

3021 Drammen

Reserver bord på tlf + 47 92021481 eller post@spiralen.com

Velkommen til oss, til julebord – private selskaper – firmafester – møter/seminarer – jubileum – bryllup og minnesamvær.

Om det skulle være ønskelig med underholdning til arrangementet har kontakt innen underholdning og musikk.

Spiralen Cafe og Restaurant frister med en liten, men spennende burgermeny. Her finner vi Spiralens cheesburger, Simple Jack Burger – og ikke minst - Pulled lamburger.

Det er med ørliten spenning i kroppen vi står og venter på at dørene til Spiralen Cafe og Restaurant skal åpnes. Med den grønne vakre skogen, friluftsmuseet, statuen av skihelten Thorleif Haug bak oss, og foran oss, tiuren til billedhuggeren Øyvind Sigvartsen som bruser med halefjøra og viser oss stolt utsikten mot Drammen sentrum.

Spiralburger 3 Lars Douglas og Marek2.jpg
Burgergutta på Spiralen, Lars Douglas og Marek. Foto: Øyvind Risvik.

Var det kanskje slikt det føltes da jeg forventningsfull sto og ventet på kjæresten Aud utenfor pølsebua til Erling i Konnerudgata i 70-åra?

Jeg synes jeg ennå kan kjenne lukta av pølsevann og bløyta med sennep. Denne kilingen av smaksløkene har ryktet skapt.

Ryktene forteller nemlig at på Spiraltoppen finner jeg byens råeste – og mest smakfulle - hamburgere.

Hamburgerne på Spiralen Cafe og Restaurant er nesten som en burgerhøymesse til ære for råvarene, sammensetningen av smakene – og kokkene.

Her på øverste hylle over Drammen by får vi en burgermeny som er enkel, annerledes og utrolig god. Her finner vi selveste Burgerkongene.

Spiralburger 2.jpg
Spiralen Cafe og Restaurants Pulled lamburger.

Deres Pulled lamburger presenteres med hjemmelaget brød, syltet rødkål, tomat, salat, Philadelfiaost, dressing og grønnsaksmiks, som skaper en perfekt balanse sammen med pommes fritesen og en symbolsk touch av ketchup. Heldigvis, for det er få ting jeg misliker mer enn uforsiktig omgang med syltet rødkål. Alt med måte.

Enkelte restauranter nede i Drammen sentrum kan med fordel gå stillere i dørene når de hevder de har byens beste burger. Den lille restauranten på Spiraltoppen har burgerambisjoner. Lykkes man med en slik restaurant er de avhengig av å levere. Spiralen Cafe og Restaurant leverer, ja sågar innfrir.

Spiralenpils1.jpg
Spiralen Cafe og Restaurant serverer deg Drammens legendariske Aasspils.

Spiralen Cafe og Restaurant som er en blanding av retro møbler, flotte overflater og sjarmerende kunst på veggene, som skaper et varmt og moderne preg. Tidligere måtte vi reise utenlands, eller kanskje ikke lenger ned enn København, for å få denne følelsen en tidlig formiddag.

Servicen er akkurat så slentrende og uformell at det nesten minner om et litt storslått hjem på den fasjonable bydelen Strøtvet. Her får vi mye smaksglede og burgere igjen for pengene. Spiralen Cafe Spiralen Cafe og Restaurant  fortjener å være Bragernesåsen og skaufolkets finstue.

Hvor begrepet hamburger/burger oppsto? Opprinnelig var det kaker av storfekjøtt kjent som «hamburgerbiff», første gang omtalt i en amerikansk kokebok i 1891, og når denne farsekaken ble lagt mellom brødskiver, ble navnet «hamburgersandwich». På midten av 1900-tallet var begge betegnelsene forkortet til «hamburger» eller simpelthen «burger».

Ifølge Library of Congress var det den danske immigranten Louis Lassen som var den første som serverte hamburgere. Det skjedde 17. september 1895 i kaféen Louis' Lunch i New Haven, der Lassen serverte hakkekjøtt i toast sandwich, tilsatt enten løk, tomat eller ost.

Flere burgeroppskrifter finner du her

Smash burger.jpg
Smashburger. WWW.MATPRAT.NO

SMASH BURGER

Smash burger! Årets diggeste burgertrend er både rask og enkel å lage. Burgerne presses flate, stekes på høy varme og stables i den høyden du vil bite over. En juicy og greasy favoritt! 

400 g kjøttdeig

0,5 ts salt

1 ts kvernet pepper

2 stk. brioche hamburgerbrød

2 ss smør

4 skiver cheddar ost

Dressing:

2 ss majones

1 ts ketchup

1 ts sennep

1 ss lake av syltet agurk

0,5 ts worchestershiresaus

0,25 ts salt

0,5 ts kvernet pepper

Tilbehør

0,5 stk. løk

0,5 stk. tomat

4 stk. salatblad

2 ss ketchup

8 skiver sylteagurk

Slik går du frem: Bland sammen majones, ketchup, sennep, lake av syltet agurk og worcestershiresaus. Smak til med salt og pepper.

Ha kjøttdeig, salt og pepper i en bolle. Kna deigen lett sammen, og form til runde små baller, ca. 100 gram.

Varm hamburgerbrød raskt i en stekepanne med smør.

Ha i resten av smøret, og skru opp varmen. Legg burgerne i stekepannen når smøret slutter å bruse, og klem de flate med en fjøl eller plate. Stek i 1 min, snu burgerne og legg på ost. Sett på lokk, og stek videre til osten er smeltet og burgern er gjennomstekt og gjerne litt sprø i kantene.

Finhakk løk. Skjær tomat i skiver.

Sett sammen burgeren. Smør dressing på brødet og legg på salat og tomat. Legg på burgere, og topp med ketchup, løk og sylteagurk.

Sett på lokk, og digg in!

Spiralburger 5 baconmarmelade.jpg
Burger med baconmarmelade. WWW.MATPRAT.NO.

BURGER MED BACONMARMELADE

Saftig burger med baconmarmelade - søtt, salt og spicy! Topp burgeren med ost, epleskiver, aïoli og spinat for masse smak og crunch. Perfekt når du har lyst på skikkelig kosemat.

2 stk. brioche hamburgerbrød

1 stk. eple

2 ss aïoli

1 dl babyspinat

Baconmarmelade:

1 stk. løk

2 båter hvitløk

1 stk. rød chili

2 ss nøytral olje til steking

200 g bacon

1 dl lønnesirup

1 ss brunt sukker

0,5 ts sennepsfrø

250 g cherrytomat

2 ss akevitt

2 ss rødvinseddik

Burger:

1 ss bladpersille

300 g kjøttdeig

0,5 ts salt

1 ts kvernet pepper

1 ss smør eller olje

4 skiver hvitost

Slik går du frem: Finhakk løk, hvitløk og chili. Varm olje i en kjele og fres løkblandingen til den er myk og blank.

Finhakk bacon og ha det i kjelen. Fres på middels høy varme til baconet får en fin gyllen farge og begynner å bli sprøtt. Rør om av og til slik at det ikke svir seg.

Tilsett lønnesirup, brunt sukker, sennepsfrø og cherrytomater i kjelen, og kok opp. Senk varmen og la marmeladen koke på middels varme til den tykner og fargen har blitt mørkere og blankere. Dette kan ta rundt en time, kanskje lenger. Rør om med jevne mellomrom. Pass på at marmeladen ikke brenner seg i bunnen, og tilsett vann om den blir for tykk.

Smak til med akevitt, rødvinseddik, salt og pepper. Avkjøl marmeladen, og oppbevar den på glass. Marmeladen er holdbar i minst to uker om den oppbevares kaldt.

Hakk bladpersille. Bland bladpersillen inn i kjøttdeigen og form burgere, uten å jobbe for mye med deigen. Krydre burgerne med salt og pepper.

Stek burgere i en stekepanne med smør eller olje. Bruk sterk varme og stek på den ene siden til det pipler ut kjøttsaft. Snu burgerne og stek videre på den andre siden til det igjen pipler ut klar kjøttsaft og burgerne er gjennomstekt. Skru ned varmen, og legg et par osteskiver på hver burger. Legg på et lokk til osten har smeltet.

Varm hamburgerbrød raskt i stekepannen, eller som anvist på pakken. Kutt eple i tynne skiver. Smør på aioli, legg på babyspinat, epleskiver, hamburger og topp med baconmarmelade.

STJERNEKOKKENS BURGEROPPSKRIFT

Spiralburger 6xx.jpg
Den ultimate sommerburgeren.

DEN ULTIMATE SOMMERBURGEREN

Marit Røttingsnes Westlie

50 g tørkede brødsmuler eller en loffskive, skåret i småbiter

3 ss melk

300 g kjøttdeig

300 g karbonadedeig

1 egg

1 fedd hvitløk

3 greiner timian

1 grein oregano

1 grin estragon

1/1 ts flaksalt

Godt og nykvernet pepper

3-4 ss kokos- eller solsikkeolje

Til servering

4 hamburgerbrød

Noen salatblader

Hamburgerdressing

Maisrelish

Spiralburger 7.jpg
Marit Røttingsnes Westlie: Fru Timians beste sommermat. Cappelen Damm.

Slik går du frem: Ha brødsmulene i en bolle sammen med melken og la dette stå i noen minutter før det blandes sammen med kjøttdeigen, karbonadedeigen og egget. Hvitløkfeddet river du på den fine siden av rivjernet. Krydderurtene finhakkes. Bland alle ingrediensene til hamburgerne godt sammen. Jeg liker best å kna det sammen med fingrene. Smak til for å kjenne at deigen er passe krydret. Er du skeptisk til å smake på rå kjøttdeig, smaker du heller på en av fingrene som nettopp har knadd sammen deigen.

Hell oljen i en liten skål og væt håndflatene med den før du deler kjøttdeigen i 4 like store deler og former dem til hamburgere. Trykk dem ganske flate, for under stekingen vil de trekke seg sammen og vokse i høyden.

Legg burgerne på en varm grill og stek dem i 4-5 minutter på hver side på ganske sterk varme

Varm hamburgerbrødene på grillen i noen sekunder før du setter sammen burgeren.

Den kjappeste hamburgerdressingen

3 ss gresk yoghurt

2 ts majones

1 ½ - 2 ss ketchup

¼ ta flaksalt

Nykvernet pepper

Slik går du frem: Rør sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Maisrelish

2 ss hvitvinseddik

1 ss extra virgin olivenolje

2 ss flytende honning

½ ts flaksalt

Nykvernet pepper

1 stor boks, 300 g, hermetiske mais

1 rød paprika

1 vårløk

4-5 greiner persille, flatbladet eller krus.

Slik går du frem: rør sammen eddik, olivenolje, honning, salt og pepper i en bolle.

Hell ut væsken fra maisen før du blander den inn. Skjær paprikaen i helt små terninger og vårløken i tynne ringer. Persillen finhakker du. Bland sammen alt og smak for kjenne om relishen er passe krydret.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK, WWW.MATPRAT OG STUDIO DREYER HENSLEY/FRU TIMIANS BESTE SOMMERMAT.

 

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post