
DRAMMEN. Hamburgerne på Spiralen Cafe og Restaurant i Drammen er nesten som en burgerhøymesse til ære for råvarene, sammensetningen av smakene – og de eminente kokken. Her på øverste hylle over Drammen by får vi en burgermeny som er enkel, annerledes og utrolig god. Her finner vi en Pulled lamburger skapt av selveste Burgerkongene på Spiralen. Få med deg tre andre velsmakende burgeroppskrifter.


SPIRALEN CAFE OG RESTAURANT. Etter å ha kjørt seks og en halv runde opp gjennom Bragernesåsen, lander vi på Spiraltoppen. Med Norges vakreste utsikt ut over byen, intet mindre, mot Krokstadelva og Mjøndalen og helt til Blefjell i vest, og over til Konnerud og Strømsåsen, Fjell og Åskollen. Og der nede renner Drammenselven blå og stille forbi.

SPIRALEN CAFE & RESTAURANT & SELSKAPER
Spiraltoppen 1
3021 Drammen
Reserver bord på tlf + 47 92021481 eller post@spiralen.com
Velkommen til oss, til julebord – private selskaper – firmafester – møter/seminarer – jubileum – bryllup og minnesamvær.
Om det skulle være ønskelig med underholdning til arrangementet har kontakt innen underholdning og musikk.
Spiralen Cafe og Restaurant frister med en liten, men spennende burgermeny. Her finner vi Spiralens cheesburger, Simple Jack Burger – og ikke minst - Pulled lamburger.
Det er med ørliten spenning i kroppen vi står og venter på at dørene til Spiralen Cafe og Restaurant skal åpnes. Med den grønne vakre skogen, friluftsmuseet, statuen av skihelten Thorleif Haug bak oss, og foran oss, tiuren til billedhuggeren Øyvind Sigvartsen som bruser med halefjøra og viser oss stolt utsikten mot Drammen sentrum.

Var det kanskje slikt det føltes da jeg forventningsfull sto og ventet på kjæresten Aud utenfor pølsebua til Erling i Konnerudgata i 70-åra?
Jeg synes jeg ennå kan kjenne lukta av pølsevann og bløyta med sennep. Denne kilingen av smaksløkene har ryktet skapt.
Ryktene forteller nemlig at på Spiraltoppen finner jeg byens råeste – og mest smakfulle - hamburgere.
Hamburgerne på Spiralen Cafe og Restaurant er nesten som en burgerhøymesse til ære for råvarene, sammensetningen av smakene – og kokkene.
Her på øverste hylle over Drammen by får vi en burgermeny som er enkel, annerledes og utrolig god. Her finner vi selveste Burgerkongene.

Deres Pulled lamburger presenteres med hjemmelaget brød, syltet rødkål, tomat, salat, Philadelfiaost, dressing og grønnsaksmiks, som skaper en perfekt balanse sammen med pommes fritesen og en symbolsk touch av ketchup. Heldigvis, for det er få ting jeg misliker mer enn uforsiktig omgang med syltet rødkål. Alt med måte.
Enkelte restauranter nede i Drammen sentrum kan med fordel gå stillere i dørene når de hevder de har byens beste burger. Den lille restauranten på Spiraltoppen har burgerambisjoner. Lykkes man med en slik restaurant er de avhengig av å levere. Spiralen Cafe og Restaurant leverer, ja sågar innfrir.

Spiralen Cafe og Restaurant som er en blanding av retro møbler, flotte overflater og sjarmerende kunst på veggene, som skaper et varmt og moderne preg. Tidligere måtte vi reise utenlands, eller kanskje ikke lenger ned enn København, for å få denne følelsen en tidlig formiddag.
Servicen er akkurat så slentrende og uformell at det nesten minner om et litt storslått hjem på den fasjonable bydelen Strøtvet. Her får vi mye smaksglede og burgere igjen for pengene. Spiralen Cafe Spiralen Cafe og Restaurant fortjener å være Bragernesåsen og skaufolkets finstue.
Hvor begrepet hamburger/burger oppsto? Opprinnelig var det kaker av storfekjøtt kjent som «hamburgerbiff», første gang omtalt i en amerikansk kokebok i 1891, og når denne farsekaken ble lagt mellom brødskiver, ble navnet «hamburgersandwich». På midten av 1900-tallet var begge betegnelsene forkortet til «hamburger» eller simpelthen «burger».
Ifølge Library of Congress var det den danske immigranten Louis Lassen som var den første som serverte hamburgere. Det skjedde 17. september 1895 i kaféen Louis' Lunch i New Haven, der Lassen serverte hakkekjøtt i toast sandwich, tilsatt enten løk, tomat eller ost.
Flere burgeroppskrifter finner du her

SMASH BURGER
Smash burger! Årets diggeste burgertrend er både rask og enkel å lage. Burgerne presses flate, stekes på høy varme og stables i den høyden du vil bite over. En juicy og greasy favoritt!
400 g kjøttdeig
0,5 ts salt
1 ts kvernet pepper
2 stk. brioche hamburgerbrød
2 ss smør
4 skiver cheddar ost
Dressing:
2 ss majones
1 ts ketchup
1 ts sennep
1 ss lake av syltet agurk
0,5 ts worchestershiresaus
0,25 ts salt
0,5 ts kvernet pepper
Tilbehør
0,5 stk. løk
0,5 stk. tomat
4 stk. salatblad
2 ss ketchup
8 skiver sylteagurk
Slik går du frem: Bland sammen majones, ketchup, sennep, lake av syltet agurk og worcestershiresaus. Smak til med salt og pepper.
Ha kjøttdeig, salt og pepper i en bolle. Kna deigen lett sammen, og form til runde små baller, ca. 100 gram.
Varm hamburgerbrød raskt i en stekepanne med smør.
Ha i resten av smøret, og skru opp varmen. Legg burgerne i stekepannen når smøret slutter å bruse, og klem de flate med en fjøl eller plate. Stek i 1 min, snu burgerne og legg på ost. Sett på lokk, og stek videre til osten er smeltet og burgern er gjennomstekt og gjerne litt sprø i kantene.
Finhakk løk. Skjær tomat i skiver.
Sett sammen burgeren. Smør dressing på brødet og legg på salat og tomat. Legg på burgere, og topp med ketchup, løk og sylteagurk.
Sett på lokk, og digg in!

BURGER MED BACONMARMELADE
Saftig burger med baconmarmelade - søtt, salt og spicy! Topp burgeren med ost, epleskiver, aïoli og spinat for masse smak og crunch. Perfekt når du har lyst på skikkelig kosemat.
2 stk. brioche hamburgerbrød
1 stk. eple
2 ss aïoli
1 dl babyspinat
Baconmarmelade:
1 stk. løk
2 båter hvitløk
1 stk. rød chili
2 ss nøytral olje til steking
200 g bacon
1 dl lønnesirup
1 ss brunt sukker
0,5 ts sennepsfrø
250 g cherrytomat
2 ss akevitt
2 ss rødvinseddik
Burger:
1 ss bladpersille
300 g kjøttdeig
0,5 ts salt
1 ts kvernet pepper
1 ss smør eller olje
4 skiver hvitost
Slik går du frem: Finhakk løk, hvitløk og chili. Varm olje i en kjele og fres løkblandingen til den er myk og blank.
Finhakk bacon og ha det i kjelen. Fres på middels høy varme til baconet får en fin gyllen farge og begynner å bli sprøtt. Rør om av og til slik at det ikke svir seg.
Tilsett lønnesirup, brunt sukker, sennepsfrø og cherrytomater i kjelen, og kok opp. Senk varmen og la marmeladen koke på middels varme til den tykner og fargen har blitt mørkere og blankere. Dette kan ta rundt en time, kanskje lenger. Rør om med jevne mellomrom. Pass på at marmeladen ikke brenner seg i bunnen, og tilsett vann om den blir for tykk.
Smak til med akevitt, rødvinseddik, salt og pepper. Avkjøl marmeladen, og oppbevar den på glass. Marmeladen er holdbar i minst to uker om den oppbevares kaldt.
Hakk bladpersille. Bland bladpersillen inn i kjøttdeigen og form burgere, uten å jobbe for mye med deigen. Krydre burgerne med salt og pepper.
Stek burgere i en stekepanne med smør eller olje. Bruk sterk varme og stek på den ene siden til det pipler ut kjøttsaft. Snu burgerne og stek videre på den andre siden til det igjen pipler ut klar kjøttsaft og burgerne er gjennomstekt. Skru ned varmen, og legg et par osteskiver på hver burger. Legg på et lokk til osten har smeltet.
Varm hamburgerbrød raskt i stekepannen, eller som anvist på pakken. Kutt eple i tynne skiver. Smør på aioli, legg på babyspinat, epleskiver, hamburger og topp med baconmarmelade.
STJERNEKOKKENS BURGEROPPSKRIFT

DEN ULTIMATE SOMMERBURGEREN
Marit Røttingsnes Westlie
50 g tørkede brødsmuler eller en loffskive, skåret i småbiter
3 ss melk
300 g kjøttdeig
300 g karbonadedeig
1 egg
1 fedd hvitløk
3 greiner timian
1 grein oregano
1 grin estragon
1/1 ts flaksalt
Godt og nykvernet pepper
3-4 ss kokos- eller solsikkeolje
Til servering
4 hamburgerbrød
Noen salatblader
Hamburgerdressing
Maisrelish

Slik går du frem: Ha brødsmulene i en bolle sammen med melken og la dette stå i noen minutter før det blandes sammen med kjøttdeigen, karbonadedeigen og egget. Hvitløkfeddet river du på den fine siden av rivjernet. Krydderurtene finhakkes. Bland alle ingrediensene til hamburgerne godt sammen. Jeg liker best å kna det sammen med fingrene. Smak til for å kjenne at deigen er passe krydret. Er du skeptisk til å smake på rå kjøttdeig, smaker du heller på en av fingrene som nettopp har knadd sammen deigen.
Hell oljen i en liten skål og væt håndflatene med den før du deler kjøttdeigen i 4 like store deler og former dem til hamburgere. Trykk dem ganske flate, for under stekingen vil de trekke seg sammen og vokse i høyden.
Legg burgerne på en varm grill og stek dem i 4-5 minutter på hver side på ganske sterk varme
Varm hamburgerbrødene på grillen i noen sekunder før du setter sammen burgeren.
Den kjappeste hamburgerdressingen
3 ss gresk yoghurt
2 ts majones
1 ½ - 2 ss ketchup
¼ ta flaksalt
Nykvernet pepper
Slik går du frem: Rør sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.
Maisrelish
2 ss hvitvinseddik
1 ss extra virgin olivenolje
2 ss flytende honning
½ ts flaksalt
Nykvernet pepper
1 stor boks, 300 g, hermetiske mais
1 rød paprika
1 vårløk
4-5 greiner persille, flatbladet eller krus.
Slik går du frem: rør sammen eddik, olivenolje, honning, salt og pepper i en bolle.
Hell ut væsken fra maisen før du blander den inn. Skjær paprikaen i helt små terninger og vårløken i tynne ringer. Persillen finhakker du. Bland sammen alt og smak for kjenne om relishen er passe krydret.
TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK, WWW.MATPRAT OG STUDIO DREYER HENSLEY/FRU TIMIANS BESTE SOMMERMAT.